Erdogan aan kop bij presidentsverkiezingen volgens voorlopige tellingen

Presidentsverkiezingen Als Erdogan wint, kan hij zijn regeerperiode van twintig jaar met nog eens vijf jaar verlengen.
Tijdens de verkiezingen konden mensen stemmen op president Recep Tayyip Erdogan of uitdager Kemal Kiliçdaroglu.
Tijdens de verkiezingen konden mensen stemmen op president Recep Tayyip Erdogan of uitdager Kemal Kiliçdaroglu. Foto Yasin Akgul / AFP

Met meer dan 75 procent van de stemmen geteld lijkt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan aan kop te gaan in de Turkse presidentsverkiezingen, die zondag gehouden werden. Dat meldt de voorzitter van de Hoge Kiesraad in Turkije zondagavond, schrijft persbureau Reuters. Erdogan zou volgens die voorlopige resultaten op een voorsprong van 53,41 procent staan.

Ook andere Turkse media schrijven op basis van voorlopige cijfers dat Erdogan een meerderheid van de stemmen heeft gekregen. Daar is de voorsprong van de huidige president ten opzichte van zijn uitdager Kemal Kiliçdaroglu wel kleiner.

Twee weken geleden koerste AKP-leider Erdogan in de eerste verkiezingsronde op kop met 49,5 procent, tegenover 44,9 procent voor CHP-leider Kiliçdaroglu. De nationalistische Sinan Ogan pakte ruim 5 procent en schaarde zich na de eerste stemronde achter Erdogan. Doordat Erdogan net niet de helft van de stemmen wist te bemachtigen, was een tweede ronde nodig. Daar was zondag veel animo voor: volgens staatspersbureau Anadolu lag de opkomst boven de 85 procent. Dat was wél ruim 3 procentpunt lager dan voor de eerste ronde.

Aan de macht sinds 2003

Als Erdogan inderdaad wint, wordt zijn twintigjarige regeerperiode verlengd met nog eens vijf jaar. Toch was het geen gelopen race voor de Turkse president: in peilingen die voorafgaand aan de eerste stemronde werden afgenomen, ging hij voor het eerst niet aan kop. Wel was het gepeilde verschil met Kiliçdaroglu klein.

Hoewel Erdogan een sterke achterban kent, is er de afgelopen jaren veel kritiek gekomen op het economische beleid van het staatshoofd: Turkije kampt al jaren met gierende inflatie. Ook zijn steeds autoritairdere regeerstijl kan op tegenstand bij critici rekenen. Bij de aardbevingen eerder dit jaar, waarbij in Turkije meer dan vijftigduizend mensen om het leven kwamen, kwam het bouwbeleid van Erdogan onder vuur te liggen.

Erdogan, die in de jaren negentig burgemeester van Istanbul was, werd in 2003 premier van Turkije. Dat bleef hij tot en met 2014, waarna hij niet meer herkozen kon worden als regeringsleider. Om toch aan de macht te blijven, kandideerde Erdogan zich vervolgens als president – een functie die tot dan toe grotendeels ceremonieel was. Nadat hij zelf tot president was verkozen, werd een referendum uitgeschreven om Turkije om te vormen naar een presidentieel systeem – wat in 2017 gebeurde.