Ethiopië en Somaliland ruilen aandelen tegen grond aan zee

Het van zee afgesloten Ethiopië ruilt een stuk grondgebied van Somaliland aan de Golf van Aden, in het verlengde van de Rode Ze, tegen aandelen in de Ethiopische luchtvaartmaatschappij. De Ethiopische premier Abiy Ahmed en president van Somaliland Muse Bihi Abdi zijn dat afgelopen weekeinde overeengekomen. De Ethiopische premier beloofde als tegenprestatie als eerste land ter wereld de onafhankelijkheid te erkennen van Somaliland, dat zich in 1991 afscheidde van Somalië.

Het zogeheten ‘memorandum van overeenkomst’ tussen de twee leiders kwam onverwacht en is ingeslagen als een bom, vooral in Somalië, dat Somaliland als onderdeel van zijn eigen grondgebied opeist.

De Somalische regering kwam dinsdag in een spoedzitting bijeen. Het land noemde de deal een „daad van agressie” en trekt volgens de BBC de ambassadeur terug uit Ethiopië.

Somaliland kent veel grotere politieke stabiliteit dan Somalië en houdt periodiek vrije verkiezingen, maar wordt internationaal niet erkend. Het kan bijvoorbeeld geen leningen aangaan bij het Internationale Monetaire Fonds en heeft geen zetel in de Verenigde Naties.

Levensbelang

President Abiy Ahmed roept al maanden dat Ethiopië de volkrijkste natie ter wereld is zonder haven. In oktober opende hij een wespennest met de verklaring dat de natuurlijke grens van zijn land de zee is en dat het verkrijgen van een haven van levensbelang is. „Ethiopië kan zijn strategische positie in de wereld niet innemen zonder het bezit van een haven. Als we die haven niet krijgen, zal er geen eerlijkheid en rechtvaardigheid zijn; het is een kwestie van tijd; we zullen vechten.”

Die opmerking werd gezien als een indirect dreigement en leidde tot boze reacties in Eritrea, Djibouti en Somalië, buurlanden van Ethiopië die grenzen aan zee. Eritrea, dat in 1993 onafhankelijk werd van Ethiopië na dertig jaar bittere oorlog, omschreef de opmerkingen als „buitensporig” en voegde eraan toe dat alle landen in de regio „verbijsterd” waren. Het markeerde het einde van de goede relaties tussen Abiy Ahmed en de Eritrese president Isaias Afewerki, die de Ethiopische premier militair had bijgestaan in de bloedige oorlog in de deelstaat Tigay (2020-2022).

Ethiopië gebruikt de havens van de ministaat Djibouti sinds het na Eritrea’s onafhankelijkheid geen toegang meer heeft tot de havensteden Assab en Massawa. Tijdens de toenadering tussen Abiy Ahmed en Isaias was afgesproken dat Ethiopië weer toegang zou krijgen tot Assab, maar grote investeringen om de havens na jaren van verval weer in gebruik te nemen, bleven uit. Wel heeft Ethiopië altijd zijn marine in stand gehouden, hoewel het ontbreekt aan zeewater voor zijn marinevloot.

Commercieel en militair

Abiy’s nationale veiligheidsadviseur Redwan Hussein zei na de afspraken dit weekend tussen Somaliland en Ethiopië dat deze overeenkomst „de weg vrijmaakt om Ethiopië commerciële maritieme operaties in de regio te laten uitvoeren door het land toegang te geven tot een gehuurde militaire basis aan de Rode Zee”.

Het is nog niet duidelijk om welke haven het gaat, maar het zou gaan om een strook land van twintig kilometer. Een eeuwenoude havenstad langs de Rode zee is Zeila. De grootste en goedontwikkelde havenstad van Somaliland is echter Berbera, waar de Verenigde Arabische Emeritaten een militaire basis hebben.

Behalve voor commerciële doeleinden worden de havensteden langs de Rode Zee en de Golf van Aden gebruikt voor militaire bases. Djibouti bijvoorbeeld huisvest bases van Amerika, Frankrijk en China en ook Turkije en Rusland azen op militaire faciliteiten langs de voorname zeeroute.

Ethiopië (120 miljoen inwoners) behoorde tot dertig jaar geleden tot de armste naties ter wereld, maar verheft zich nu tot regionale grootmacht. Water is daarbij een sleutelwoord, niet alleen dat van de Rode Zee, maar vooral ook dat van de Blauwe Nijl. Het begon in 2011 aan de bouw in de Nijl van Afrika’s grootste dam. Dat heeft geleid tot nog steeds niet opgeloste ruzies over het management van het water met Egypte en Soedan.