En weer trekt het OM een terreurverdenking in

Terrorismefinanciering Opnieuw heeft het OM een verdenking van het financieren van terrorisme flink moeten afzwakken. „Dan vraag je je toch af wat ze in godsnaam aan het doen zijn.”

Geschilderde IS-vlag bij Deir ez-Zor, in Syrië, kort na de bevrijding in 2017.
Geschilderde IS-vlag bij Deir ez-Zor, in Syrië, kort na de bevrijding in 2017. Foto Asmaa Waguih / Polaris

Moslimprediker Fouad el B. uit Hilversum wordt niet langer verdacht van het financieren van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Het Openbaar Ministerie heeft de verdenking tegen de prediker en diens medeverdachten sterk afgezwakt. Dat blijkt uit de nieuwe tenlastelegging. Het is het derde grote onderzoek naar terrorismefinanciering op een rij dat sneuvelt.

El B., beter bekend als de ultraorthodoxe prediker ‘Abu Hafs’, werd in 2019 tegelijk met vijf mannen aangehouden. Ze haalden met hun stichting World Wide Relief tonnen aan donaties op voor oorlogsslachtoffers in Syrië, maar het vermoeden was dat dit geld in werkelijkheid terechtkwam bij strijders van IS. Nu het onderzoek bijna vier jaar later is afgerond, blijkt het OM deze beschuldiging niet hard te kunnen maken. De aanklacht is ingeperkt tot het verduisteren van donaties en het zingen van een opruiend strijdlied. Naast El B. wordt Mohamed el A., oud-voorzitter van World Wide Relief, voor verduistering aangeklaagd. Andere arrestanten worden niet meer vervolgd.

Advocaat Jan Boone, die de oud-voorzitter bijstaat, plaatst vraagtekens bij de handelswijze van het OM. „Na de stichting eerst te beschuldigen van het zeer ernstige vergrijp terrorisme, blijkt er na vier jaar onderzoek weinig aan de hand. Dan vraag je je toch af wat ze bij het OM in godsnaam aan het doen zijn.”

AIVD-baas als getuige

Een AIVD-bericht uit 2018 vormde de aanleiding voor het onderzoek. In het bericht van de geheime dienst aan het OM wordt gesteld dat El B. en zijn vrienden in 2013 en 2014 naar Syrië zijn gereisd en daar „een aanzienlijk geldbedrag” hebben „overhandigd aan ISIS”.

Boone heeft donderdag de rechter-commissaris gevraagd om de toenmalige AIVD-baas Rob Bertholee te mogen horen als getuige. Hij wil Bertholee ondervragen over de betrouwbaarheid van het ambtsbericht en de reden waarom de AIVD in 2018 opeens een tip verstuurde over iets wat zich bijna vijf jaar eerder zou hebben afgespeeld. In datzelfde jaar ontstond bij de AIVD het plan om te gaan waarschuwen voor ‘salafistische aanjagers’ rond het islamitische Haga Lyceum in Amsterdam, waar Fouad el B. er één van was.

World Wide relief rekende te veel geld per aangekocht schaap, stelde het OM

Na de AIVD-tip trok het OM alle donaties na. Van het geld dat naar Syrië werd meegenomen, zou World Wide Relief ter plekke spullen hebben gekocht voor oorlogsslachtoffers, zoals dekens en voedsel. Maar het OM vertrouwt de administratie niet. Zo rekende World Wide Relief 160 euro per ingekocht schaap – een veel te hoog bedrag volgens het OM. Ook zouden facturen en verslagen van bestuursvergaderingen zijn vervalst. Het OM vermoedde dat het geld in werkelijkheid in Syrië is afgegeven aan IS, mede omdat Fouad el B. voorafgaand aan zijn trip naar Syrië volgens het strafdossier contacten onderhield met een IS-strijder afkomstig uit Huizen. Maar bewijzen dat het geld naar de terreurbeweging ging, kan het OM niet.

Witwassen

De zaak van World Wide Relief past in een reeks van mislukte strafrechtelijke onderzoeken naar terrorismefinanciering. Na zes jaar lang onderzoek te hebben gedaan naar imam Suhayb Salam van de Utrechtse moskee Al-Fitrah, bleek er vorig jaar geen bewijs te bestaan voor terrorismefinanciering. De imam wordt nog wel vervolgd voor witwassen.

Ook bestuurders van de Geleense moskee Al Houda werden verdacht van het financieren van IS. Hulptransporten van de stichting zouden een dekmantel zijn geweest om de terreurbeweging financieel te steunen. Maar vorige week sprak het gerechtshof ’s-Hertogenbosch hen opnieuw hiervan vrij. In eerste aanleg stelde de rechtbank Limburg al dat het OM zich in het onderzoek had laten leiden door „tunnelvisie”.

Vorig jaar slaagde het OM er wel in de bekende ex-terrorist Samir A. te vervolgen voor terrorismefinanciering: hij kreeg 2,5 jaar cel voor het sturen van geld aan IS-vrouwen teneinde die te helpen ontsnappen uit gevangeniskampen.

‘Vol vertrouwen’

In een reactie bevestigt prediker Fouad el B. dat hij niet langer wordt verdacht van terrorismefinanciering. Het contact dat hij onderhield met een IS-strijder stond volgens hem los van de hulpactie. Hij zegt er „vertrouwen” in te hebben dat de rechtbank hem ook van verduistering en opruiing zal vrijspreken. „Het OM is in vergelijkbare zaken eerder al terechtgewezen vanwege tunnelvisie en vooringenomenheid. Ik vrees dat ze in deze zaak op dezelfde wijze te werk is gegaan.”

Het OM kon „wegens vakantie” deze week niet reageren op vragen. Wanneer de zaak tegen Fouad B. dient, is nog niet bekend.

Lees ook dit artikel: Onderzoek: deelname aan een extreme groep kan de stap naar geweld juist voorkomen