‘EU legt invoerheffingen op van miljarden euro’s op Chinese elektrische auto’s’

De Europese Unie gaat invoerheffingen tot 25 procent opleggen voor Chinese auto’s. Dat meldt de Britse krant Financial Times op basis van ingewijden. De Europese Commissie zou woensdag Chinese autofabrikanten op de hoogte stellen van de maatregel, die de EU naar verwachting meer dan 2 miljard euro per jaar zou opleveren. Met de Europese invoerheffing zou een Chinees model tot 25 procent duurder worden dan de waarde ervan vóór de import.

Met de heffingen hoopt Brussel de Europese elektrische automarkt af te schermen van de Chinese. De Chinese productie zou de Europese markt mogelijk „verstoren” door „oneerlijke concurrentie”, zei Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen in oktober. Toen werd een onderzoek ingesteld naar subsidieregelingen in China voor elektrische auto’s, dat nu tot daadwerkelijke maatregelen leidt.

De Chinese markt is nu nog klein, maar groeit snel en kan door mogelijk kunstmatig lage prijzen en overcapaciteit in twee jaar tijd 15 procent van de wereldwijde elektrische automarkt bestrijken. Volgens een marktonderzoek maakten Chinese fabrikanten vorig jaar meer dan 8 miljoen elektrische voertuigen, 60 procent van de totale wereldwijde productie. Ook in Nederland nam het aandeel elektrische auto’s uit China rap toe, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek vorig week: de levering verdertienvoudigde in een jaar tijd.

Uit het onderzoek van de EU zou duidelijk zijn geworden dat Europese auto’s met de invoertarieven nog steeds niet kunnen concurreren met Chinese auto’s, schreef Financial Times in april. Pas bij een tarief van ongeveer 50 procent zouden de prijzen vergelijkbaar zijn. In mei kondigden de VS al invoertarieven aan van maar liefst 100 procent.

Onder meer Duitsland, Zweden en Hongarije keerden zich de afgelopen maanden al tegen de verwachte invoerheffingen. Volgens de Duitse bondskanselier Olaf Scholz maken invoertarieven „uiteindelijk iedereen armer”. Experts verwachten dat China zal terugslaan met heffingen op Europese exportproducten waaronder cognac en zuivelproducten, meldde The Guardian zondag. Een stevige Duitse lobby zou desondanks niks hebben veranderd aan het besluit van Brussel.


Lees ook

De eigen industrie gaat vóór het klimaatbeleid: Biden wil de Chinese stekkerauto weren met importtarief van liefst 100 procent

Een elektrische auto van Polestar, dat in Chinese handen is, maakt een parkeermanoeuvre in Californië. De auto’s van Polestar zijn de enige stekkerauto’s uit China die nu in de VS te koop zijn.