Er werd soms wel érg veel verwacht van Lieke Martens, die na dertien jaar afscheid neemt van Oranje

De boodschap, vorige week op Instagram, was kort en bondig: „Graag wil ik jullie laten weten dat de komende twee wedstrijden met de Oranje Leeuwinnen mijn laatste wedstrijden zullen zijn in Oranje”, schreef Lieke Martens. „Hierna zal ik, weet ik nu al, met pijn in mijn hart afscheid nemen van jullie. Ik zal proberen extra te genieten van alles, maar zal vooral, zoals altijd, alles geven om een mooi resultaat neer te zetten met ons team.”

Martens wil meer tijd hebben voor familie en vrienden, vertelde ze deze week aan diverse media. Het besluit komt ook niet onverwacht; ze had in 2022 al willen stoppen, maar bondscoach Andries Jonker haalde haar toen over door te gaan bij Oranje. Maar na de EK-kwalificatieduels tegen Finland, op vrijdag en dinsdag, is het voor Martens (31) klaar bij het Nederlands elftal, waarin ze bijna dertien jaar geleden debuteerde.

Wat betekent zij voor het Nederlandse voetbal? Welke momenten van haar in Oranje zullen mensen zich het meest herinneren en waarom had ze het de afgelopen jaren soms moeilijk als international?

Sarina Wiegman, oud-bondscoach Nederlands elftal: ‘Een stylist, atletisch’

„Toen Lieke bekendmaakte dat ze ging stoppen bij Oranje, drong het tot mij door: we gaan afscheid nemen van een gouden generatie. De boodschap kwam niet geheel onverwacht, maar het was toch wel een schok. Ergens dacht ik: die gaat nog wel door tot het EK van 2025.

„Op het EK van 2017 presteerden we als team goed, bovendien was Lieke de verpersoonlijking van de kantelende beeldvorming van het vrouwenvoetbal. Ze is een stylist, atletisch, ze zou ook zo op het hockeyveld kunnen staan. De aandacht voor het vrouwenteam bleek extra groot, ook omdat de mannen een mindere periode doormaakten. Mensen hadden zin in een feestje en dat kregen ze.

„In de groepsfase moesten we tegen België. Het was een listige wedstrijd, we konden zomaar worden uitgeschakeld. Lieke was vliegensvlug, ze floepte overal tussendoor. Daar zat alles in: vertrouwen, plezier en kwaliteit. Ze zette in dat duel op een geweldige manier de Belgische verdediging te kijk, dat zal ik nooit vergeten.

„Door dat toernooi werd Lieke in een mum van tijd een bekende Nederlander. Haar impact was enorm. Ouders deden hun dochters op voetbal. Jongens droegen haar shirt, ze wilden Lieke Martens zijn, dat was nog nooit vertoond.

„Lieke is een gevoelsmens. Ze geeft graag en opeens wilde iedereen wat van haar. Ze moest ‘nee’ gaan verkopen. De wereld om haar heen veranderde, dat moet pittig zijn geweest. Maar ze is een boegbeeld en mag trots zijn op wat ze voor het vrouwenvoetbal heeft betekend, binnen en buiten het veld.”

Frans Beltjens, fysiotherapeut: ‘Zware jaren achter de rug’

„Lieke was dertien of veertien toen ik haar leerde kennen. Ik ben nog steeds haar fysiotherapeut en heb het hele proces – van onbekende speelster tot wereldster – van dichtbij gevolgd. Lieke is trouw, eerlijk en oprecht en in de loop der jaren zijn we bevriend geraakt. Ze is een leider die nooit de aanvoerdersband heeft willen dragen, dat zit niet in haar aard. Over haar blessures kan ik weinig kwijt, behalve dat Lieke een aantal zware jaren achter de rug heeft met een grote belastbaarheid. Haar vrije tijd was schaars, ze speelde veel wedstrijden, trainde veel. Dat vergroot de kans op blessures. Haar revalidatieprogramma’s waren intensief en soms eenzaam. Niet iedereen krijgt dat mee, omdat Lieke zich daar niet over uitlaat, dat vindt ze privé. Het is jammer dat Lieke niet fit was op het WK van 2019, want met een fitte Lieke had Nederland meer kans op de wereldtitel gehad.”

Leonne Stentler, oud-international en voetbalanalist: ‘Zó goed, zó ongrijpbaar’

„Ik zou wel een dag in het hoofd van Lieke Martens willen kijken. Ik heb haar altijd intrigerend gevonden. Door het EK van 2017 kreeg ze grote bekendheid. Ze werd het symbool van dat toernooi en veroverde veel harten van sceptici. Tegelijkertijd is Lieke bescheiden en gevoelig. Iemand die het liefst op de achtergrond blijft. Hoe verhoudt dat zich tot elkaar? Ik denk dat ze veel offers heeft moeten brengen. Ze trok al jong de wijde wereld in, vanuit het veilige Limburg, waar ze erg aan hangt. Ik zal nooit vergeten hoe ze op het EK in eigen land over de linkerflank dartelde, terwijl de tegenstander haar compleet doormidden probeerde te zagen. Zó goed was ze, zó ongrijpbaar. Onder oud-bondscoach Mark Parsons had ze het zwaar. Ze moest leveren in een team dat niet draaide, werd enorm bekritiseerd. Hoe vaak ik niet de vraag van journalisten heb gehoord: ‘Is Martens over haar hoogtepunt heen?’ Er werd soms wel erg veel van de grote Lieke Martens verwacht. In die zin zal haar besluit om te stoppen een opluchting zijn, al denk ik wel dat ze het kameraadschap gaat missen. Met sommige internationals is ze goed bevriend.”

Lieke Martens in 2017 met bondscoach Sarina Wiegman tijdens het EK.
Foto Vincent Jannink / ANP

Hesterine de Reus, bondscoach Oranje onder 19 in 2010: ‘Geen straatvechter’

„In de loop der jaren heeft Lieke een sterk profiel opgebouwd. Ze is het gezicht geworden van het nationale vrouwenteam. Ze is zeer talentvol en presenteert zichzelf goed. Dat maakt dat veel meiden denken: ik wil zoals Lieke Martens zijn. Wat me het meest bijstaat is de wedstrijd tegen Frankrijk, in de kwartfinale op het EK onder 19 in 2010. Ik had Lieke niet in de basis gezet. Daar was ze boos over, maar dat prikkelde haar ook. En ja hoor, ze was nog maar net ingevallen of ze scoorde. Dat zegt veel over haar drive. Die drive heeft de afgelopen jaren wat scheurtjes opgelopen. Misschien werd het gemis van haar familie groter. Misschien kwam de toenemende kritiek uit de buitenwereld hard aan. Lieke is gevoelig en aimabel, geen straatvechter.”

Vincent de Vries, sportjournalist en auteur van Lieke: ‘Met Ronaldo op een podium’

„Lieke heeft veel meiden aan het voetballen gekregen. Door haar kwaliteiten als speelster, haar looks en de dingen die ze met haar 1,2 miljoen volgers op Instagram deelt. Wat ze uitstraalt is: ook als je verlegen bent, kun je de beste van de wereld worden. Wat mij altijd bij zal blijven is Martens die in 2017 met Cristiano Ronaldo tot Europees voetballer van het jaar werd gekroond. Samen op een podium in Monaco. Hoger kan je niet komen. Voor mijn boek heb ik tien, vijftien keer met haar gesproken en heimwee was een terugkerend onderwerp. Ik denk dat ze stopt als international omdat ze klaar is met alle aandacht. Misschien dient ze haar contract bij Paris Saint-Germain uit [dat tot de zomer van 2025 loopt] en zet ze er daarna een punt achter. Sticht ze een gezin. Haar man is huizenmakelaar in Spanje, wie weet gaat ze daar wel iets doen.”

Kika van Es, oud-international en goede vriendin: ‘Afgeschermd van de wereld’

„Ik ken Lieke al sinds haar negende. Zij woonde in Limburg, ik in Brabant. Vier kilometers scheidden ons, alleen de Maas zat ertussen. We fietsten samen naar school in Boxmeer en reden later samen naar de training van [Oranje] onder 15. We stonden ook samen in de EK finale in 2017. Door die titel veranderde het leven van Lieke ingrijpend. Ze kon niet meer rustig boodschappen doen of lunchen met vriendinnen. Ze heeft zich moeten afschermen van de wereld. Over de beslissing om te stoppen als international heeft Lieke goed nagedacht. Ze heeft een leeftijd dat andere dingen belangrijker worden. Het afgelopen jaar bij Oranje is niet makkelijk geweest. Mensen vergeten soms hoeveel ze voor het elftal heeft betekend. Er wordt veel gesproken over verjonging, maar als er stront aan de knikker is komen journalisten altijd bij haar uit. Ze zou niet haar niveau halen. Hoezo? Het is toch geen one woman show?”