EU begint strafprocedure tegen X voor gebrekkige aanpak van desinformatie

De Europese Commissie start een inbreukprocedure tegen X, voorheen Twitter. Dat meldt verantwoordelijk Eurocommissaris Thierry Breton in een bericht op X. Volgens de Europese Unie onderneemt X te weinig tegen het verspreiden van nepnieuws en haat op het socialemediaplatform. „Vermoedelijk schendt X de verplichtingen om desinformatie, illegale inhoud en ander ongewenst materiaal tegen te gaan”, schrijft Breton op X.

De komende tijd onderzoekt de Europese Commissie uitgebreider of X genoeg middelen inzet tegen desinformatie, of de waarschuwingen bij mogelijk verboden berichten serieus worden beoordeeld en of X transparant genoeg is in hun werkwijze en advertentiebeleid. Met de nieuwe Digital Services Act (nieuwe regels voor internetplatformen) kan het Europese Hof van Justitie hoge boetes en dwangsommen opleggen aan het bedrijf van miljardair Elon Musk.


Lees ook
Desinformatie over Israël en Gaza blijft staan door beleid Elon Musk

Door gebruikers gecorrigeerd nepnieuws op X, voorheen Twitter, met daarnaast de originele video uit 2020.

Musk kreeg sinds zijn overname van X, eind vorig jaar, meerdere waarschuwingen van de Europese Commissie. Op verzoek van de Commissie beantwoordde X in oktober vragen over nepnieuws rond de oorlog tussen Israël en Hamas. Ook moest Musk de risico’s van het bedrijf in kaart brengen en diende hij een transparantierapport in. Maar volgens de Commissie zaten daar nog gebreken in.



Leeslijst