Enorme explosies en vuurzee bij een Oekraïense drone-aanval op een Russisch munitiedepot

Een Oekraïense drone-aanval op een uitgestrekte opslagplaats voor geleide bommen, raketten en artilleriegranaten in de Russische regio Tver heeft woensdagochtend vroeg een serie enorme explosies en een vuurzee veroorzaakt. Het zou in omvang de grootste Oekraïense aanval op Rusland zijn sinds Moskou in 2022 zijn grootschalige oorlog begon tegen het buurland.

Videobeelden die werden gedeeld op sociale media tonen zware explosies en een vuurzee over breed gebied. Bronnen bij de Oekraïense Veiligheidsdienst (SBOe) meldden tegenover Reuters dat er een brand woedde over een lengte van zes kilometer. De explosies waren zo hevig dat meetstations woensdagochtend verscheidene lichte aardbevingen registreerden in de omgeving van Toropets. Via satellietwaarnemingen van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA werden op grote schaal bronnen van intense hitte vastgelegd op het terrein van de munitiedepots. „Alles wat kan, brandt daar al (en explodeert)”, schreef de pro-Russische blogger Joeri Podoljak vanochtend op Telegram.

Of er slachtoffers zijn gevallen, was woensdagochtend nog niet bekend. De SBOe erkent dat Oekraïne verantwoordelijk is voor de aanval, die werd uitgevoerd rond half vier in de ochtend.

Het munitiedepot van het Directoraat Raketten en Artillerie (GRAOe) van het Russische ministerie van Defensie ligt even buiten Toropets, zo’n vierhonderd kilometer ten noordwesten van Moskou. Het plaatsje telt ongeveer 11.000 inwoners. Het militaire depot ligt op bijna vijfhonderd kilometer afstand van de dichtstbijzijnde Oekraïense grens.

Een enorme explosie is zichtbaar op het terrein van het munitiedepot bij Toropets.

Foto Social Media/via Reuters

Evacuatie bewoners

Volgens de gouverneur van Tver, Igor Roedenja, ontstond brand op het terrein toen brokstukken van Oekraïense drones neerkwamen op het terrein, neergehaald door de Russische luchtafweer. De situatie was volgens hem onder controle. Wel werd een deel van de inwoners omwille van hun veiligheid geëvacueerd, aldus Roedenja. Terwijl hij sprak, uren na de oorspronkelijke aanval, waren op de achtergrond tal van explosies te horen.

Op het munitieterrein, dat zich uitstrekt over meer dan een kilometer, lagen mogelijk ballistische raketten opgeslagen, zoals de Iskander. Die gebruikt Moskou regelmatig voor aanvallen op Oekraïne. Het Russische persagentschap RIA schreef in 2018 dat bij Toropets een munitiedepot was aangelegd voor de opslag van raketten, munitie en explosieven. Het terrein bestond volgens toenmalig vice-minister van Defensie Dmytro Boelgakov uit verschillende arsenalen met elk ruimte voor 240 ton munitie. De betonnen depots bij Toropets waren volgens hem bestand tegen „lucht- en raketaanvallen en zelfs tegen de schadelijke effecten van een nucleaire explosie”.

Oekraïne bestookt Rusland al maanden met drones die in eigen land zijn gebouwd. Tot de voornaamsten doelwitten behoren militaire vliegvelden, munitie-opslagplaatsen en brandstofdepots en olieraffinaderijen. In augustus vloog een grote olie-opslagplaats bij Proletarsk in de zuidelijke regio Rostov in brand. Het duurde zeker twee weken voordat de oliebrand onder controle was. Volgens de Oekraïense Veiligheidsdienst lag bij het oliedepot van Kavkaz brandstof voor de Russische krijgsmacht opgeslagen.

Vuur en vlammen boven het Russische plaatsje Toropets, waar munitiedepot werd aangevallen door Oekraïense drones.
Foto Social media/via Reuters

De Oekraïense veiligheidsdienst stelde woensdagochtend in een reactie op de aanval op Toropets dat Oekraïne „het arsenaal aan raketten van de vijand dat wordt gebruikt om Oekraïense steden te vernietigen, stelselmatig zal afbreken”.

Langeafstandsraketten

De laatste Oekraïense aanval op Russisch grondgebied komt op een gevoelig moment in de oorlog. Kyiv probeert al maanden toestemming te krijgen van de Verenigde Staten om westerse langeafstandsraketten in te zetten tegen militaire doelen in Rusland. Maar Washington weigert toestemming te geven uit vrees voor escalatie van de oorlog en Amerikaanse betrokkenheid bij een gewapend conflict met Moskou. Omdat de Amerikaanse en Europese raketten een bereik hebben van maximaal driehonderd kilometer, gaat het bovendien om een beperkt aantal militaire doelen, stelt Washington.

Oekraïne wil juist Russische militaire doelwitten in Rusland zelf aanvallen om de aanvallen met zware vliegtuigbommen en raketten op Oekraïense steden te voorkomen. Met zelf geproduceerde drones valt Oekraïne steeds vaker militaire doelen in Rusland aan, maar de traag vliegende drones zijn veel makkelijker te pareren door de luchtafweer dan raketten.

Dit jaar heeft Moskou honderden bommen en raketten afgevuurd op de Oekraïense infrastructuur, vooral de elektriciteitsvoorziening. Met de winter in aantocht bestaat in Kyiv de vrees dat de Oekraïense bevolking opnieuw zeer zware maanden te wachten staat. Bijna drie jaar na de massale Russische invasie in het land wordt het voor de autoriteiten in Kyiv steeds lastiger de civiele infrastructuur draaiend te houden, niet alleen voor de burgers, maar voor de hele Oekraïense economie.