EU-bedrijven sluiten grote deals met Egypte in het kielzog van Von der Leyen

Europese bedrijven sluiten dit weekend meer dan twintig zakendeals met Egyptische bedrijven, met een waarde van ruim 40 miljard euro. Dat heeft de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zaterdag bekendgemaakt. Zij sprak tijdens een tweedaagse conferentie van de EU en Egypte in Caïro, net als de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi. Tijdens deze top, bezocht door politici, ambtenaren en zakenlieden, schenkt de Europese Commissie Egypte ook een eerste bedrag van 1 miljard euro voor economische hervormingen.

De top is een concreet resultaat van de deal die de Europese Unie en Egypte in maart overeenkwamen. In de deal zit onder meer een steunpakket van leningen en giften met een totale waarde van 7,4 miljard euro, verspreid over drie jaar. Het geld is hoofdzakelijk bestemd voor het bestrijden van de economische malaise in Egypte, waar de inflatie in een jaar met meer dan 30 procent steeg en ruim 30 procent van de bevolking onder de armoedegrens leeft. Maar het bedrag is ook bedoeld om de migrantenstroom naar Europa te beteugelen, door grensbewaking en de opvang van vluchtelingen uit onder meer Soedan en Gaza.


Lees ook

Voor de Egyptenaar wordt het brood vier keer zo duur. Leidt dat tot sociale onrust?

Een dagelijks straatbeeld in Caïro: de aflevering van broden, hier in een oude stadswijk.

Eerder sloot de EU zulke migratiedeals met Turkije, Tunesië en Mauritanië. Deze deals zijn niet onomstreden. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat Egypte ook financieel steunt, heeft bij de EU aangedrongen om de deal afhankelijk te maken van democratische hervormingen, op het gebied van mensenrechten, de rechtstaat en persvrijheid.

Egyptische en internationale mensenrechtenorganisaties als Human Rights Watch en Amnesty International benadrukken hoe het repressieve regime van Sisi journalisten, politieke opponenten en gewone burgers onderdrukt en verarmt, en zichzelf verrijkt. Bovendien is het op grote schaal oppakken en uitzetten van Soedanese vluchtelingen door Egyptische grenswachten – volgens Amnesty gefinancierd door de EU – een schending van internationale verdragen.


Lees ook

‘Egypte gebruikt EU-geld voor massale arrestatie en deportatie van vluchtelingen uit Soedan’

Soedanese vluchtelingen in een opvangkamp in het zuiden van het land.