EU bereikt langverwacht migratieakkoord

Na jaren van diepe onenigheid is de Europese Unie het eens geworden over een hervorming van het asiel- en migratiebeleid. Het akkoord betekent de grootste aanpassing van de gezamenlijke regels in zeker tien jaar en wordt gezien als een doorbraak in een van de politiek gevoeligste Europese dossiers.

De regels moeten ervoor zorgen dat migranten zonder recht op asiel sneller worden opgemerkt en uitgezet, terwijl vluchtelingen eerlijker verdeeld worden over Europa. Ook zijn er nieuwe afspraken gemaakt over wat EU-landen kunnen en mogen doen als het aantal migranten plotseling fors toeneemt of wanneer migranten door een vijandig land als instrument voor politieke druk worden ingezet.

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen spreekt in een verklaring van een „historisch akkoord” dat leidt tot een „effectieve Europese reactie op een Europese uitdaging”. „Het betekent dat de Europeanen zullen beslissen wie naar de EU komt en wie mag blijven, en niet de smokkelaars. Het betekent het beschermen van mensen in nood.”

Het akkoord komt op een pikant moment, terwijl migratie in steeds meer lidstaten een politiek explosief thema is geworden en pakweg een half jaar vóór de Europese verkiezingen in juni volgend jaar. Centrum-rechtse partijen hopen dat dit akkoord wind uit de zeilen haalt van radicaal-rechts, dat in veel EU-landen in opmars is. Van linkse partijen en ngo’s klinkt al direct scherpe kritiek op de nieuwe regels, die tot een hardvochtige behandeling van migranten zouden leiden.

Flitsprocedure

Cruciaal in de plannen is een duidelijk omschreven ‘grensprocedure’ voor migranten die de EU binnenkomen. Migranten uit landen waarvan het aandeel succesvolle asielaanvragen lager ligt dan 20 procent gaan automatisch een soort flitsprocedure in. Het betekent dat ze in speciale centra terecht komen en bij een negatief besluit snel kunnen worden teruggestuurd.

Het moet ertoe leiden dat kansarme migranten Europa sneller verlaten. Tegelijk heeft de EU afgesproken dat de opvanglast van migranten met meer kans op asiel eerlijker verdeeld zal worden. Alle EU-landen worden verplicht solidariteit te tonen richting aankomstlanden als Italië en Griekenland hoewel ze mogen kiezen in welke vorm: ofwel het overnemen van migranten, ofwel het betalen van een vergoeding van 20.000 euro per niet-overgenomen asielzoeker.


Lees ook
Grijpt EU ‘laatste kans’ op akkoord over migratiebeleid?

De <strong>Soedanese migranten </strong>Khaled (links, 17) en Alaa (26), die hopen naar het Verenigd Koninkrijk te reizen, staan begin november bij hun tent in een geïmproviseerd kamp bij het Noord-Franse Calais. ” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/12/eu-bereikt-langverwacht-migratieakkoord.jpg”><br />
</a> </p>
<p>De precieze details van de afspraken zijn woensdagochtend nog niet duidelijk, maar zeker is al wel dat vooral het Europarlement grote concessies heeft moeten doen. Terwijl EU-lidstaten in de onderhandelingen aandrongen op zo streng mogelijke regels, pleitten veel Europarlementariërs voor meer waarborgen rond mensenrechten en voor uitzonderingen voor bijvoorbeeld families. Dat laatste komt er in elk geval niet: ook gezinnen met minderjarige kinderen zullen in de ‘grensprocedure’ belanden, hoewel zij wel prioriteit krijgen in de behandeling van hun asielverzoek. </p>
<p><dmt-util-bar article=

Leeslijst