EU stemt voor verlaging status van wolf: ‘Het is geen bedreigde diersoort meer’

Niet meer ‘strikt beschermd’, maar ‘beschermd’. Met een grote meerderheid stemde het Europees Parlement donderdag in met een lagere beschermstatus van de wolf in Europa.

Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, was een van de eerste die reageerde op X: „Gezien de toenemende concentraties wolven in sommige gebieden zouden we autoriteiten meer flexibiliteit moeten geven om een ​​evenwicht te vinden tussen het doel om de biodiversiteit te beschermen en de veestapel van lokale boeren.” Want met die lokale boeren voelt ze mee: in 2022 werd haar kastanjepony Dolly doodgebeten door een wolf.

De nieuwe beschermstatus zat eraan te komen: de lidstaten en de Europese Commissie hadden al in 2022 voor het eerst ingestemd en van de grootste Europese Volkspartij (EVP) en een aantal andere partijen was bekend dat ze er donderdag voor zouden stemmen. De stemming werd met spoed behandeld, omdat de wolf nú al voor veel overlast zorgt, vond het parlement. Wat betekent het besluit voor onze omgang met wolven in Europa? Vijf vragen over de verlaagde beschermstatus van de wolf.

1. Wat is er besloten?

Het Europees Parlement heeft donderdag ingestemd met aanpassing van de zogeheten Habitatrichtlijn waarin de beschermde status van dieren is vastgelegd: de wolf verschuift van de hoogste categorie ‘strikt beschermd’ naar ‘beschermd’. Deze stap volgde op een aanpassing, eind vorig jaar, van het verdrag waarin de bescherming van wilde dieren en planten gereguleerd (de Conventie van Bern).

2. Waarom is dit besloten?

Eind jaren zeventig tekenden Europese landen een akkoord om het uitsterven van de wolf te voorkomen. Dat lukte: de populaties zijn sindsdien gegroeid. Volgens de overkoepelende organisatie voor provincies BIJ12 zijn er nu naar schatting elf roedels met in totaal 104 tot 124 wolven in Nederland. Maar met de terugkeer van wolven in veel gebieden nam ook het aantal incidenten met wolven toe. Geregeld wordt vee doodgebeten, het gaat vooral om schapen, maar ook geiten, paarden, koeien en damherten staan op de lijst van slachtoffers. In 2024 werden volgens BIJ12 zo’n 1.700 dieren, vooral schapen, doodgebeten.

„Die hogere beschermstatus is verouderd”, zegt de Nederlandse Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP). „De wolf is geen bedreigde diersoort meer. We moeten de wolvenpopulatie nog steeds in de gaten houden. Op dit moment zitten bestuurders met de handen in het haar. We willen ze de juridische tools geven om te handelen tegen de wolf wanneer dat nodig is.”

GroenLinks-PvdA stemde tegen. „De recente terugkomst van de wolf is een van de grote succesverhalen van de Europese natuurbescherming” , stelt Europarlementariër Bas Eickhout in een persbericht. „De beslissing om nu meer wolven af te schieten is gebaseerd op lelijke politiek, niet op wetenschap. Met de natuur in Europa gaat het nog steeds slecht en die verdient dan ook onverminderde bescherming.”

3. Wordt het makkelijker om een wolf af te schieten?

Daar lijkt het op, maar er is veel discussie omdat het besluit nog vertaald moet worden naar nationale regels. Staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur, BBB) zei donderdagmiddag een wetsvoorstel klaar te hebben liggen om in Nederland probleemwolven in uitzonderlijke gevallen af te kunnen schieten. De Europese Commissie stelt dat die nationale wetgeving wel „zorgvuldig geformuleerd moet worden” omdat lidstaten nog steeds verplicht zijn ervoor te zorgen dat populaties in hun biogeografische regio’s intact blijven. Hier ligt de crux voor de discussie over welke gevolgen dit besluit gaat krijgen: wanneer wordt de populatie nu wel of niet bedreigd?

SGP’er Ruissen, een van de initiatiefnemers van het amendement, gaat ervanuit dat regels voor het afschieten een stuk soepeler worden. „Nu moet je eerst álle andere alternatieven uitproberen, voordat je over mag gaan op afschot van zo’n wolf”, zegt hij. Zulke alternatieven zijn bijvoorbeeld speciale waakhonden, of het plaatsen van elektrische hekken om het vee te beschermen. Iets dat effectief, maar vrij ingewikkeld en duur is. Ook de BBB gaat er nu vanuit dat er nu een „realistische, regionaal afgestemde aanpak” mogelijk wordt.

Maar volgens Glenn Lelieveld, wolvenexpert en voorheen landelijk coördinator Wolvenmeldpunt bij de Zoogdiervereniging, blijft het juridisch ingewikkeld. Ook bij een wolf met een verlaagde beschermde status moet je aantonen dat er eerst middels andere, minder ingrijpende maatregelen is geprobeerd te handelen, aldus Lelieveld.

4. Zullen nu meer afschotvergunningen volgen?

Lelieveld denkt dat bestuurders zich na de stemming van het Europees Parlement rijk zullen rekenen. „De Nederlandse wolven zitten in elf deelpopulaties, waarvan er maar twee in een zogenoemde ‘gunstige staat van instandhouding’ verkeren. Dat moet je zien als de ondergrens. Ingrijpen kan altijd bij gevaar, maar niet in zoverre dat de populatie omlaag schiet. Ook onder een verlaagde beschermde status”, aldus Lelieveld.

5. En de Gelderse ‘probleemwolf’ dan, die mag nu al worden afgeschoten?

Op 13 april beet een wolf op de Veluwe een voorbijrennende hardloopster. De provincie sprak van “afwijkend gedrag”: deze wolf is niet mensenschuw en daarom een “veiligheidsrisico”. Gelderland besloot afgelopen week met spoed een vergunning te verlenen voor het afschieten van deze „probleemwolf”. Dat gebeurde op het moment dat het dier nog een ‘strikt beschermde’ status had, maar ook met deze status kan tot afschot worden besloten, maar alleen in uitzonderlijke gevallen. Volgens de provincie hebben alle alternatieven, „het afsluiten van het park, het toedienen van een pijnprikkel en het verjagen van het dier”, geen effect gehad en is het doden van deze wolf gerechtvaardigd.

Tegen de vergunning maakt onder meer Animal Rights nu bezwaar. Volgens de organisatie is er geen sprake van spoed omdat het Nationaal Park Hoge Veluwe snel na het bijtincident weer open was voor bezoekers. Animal Rights wijst op wat het park een dag na het incident op haar website schreef: „Een wandeling of fietstocht op de Veluwe is niet gevaarlijker dan elders in Nederland waar wolven voorkomen.”

Wolvenkenner Lelieveld maakt zich zorgen om wat er nu staat te gebeuren. „Je geeft een signaal af dat het rotbeesten zijn die afgeschoten moeten worden. Als je er één afschiet zit er volgende week weer een nieuwe wolf.”