Na de financiële ondersteuning van de campagne van Donald Trump, richt Elon Musk zich met zijn donaties nu ook op de politiek van een Europees land. De miljardair sprak in de nacht van dinsdag op woensdag met de Britse parlementariër Nigel Farage over een bijdrage aan zijn partij Reform. Dat gebeurde op het landgoed Mar-a-Lago van Trump in Florida. Om welke bedragen het gaat, blijft onduidelijk; foto’s in de Britse pers bevestigen dat een ontmoeting plaatsvond.
Eerder circuleerde het bedrag van 100 miljoen pond als mogelijke donatie aan Reform. Tegen de Britse omroep BBC stelt Farage dat hij in „open onderhandelingen” is beland met de Amerikaanse miljardair. Musk, een van de rijkste mensen ter wereld, zou volgens Farage „volledig” achter zijn partij staan.
Musk stak eerder zo’n 250 miljoen dollar in de campagne van Donald Trump. Waarschijnlijk krijgt de Tesla-baas een rol in het kabinet van de aanstaand president van de Verenigde Staten. Trump heeft eerder laten doorschemeren dat Musk een commissie moet leiden die toezicht houdt op de staatsfinanciën.
Brexit
Farage was in 2016 een van de drijvende krachten achter de Brexit-campagne. Met populistische retoriek wist hij een flinke aanhang ervan te overtuigen dat de Britten uit de Europese Unie moesten stappen. Soms deed hij dat met leugenachtige beloften, bijvoorbeeld dat de honderden miljoenen die het Verenigd Koninkrijk wekelijks naar Brussel zou sturen, voortaan kon worden gebruikt voor de gezondheidszorg.
Afgelopen zomer wist de 60-jarige Farage na zeven eerdere mislukte pogingen een zetel te bemachtigen in het Britse Lagerhuis. Dat deed hij als partijleider van de radicaal-rechtse Reform-partij. Een van de speerpunten van de partij is het terugdringen van het het aantal immigranten in het Verenigd Koninkrijk.
Via X, het platform waarvan Musk de eigenaar is, bemoeide de Amerikaanse miljardair zich eerder al met de Britse politiek. Hij uitte felle kritiek op Labour-premier Keir Starmer omdat die de vrijheid van meningsuiting in ogen van Musk zou beknotten. Musk stelde eerder dat „een burgeroorlog onvermijdelijk” zou zijn in het VK, een uitspraak waar Starmer al snel kritisch op reageerde. De Britse regering vindt dat Musk met X te weinig doet tegen de verspreiding van nepnieuws.