Energietransitie kent weer tegenslag: windparken en kerncentrales komen later

Minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei (VVD) presenteerde deze vrijdag twee tegenvallers voor de energietransitie. Het kabinet stelt de aanbesteding van twee grote windparken op zee voor onbepaalde tijd uit, wegens gebrek aan interesse bij windmolenbouwers. Daarnaast meldde de minister jarenlange vertraging bij de bouw van twee nieuwe kerncentrales.

De centrales, die het kabinet liefst in Borssele wil bouwen, komen er „op zijn vroegst” eind jaren dertig. Eerder was de verwachting dat de eerste van de twee in 2035 operationeel kon zijn. Aan de Tweede Kamer schrijft de minister dat meer realiteitszin nodig is en dat zij zich niet laat leiden door „wensdenken en overspannen tijdlijnen”.

De twee aankondigingen doen nóg meer twijfels rijzen over de vraag of de Nederlandse klimaatdoelen voor 2030 en 2050 nog haalbaar zijn. Het pakket met aanvullende klimaatmaatregelen dat de minister in april publiceerde, maakte het behalen van de beoogde 55 procent CO2-reductie in 2030 al onwaarschijnlijk.

Het uitstellen van de twee windparken is de meest opvallende maatregel. Het kabinet wil in 2050 een productievermogen van 70 gigawatt (GW) aan ‘wind op zee’ gerealiseerd hebben. Dat doel ligt nog ver buiten bereik: de bestaande parken hebben een totaal vermogen van 4,7 GW, nog eens 4 GW is vergund. De twee uitgestelde parken samen zouden 2 GW leveren. Of de ambitie van 2050 haalbaar blijft laat de minister vermoedelijk voor de zomer aan de Kamer weten, zegt een woordvoerder.

Het kabinet houdt wel vast aan de wens om dit jaar een derde windpark van 1 gigawatt te vergunnen (Nederwiek 1-A), maar de vraag is of bouwers daar interesse in zullen hebben. Zij aarzelen de laatste tijd om te investeren, wegens gestegen kosten en achterblijvende vraag naar windenergie vanuit bedrijven. Dit komt doordat de industrie talmt met verduurzamen. Het kabinet hoopt die onzekerheid bij de bouwers weg te nemen met versoepelde aanbestedingsregels.

Mogelijk verdubbeling kosten

Over de timing van de nieuwe kerncentrales schrijft de minister dat ook eind jaren dertig onzeker is. Zij had eerder al bekendgemaakt dat de centrales duurder zouden worden dan de tot nu toe geschatte 14 miljard euro. Vrijdag schreef zij dat dit zal oplopen tot 20 tot 30 miljard euro, exclusief de rentelasten voor de benodigde leningen.

Hermans noemt kernenergie een „noodzakelijke pijler” voor de energie-onafhankelijkheid van Nederland. De totale bijdrage van kernenergie aan de stroomvoorziening zal echter ook met de nieuwe centrales beperkt zijn (9 tot 13 procent volgens schattingen).

Tegelijkertijd waarschuwt ze voorzichtig dat een derde en vierde nieuwe kerncentrale die het kabinet in de toekomst wil bouwen misschien moeilijk in Nederland passen. Momenteel zoekt het ministerie een locatie voor de eerste twee, maar uit dat onderzoek komen mogelijk maar weinig geschikte locaties naar voren. „Dit kan ook consequenties hebben voor de verdere ambities voor kernenergie”, aldus de minister.

Volgens Hermans zijn de twee kerncentrales moeilijk in te passen op het beoogde terrein in Borssele, waar ook de bestaande centrale staat. Actiegroep Borsele tot de Kern noemt het daarom „onbegrijpelijk” dat deze locatie desondanks de voorkeur van de minister heeft.

Er wordt nu ook een nabije locatie onderzocht in Vlissingen. Daarnaast kijkt de minister naar Terneuzen in Zeeuws-Vlaanderen, de Tweede Maasvlakte en drie lokaties in de Groningse Eemshaven. De Eerste Maasvlakte, eerder ook in beeld, is definitief afgevallen wegens onvoldoende beschikbaar koelwater.

De provincie Groningen en de gemeente Het Hogeland, waaronder de Eemshaven valt, vinden dat de bevolking al te veel geleden heeft onder de jarenlange aardbevingsschade en verzetten zich tegen de kerncentrales. De minister zegt dat indien meerdere locaties even geschikt blijken te zijn, Zeeland haar voorkeur heeft. Naar verwachting valt dit besluit na de zomer van komend jaar.


Lees ook

Onderzoek Rijk naar veilig beheer van kernafval is dusdanig slecht dat het opnieuw moet

Kerncentrale in het Zeeuwse Borssele. De centrale is eigendom van de Elektriciteits Productiemaatschappij Zuid-Nederland, EPZ, en sinds 1973 in gebruik.Foto Rob Engelaar/ANP/HH