Eric Rondolat leek voor eeuwig verbonden aan verlichtingsbedrijf Signify

Soms leek het erop dat Eric Rondolat nooit meer weg zou gaan, zo erg was hij verbonden met verlichtingsbedrijf Signify. De Frans-Italiaanse bestuurder leidde de onderneming al sinds 2012, toen het nog een divisie van Philips was. Vorig jaar kreeg hij bovendien nog een contractverlening voor enkele jaren. Maar vrijdagochtend maakte Signify dan toch bekend dat Rondolat vertrekt, eerder dan gepland dus.

Eerst even kort opfrissen: wat is Signify ook alweer?

Vandaag de dag kan je het maar aan weinig merken, maar Signify is in feite het restant van de bakermat van het ooit oppermachtige Philips. Het bedrijf omvat de voormalige lichtdivisie van de Eindhovense onderneming, waar het met Gerard Philips en zijn gloeilampfabriekje aan de Emmasingel eigenlijk allemaal mee begon in 1891. Philips bracht de tak in 2016 naar de beurs. Signify is onder meer bekend van de Philips Hue-lampen, die met een telefoon te besturen zijn.

Oké, duidelijk. Waarom gaat Rondolat weg?

Volgens een verklaring van het bedrijf zijn de raad van commissarissen en Rondolat (1966) het erover eens dat het „de juiste tijd is” voor een wissel aan de top. In een gesprek met analisten op vrijdagochtend zei Rondolat dat er vorig jaar een reorganisatie is afgerond en dat het bedrijf nu een nieuwe fase in kan gaan.

Vrijdag presenteerde Signify overigens geen hele goede cijfers over 2024. Zowel omzet (6,14 miljard euro) als winst (ongeveer 600 miljoen euro) kwamen lager uit dan in 2023.

Speelt dat geen rol bij zijn vertrek?

De lagere winst is zeker een tegenvaller, maar eerlijk gezegd krimpt Signify al jaren. Van oudsher verkoopt het bedrijf vooral gloeilampen, die het voor een belangrijk deel in Europa maakte. Door de opkomst van LED-verlichting is de markt echter compleet veranderd: deze lampen gaan langer mee en worden veelal goedkoop en op grote schaal gemaakt in Azië door allerlei partijen. Signify probeert zich daarom op te stellen als lichtdienstverlener, door bijvoorbeeld hele gebouwen te voorzien van lampen, of door de verkoop van ‘slimme’, digitale verlichting. Maar daarmee kan de grote krimp niet teniet gedaan worden.

Rondolat, over wie weinig bekend is en die zelden opzienbarende uitspraken deed, vervulde daardoor een opmerkelijke rol in het Nederlandse bedrijfsleven. Signify zat in een situatie van managed decline, zoals het wel heet: proberen zo goed mogelijk om te gaan met krimp. Aan Rondolat was dat wel besteed: hij was er een meester in door bezuinigingen de kosten sneller te laten dalen dan de omzet, waardoor de winstgevendheid van Signify vaak redelijk op peil bleef.

Rondolat voerde over de jaren meerdere ontslagrondes door en sloot ook een groot deel van de Nederlandse fabrieken, in Winterswijk en Maarheeze. „Fabrieken sluiten is een deel van mijn baan”, zei hij ooit tegen journalisten. Bij Signify werken nu ongeveer 29.000 mensen, in 2019 waren dat er nog 37.000. Het bedrijf degradeerde ook uit de AEX-index.

Een gemengde erfenis, dus.

Inderdaad waren vakbonden vrijdag niet erg rouwig over zijn vertrek. Ondertussen is de beurskoers van Signify ook nog bijna precies hetzelfde als bij de beursgang. Anderzijds is het de vraag of er bij dit moeizame bedrijf meer in had gezeten dan Rondolat eruit heeft geperst. Zijn opvolger mag dat nu gaan proberen, een naam is er nog niet.