Er woedt een strijd om het vrije grillen. Gezellig barbecuen? Alleen nog in de speciale ‘bbq-zones’

Zwiep, zwiep, zwiep. Met een kartonnen bordje probeert Ahmad Mohammedi de kolen van zijn bbq van extra zuurstof te voorzien. Al heel de week kijkt hij hiernaar uit, vertelt-ie, zijn ogen gericht op de Afghaans gekruide kipspiesjes.

En dus sprong hij woensdagmiddag direct na zijn werk in de auto richting het Kralingse Bos in Rotterdam. Zijn dochter (4), op schoot bij oma, kijkt toe terwijl ze in de zomerzon aan een stukje brood sabbelt.

Mohammedi is niet de enige die woensdag van de gunstige weersomstandigheden gebruikmaakt om te grillen in het park. Meer dan tien donkere rookpluimen waaien over het veld.

In Rotterdam mag in vier van de tweeëndertig parken gebarbecued worden. In het Kralingse Bos zijn om overlast tegen te gaan vijf ‘bbq-zones’ ingericht. Alleen daar is barbecuen toegestaan. Ook in andere parken mag nog enkel op aangewezen plekken worden gegrild. En er gelden regels, zegt boswachter Henk Suurbach van het Kralingse Bos. Zo moeten de barbecues verder dan twee meter van de bomen af staan en dertig centimeter van de grond. Dit om brandgevaar te voorkomen.

Een zomerse dag in het Kralingse Bos.
Foto Walter Herfst

Klachten in Groningen

In veel steden is barbecuen in het openbaar toegestaan. Maar dit recht op openbaar grillen staat her en der ter discussie. Zo klaagden omwonenden van het Noorderplantsoen in Groningen dit voorjaar over stank en afvaloverlast, veroorzaakt door barbecuers. Ze drongen aan op een verbod en overwegen, nu de gemeente hier geen gehoor aan geeft, een rechtszaak aan te spannen. In de gemeenteraad sprak Amrut Sijbolt (Stadspartij Groningen) van een „duivels dilemma” tussen een „bruisende gemeente zonder betutteling” en een „veilige stad”.

Heerlen is een arme gemeente, niet iedereen heeft de luxe van een tuin

Harrie Heinen
raadslid CDA

In Heerlen wordt barbecuen in het openbaar juist gestimuleerd. Voorheen was dat niet toegestaan, maar om de „kwaliteit” van de openbare ruimte te vergroten mogen Heerlenaren sinds kort op grindplateaus in het Aambos hun bbq stationeren. „Heerlen is een arme gemeente, niet iedereen heeft de luxe van een tuin”, zegt raadslid Hannie Heine (CDA). Het is vooralsnog een proef, zegt ze, want overlast ligt op de loer. Handhaving houdt een oogje in het zeil.

Uit de hele stad komen mensen naar het Kralingse Bos om te barbecuen.
Foto Walter Herfst

Vier bankjes in de fik

Marc Weterings van de lokale politieke partij Rijswijks Belang voert al jarenlang strijd tegen bbq-overlast in het plaatselijke Wilhelminapark. Hij stelt raadsvragen, dient moties in en plaatst foto’s van afval op sociale media. De gemeente neemt sinds 2019 maatregelen: extra handhaving, flyers, een socialmediacampagne, meer prullenbakken. Met weinig resultaat. Het Wilhelminapark ligt na elke warme dag vol plastic bekers, botjes, etensresten, zegt Weterings. „Vooral meloenen.”

Vorig jaar diende hij een motie in voor een verbod. De gemeente beloofde toen nóg meer handhaving, maar ook deze zomer gaat het weer mis, vindt hij. Afgelopen weekend vlogen er vier bankjes in de fik.


Lees ook

In het Vondelpark verboden, dus barbecuen we elders

De laatste barbecue in het Vondelpark, maart dit jaar.  Sindsdien is barbecuen hier verboden.

Andere gemeenten gingen al over tot een verbod. In Nijmegen geldt sinds 2020 een algeheel barbecueverbod in de openbare ruimte. In Amsterdam neemt het aantal plekken waar gebarbecued mag worden al jaren gestaag af.

Speciale afvalbak voor gloeiende kolen van de barbecue.
Foto Walter Herfst

Uren opruimen

In het Kralingse Bos snapt Mohammedi wel dat mensen last kunnen hebben van het barbecuen. Hij ziet ook dat niet iedereen even netjes omgaat met hun afval. „Dat is niet goed voor de natuur.” En hij heeft net zoals anderen liever niet dat de kinderen te dicht op de rook zitten. Hij plaats zijn bbq altijd expres wat verder van het strandje bij de plas, zodat zwemmers en andere niet-bbq’ers er geen last van hebben. „Je moet een beetje rekening met elkaar houden.” Zijn dochter laat een keukenpapiertje vallen, dat direct door de wind wordt meegenomen, het veld op. Mohammedi rent er achteraan.

„Over het algemeen gaat het goed”, zegt boswachter Suurbach, „maar op drukke dagen komt het voor dat er veel afval ligt op het veld. Mensen nemen een afvalzak mee maar zetten die dan naast een prullenbak. Kraaien en meeuwen gaan hier dan aan pikken.” De gemeente zet op die dagen een opruimteam in, dat soms wel vier uur bezig is, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Voor veel families is gezamenlijk barbecuen een hoogtepunt van de zomer, weet Mohammedi. Vraag aan de groepjes op het veld – vanuit alle uithoeken van de stad zijn ze hiernaartoe getrokken – wat bbq’en zo mooi maakt en de woorden „gezellig”, „lekker weer” en „samen” vallen vaak.

Maar ook: „praktisch” en “kosten”. Velen wonen in arme wijken als Ommoord en Feijenoord, ze hebben hooguit een balkon, dus thuis kunnen zij niet barbecuen. En uit eten gaan? „Te duur”, zegt Teresa Ngombojoao, die samen met haar vier kinderen en nichtje op het veld zit. Ze prikt in een burger. Nog geen gemakkelijke klus, dat barbecuen, want hoe werkt het precies met die aanmaakblokjes? Even appen met een vriend (“ahhh, ónder de kolen”) en het grillen kon beginnen.

„Dit is de eerste keer dat we het zo doen”, zegt ze. Vanochtend heeft ze inkopen gedaan bij de supermarkt. In totaal was ze, inclusief drinken, zo’n vier tientjes kwijt. „Vroeger gingen we nog weleens met z’n allen een hamburger halen daar”, ze wijst naar het restaurantje bij de ingang van het veld. „Maar met de huidige prijzen gaat dat niet meer.”


Lees ook

Barbecueën? Rook je buren niet uit

Barbecueërs in Rotterdam zorgen voor flink wat rook.