Esther Gerritsen en Frank Westerman bij de kanshebbers voor Boekenbon Literatuurprijs

Schrijvers Esther Gerritsen, Guido van Heulendonk, Bregje Hofstede, Frank Nellen en Frank Westerman zijn de overgebleven kanshebbers voor de Boekenbon Literatuurprijs 2024. De jury van de jaarlijkse literatuurprijs, voor fictie en non-fictie, maakte de shortlist deze donderdagmiddag bekend.

Daarmee blijven twee genomineerden van die andere grote boekenprijs, de Libris Literatuur Prijs – Gerritsen en Nellen – in de race voor een onderscheiding, terwijl de winnaar van die prijs nu op de longlist achterblijft: Ik kom hier nog op terug van Rob van Essen. Nellens tweede roman De onzichtbaren was begin dit jaar overigens al de winnaar van de Boekhandelsprijs, Gerritsen viste met haar vijfde Libris-nominatie weer achter het net.

Bij de Boekenbon-prijs ondervinden zij concurrentie van De kroon met twee pieken van de 73-jarige Vlaamse schrijver Guido van Heulendonk, die na de bekroning met de Gouden Uil in 1996 noest doorschreef maar verstoken bleef van de erkenning met grote prijzen – tot zijn nieuwste, vijftiende boek, over een man die terugkijkt op zijn eigen geschiedenis, met lof overladen werd. De jongste op de shortlist is de 36-jarige Bregje Hofstede met haar autofictionele roman Oersoep, die begint bij haar eigen bevalling en eindigt bij de verrijkende overgave aan onzichtbare krachten. Beide boeken werden, net als Gerritsens Gebied 19, met vijf ballen beoordeeld in NRC-recensies.

‘Zeven dieren bijten terug’

Frank Westerman is met Zeven dieren bijten terug de enige non-fictieauteur bij de laatste vijf. De biografie van Anil Ramdas door Karin Amatmoekrim bleef steken op de longlist, net als de moedermemoir Een ander leven van Bart Moeyaert en het journalistieke misbruikonderzoek Het hele dorp wist het van Rinke Verkerk. Westerman is van hen wellicht ook de meest literaire: in zijn bloemrijke en associatieve stijl schrijft hij over de dieren die Willem Barentsz tegenkwam op zijn historische poolreis, waarbij hij telkens de grens tussen ongelooflijke waarheid en al te mooie mythe verkent.

Vorig jaar was Jan Vantoortelbooms roman Mauk de verrassende winnaar van de Boekenbon Literatuurprijs – die geldt als een van de grote Nederlandse literatuurprijzen, met een prijzengeld van 50.000 euro, net zoveel als de Libris Literatuur Prijs (die alleen open is voor romans) en de Vlaamse prijs de Boon (die zowel fictie als non-fictie kan bekronen).