Eurocommissaris Brunner toegang geweigerd tot Oost-Libië bij migratiebesprekingen

De autoriteiten in Oost-Libië hebben Eurocommissaris Magnus Brunner (Migratie) en ministers uit Italië, Malta en Griekenland dinsdag tot persona non grata verklaard. De delegatie werd dinsdag bij aankomst op de luchthaven in Benghazi de toegang geweigerd, meldt een journalist van Euronews, die een verklaring van de regering van Oost-Libië deelt op X.

De EU-delegatie zou volgens persbureau Reuters een ontmoeting hebben met het bewind van de Libische generaal Khalifa Haftar in het oostelijke deel van Libië, een land dat de facto twee regeringen kent. Eerder op de dag had de delegatie in hoofdstad Tripoli gesproken met de internationaal erkende regering van Abdul Hamid Dbeibah.

Bij aankomst in Benghazi werden de besprekingen om onduidelijke redenen door de autoriteiten geannuleerd en moest de delegatie onmiddellijk vertrekken. De Oost-Libische regering beschuldigt de delegatie van een „flagrante schending van diplomatieke normen” en het niet respecteren van de „Libische nationale soevereiniteit”, zonder verder in details te treden.

‘Incident’

Nieuwssite Politico schrijft op basis van een anonieme bron dat er sprake was van een „diplomatiek incident”. De delegatie zou geweigerd hebben naast generaal Haftar ook functionarissen van de door hem gesteunde parallelle regering van premier Osama Hammad te ontmoeten. De EU heeft zich nog niet uitgelaten over de kwestie.

Het bezoek van de EU-delegatie was een poging om de Libische autoriteiten ertoe te bewegen de migratiestroom in te dammen. Libië is een belangrijk vertrekpunt voor migranten die naar Europa willen, omdat het op ongeveer 300 kilometer varen van Italië ligt. Sinds enige tijd stijgt het aantal bootmigranten dat vanuit Libië naar Europa komt.

De deals die EU-landen met Libië sluiten om migratie in te perken zijn omstreden, vanwege de erbarmelijke omstandigheden voor migranten in Libië. Door vluchtelingen terug te sturen naar een land waar zij mogelijk worden vervolgd schendt Europa volgens mensenrechtenorganisaties het internationale rechtsprincipe. 


Lees ook

‘Wij komen uit Europa’, zegt de bemanning van de reddingsboot. Onder de migranten breekt er luid gejoel uit

De Humanity 1 – het reddingsschip van ngo SOS Humanity – heeft ook snelle en wendbare reddingsboten. Daarmee halen ze migranten van zee.