EU bereikt akkoord over omstreden natuurherstelwet

Onderhandelaars van de EU-landen en het Europees Parlement hebben donderdagavond laat in Brussel overeenstemming bereikt over de omstreden natuurherstelwet. De wet ter bestrijding van het afnemen van biodiversiteit, die de afgelopen periode de inzet werd van een felle politieke strijd, wordt volgens het akkoord in sterk afgezwakte vorm doorgevoerd.

De wet verplicht landen maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat tegen 2030 de natuur in 20 procent van het land- en zeegebied van de EU is hersteld. In 2050 moet dat voor alle natuur gelden waar herstel nodig is, aldus een verklaring van de Europese Raad.

„Europa verplicht zich er niet alleen toe om de natuur te behouden en te beschermen, maar ook om de natuur te herstellen”, zei Teresa Ribera, de Spaanse minister van Ecologische Transitie. Spanje bekleedt het roulerende voorzitterschap van de EU en vertegenwoordigde EU-landen bij de onderhandelingen.

Het oorspronkelijke voorstel van voormalig Eurocommissaris Frans Timmermans is fors afgezwakt om voldoende steun te vinden. Dat geldt bijvoorbeeld voor het verbod om natuur te laten verslechteren, schrijft het ANP. De onderhandelaars hebben afgesproken dat EU-landen niet verplicht worden om verslechtering te voorkomen, maar alleen om zich daarvoor in te zetten.

Veengebieden

Voorgestelde doelstellingen om veengebieden te herstellen werden eveneens afgezwakt na weerstand van sommige landen. Veengebieden zijn ecosystemen met veel water, zoals moerassen, die kunnen bijdragen aan de strijd tegen de klimaatverandering vanwege hun vermogen om CO2-uitstoot op te slaan.

Na zorgen van sommige lidstaten over de kosten van de invoering van natuurbeschermende maatregelen, stemde Brussel ermee in om meer financiering voor te stellen als uit een analyse blijkt dat landen deze nodig hebben.


Lees ook
‘Gaat Nederland nog verder op slot?’ en zes andere vragen over de omstreden Europese natuurherstelwet

De <strong>Deurnse Peel</strong>, hier in juli vorig jaar, is een van de gebieden waar veel discussie is over de mogelijkheden voor natuurherstel en beter waterbeheer.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/11/eu-bereikt-akkoord-over-omstreden-natuurherstelwet.jpg”><br />
</a> </p>
<p>Het donderdagavond bereikte akkoord moet nog worden goedgekeurd door de lidstaten en het Europees Parlement. Dat is meestal een formaliteit, maar de natuurherstelwet wekt veel weerstand op. Nederland weigerde de wet tot dusverre te steunen, uit angst dat die bouwen en boeren verder zou bemoeilijken. In het Europees Parlement keerde de christendemocratische EVP zich tegen het plan, omdat het boeren zou schaden.</p>
<p>Het is nog onzeker of de EVP, de grootste fractie in het EU-parlement, het compromis nu wel steunt. „De EVP zal de uitkomst van de onderhandelingen van vandaag nu ernstig tegen het licht houden”, <a rel=aldus de partij. Het is de bedoeling dat het parlement en de lidstaten nog voor het einde van het jaar stemmen.