EU unaniem: Bulgarije en Roemenië volwaardig Schengen-lid

Er komt een uitbreiding van de Schengenzone aan. De Europese Unie (EU) besloot donderdag unaniem Bulgarije en Roemenië officieel op te nemen in het reisverdrag. Dit betekent dat paspoortcontroles bij reizen van, naar en tussen beide landen per 1 januari verleden tijd zijn.

Na jaren van onderhandelingen werden beide Oost-Europese landen in maart van dit jaar gedeeltelijk toegelaten tot het Schengengebied. Dat zorgde ervoor dat reizigers per vliegtuig en schip het land vrij konden binnengaan. Controles aan de landsgrenzen bleven daarentegen nog bestaan, op aandringen van een aantal Europese landen. Met name Oostenrijk was van mening dat beide landen te weinig deden om migranten bij de landsgrenzen tegen te houden.

De PVV probeerde haar eigen minister, Marjolein Faber (Asiel en Migratie), woensdag nog te bewegen om tegen de toetreding van de landen te stemmen, maar dat weigerde ze.

Grenscontroles Duitsland en Nederland

Het besluit leidt tot blijdschap bij zowel de EU als de Oost-Europese landen. De Hongaarse minister van Binnenlandse Zaken, Sándor Pintér, zei dat de stap „niet alleen ten goede komt van Bulgaarse en Roemeense burgers, maar ook de EU als geheel”. Dat onderschrijft Marcel Ciolacu, premier van Roemenië. „Dit besluit levert een groot voordeel op voor de economie van Roemenië en versnelt het reizen voor Roemenen in de Schengenzone”, zei hij.

De volledige toetreding van Bulgarije en Roemenië is in schril contrast met de besluiten van Duitsland en Nederland om toch weer paspoortcontroles aan de grens te gaan hanteren, een maatregel die vooral op weerstand kan rekenen van Luxemburg. „Elke dag komen 225.000 forenzen naar Luxemburg. Alleen al uit Duitsland zijn dat dagelijks 55.000 mensen. Het is voor ons belangrijk dat er geen grenscontroles zijn”, aldus Léon Gloden, Luxemburgs minister van Binnenlandse Zaken.

Nederland begon afgelopen maandag met de grenscontroles, Duitsland doet dit al wat langer en is voornemens over te gaan tot verlenging. Mocht Duitsland daartoe besluiten, dan tekent Luxemburg daar bezwaar tegen aan bij de Europese Commissie.