Europees Hof draait goedkeuring voor staatssteun aan KLM terug

Volgens het Europese Hof van Justitie is het onterecht dat luchtvaartmaatschappij KLM voor 3,4 miljard euro aan coronasteun van de overheid heeft ontvangen. De Europese Commissie had in 2020 toestemming gegeven voor deze leningen, maar de Europese rechter stelt woensdag dat dat niet had mogen gebeuren. Nederlandse coronasteun mag alleen bij KLM, de Nederlandse tak van de groep Air France-KLM, terechtkomen. De Europese Commissie stelde dat dat zo was, maar volgens de rechter kon ook Air France „op zijn minst indirect profiteren” van de verleende staatssteun.

De rechtszaak werd aangespannen door Ryanair, dat meerdere nationale luchtvaartmaatschappijen aanklaagde. Volgens Ryanair is het oneerlijke concurrentie dat maatschappijen die deels in handen zijn van overheden staatssteun konden ontvangen in de coronatijd, terwijl Europese maatschappen als Ryanair die niet kregen.

In 2021 verklaarde het Europese Hof het besluit van de Europese Commissie ook al nietig, omdat de Commissie niet goed genoeg had onderbouwd bij wie het geld terechtkwam. Later dat jaar besloot de Europese Commissie opnieuw dat de coronasteun aan Air France-KLM geldig was. Nu vindt het Europees Hof opnieuw dat de Commissie „een fout heeft begaan” bij de goedkeuring van de steun.