Polen ontvangt tot 137 miljard euro aan bevroren gelden van de Europese Unie. Dat maakte EU-commissievoorzitter Ursula von der Leyen vrijdag bekend tijdens een persconferentie met de Poolse premier Donald Tusk in Warschau.
Het voor Polen bestemde geld is jarenlang bevroren geweest omdat Brussel zich zorgen maakte over de rechtsstaat onder de vorige PiS-regering. Deze partij was acht opeenvolgende jaren (2015-2023) aan de macht in Polen en knevelde de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht, veranderde de publieke media in partijpropagandakanalen en gebruikte publieke gelden voor partijpolitieke doeleinden.
Eind vorig jaar won de huidige prodemocratische coalitie onder voormalig voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, de verkiezingen. Eén van de belangrijkste beloftes van Tusk was om de EU-gelden zo snel mogelijk richting Polen te krijgen. Daarvoor diende justitieminister Adam Bodnar deze week een plan in bij Brussel, waarin hij aangaf hoe hij de rechtsstaat wil hervormen.
Dat plan blijkt nu goedkeuring te hebben gekregen van Brussel. Al moet de Europese Commissie volgende week nog instemmen met het voorstel van Von der Leyen. Daarna moeten alle EU-lidstaten er nog mee instemmen, wat betekent dat Polen nog even moet wachten voordat het geld op de bankrekening staat.
Coronaherstelfonds
De 137 miljard euro bestaat uit giften en leningen. Een deel ervan komt uit het coronaherstelfonds, geld dat bedoeld is voor economisch herstel van Polen na de Covid-19-pandemie. Een ander gedeelte komt uit het zogenoemde cohesiefonds, Europees geld dat bedoeld is voor achtergestelde regio’s in Europa.
Lees ook
over het herstel van de Poolse rechtsstaat
„We zijn onder de indruk van de inspanningen van Polen om de rechtsstaat als ruggengraat van de samenleving te herstellen”, zei Von der Leyen tijdens de persconferentie in Warschau vrijdag. „Deze inspanningen zijn doorslaggevend.”
In december kreeg Polen al vijf miljard euro aan gedeblokkeerde gelden. Dat werd toen gezien als een handreiking aan de nieuwe Poolse regering en Europese goedkeuring voor de ingezette hervormingen.
„Het duurde even, maar we hebben het”, zei Tusk, glunderend van trots naast Von der Leyen. „Dit is veel geld, dat we goed gaan gebruiken.” Tusk prees de samenwerking met Von der Leyen „die vanaf dag één tot doel had om de rechtsstaat te herstellen en de democratische normen in Polen”, zei Tusk. „Zodat we ons allemaal weer gelijkwaardige deelnemers voelen in deze grootse geschiedenis, de geschiedenis van Europa.”