En toen was Nvidia ineens het waardevolste bedrijf ter wereld. Wat zegt dat?

Op donderdag was het nog Apple, op vrijdag was het Microsoft, en sinds dinsdagmiddag is het Nvidia. In de ranglijst van waardevolste beursgenoteerde bedrijven ter wereld wisselen Amerikaanse techreuzen doorlopend van positie. Maar waar Apple en Microsoft gewend zijn aan het overnemen en weer kwijtraken van de koppositie is de nieuwe nummer één een volslagen nieuwkomer.

Kort voor het sluiten van de handel op dinsdagmiddag (lokale tijd) wisselden de aandelen Nvidia, dat al maanden flink in trek is op de Amerikaanse beurs, voor 135,58 dollar (omgerekend 126,10 euro) van eigenaar. De waarde van alle aandelen samen kwam daarmee uit op 3.335 miljard dollar. Nooit eerder werd aan een bedrijf een dusdanig hoge waarde toegekend.

Het gat met nummer twee, softwaremaker Microsoft, is niettemin klein. Het aandeel Nvidia hoeft maar een half procent te dalen en het bedrijf is zijn koppositie alweer kwijt (mits de koers van Microsoft gelijk blijft, natuurlijk).

In absolute aantallen, daarentegen, is het verschil enorm: ongeveer 18 miljard dollar, meer dan de waardering van héél KPN of ABN Amro. Op nummer drie, Apple, had Nvidia dinsdag een voorsprong van 50 miljard, ongeveer twee keer Philips. Terwijl de omzet van Nvidia (60,9 miljard dollar) vorig jaar nog niet eens een zesde was van de omzet van Apple.

Volop aandacht

Internationaal kreeg de nieuwe koploper volop aandacht. Zo schreven Nederlandse en Amerikaanse media over een „triomftocht” en een „volgende mijlpaal” in de „stormachtige groei” van „de nieuwe koning”. Dat is begrijpelijk: de waardering van een bedrijf op de beurs is een concreet getal. Tegelijkertijd is het een heel grillige indicator voor succes, die sterk samenhangt met het sentiment onder beleggers.

Hoezeer marktwaarde een momentopname is, die sterk wordt beïnvloed door de aandelenkoersen, valt te zien aan de snelle verschuivingen in de top. De afgelopen weken kende de lijst van waardevolste bedrijven bijna dagelijks een nieuwe koploper, en soms zelfs meermaals per dag. Vorige week maandag was Apple nog derde, met een achterstand van bijna 170 miljard dollar op Microsoft, toen de lijstaanvoerder. Twee dagen later was de iPhone-maker weer eerste, met 60 miljard voorsprong.


Lees ook

Van videokaart tot supercomputer: de AI-revolutie geeft Nvidia vleugels

Nvidia-topman Jensen Huang op een conferentie in Los Angeles.

Bij Nvidia spelen zulke verwachtingen misschien nog wel meer mee dan bij concurrenten. Het bedrijf uit Silicon Valley begon ooit als maker van grafische kaarten, die erg geschikt waren voor het spelen van computerspellen. De laatste jaren ontdekte Nvidia echter dat die kaarten óók heel geschikt zijn voor de berekeningen achter kunstmatige intelligentie (AI), waarna de vraag zo sterk toenam dat Nvidia er nauwelijks nog aan kan voldoen.

Voor beleggers was dat reden zich massaal op het aandeel te storten, met een enorme koersstijging tot gevolg. Zo kostte het aandeel Nvidia twee jaar geleden nog maar 16 dollar, en steeg de prijs in de loop van vorig jaar tot het driedubbele. Maar sinds het begin van 2024 is de koers die beleggers toekennen aan het techbedrijf pas echt geëxplodeerd: alleen afgelopen maand nam de prijs van een aandeel al met 43 procent toe.

Nauwelijks in verhouding

De prijs die wordt betaald voor een stukje van het bedrijf staat daarmee nauwelijks nog in verhouding tot de intrinsieke waarde van het concern. Zo bedroeg de waardering van dinsdag bijna 78 keer de boekwaarde van Nvidia. Ter vergelijking: bij Apple is dat een factor 53, bij Microsoft een factor 16. En bij andere grote Amerikaanse techbedrijven, zoals autobouwer Tesla en Google-eigenaar Alphabet, ligt de marktwaarde op acht tot tien keer de boekwaarde.

Wat de ranglijst van waardevolste bedrijven eveneens duidelijk maakt, is hoezeer de Amerikaanse techsector de beurshandel beheerst. Op plek vier en vijf volgen Alphabet en Amazon, gevolgd door Facebook-eigenaar Meta op plaats zeven. Samen met Tesla (nu twaalfde) vormen zij de zogenoemde Magnificent Seven, de voorhoede van de wereldwijde techsector. Hun aandeel op de totale Amerikaanse beurs neemt snel toe, van ruim 9 procent vijf jaar geleden naar bijna 24 procent nu.