Elijah heeft autisme. Na lange strijd met instanties doet hij thuis eindexamen

Vrijdag 17 mei 2024, half twee ’s middags. In het Amsterdamse appartement waar hij met zijn moeder Liana woont, zit de 20-jarige Elijah Delsink klaar om te beginnen met het eindexamen vwo aardrijkskunde. Hij mag het bij wijze van uitzondering thuis maken. Een half uur van tevoren is er aangebeld, een medewerker van de afdeling staatsexamens van de Dienst Uitvoering Onderwijs komt het examen brengen en toezichthouden.

Van de 190.000 middelbare scholieren die dit jaar eindexamen doen, zijn er zestien die dat wegens ernstige psychische of lichamelijke problemen thuis mogen doen. Elijah Delsink, een leerling met autisme, zit sinds mei 2023 thuis. Jarenlang ging hij naar een speciale school waar hij zijn havodiploma haalde en deelcertificaten voor een aantal vwo-vakken. Door een opeenstapeling van gebeurtenissen voelt hij zich daar niet meer veilig. Hij moet volgend schooljaar nog in drie vakken examen doen om het vwo te halen.

Meer dan 22.000 leerlingen in Nederland gaan langer dan vier weken niet naar school. Het gaat om kinderen met autisme, adhd, hoogbegaafdheid of medische problemen, maar ook om leerlingen die om andere redenen uitvallen. Dit is het verhaal van een van hen. NRC sprak met hem, zijn moeder en anderen in zijn omgeving, las mails, juridische documenten en rapporten van behandelaars en haalde reacties bij betrokken instanties. De school heeft een andere lezing dan Elijah en zijn moeder, maar wil vanwege de privacy niet ingaan op details.

Elijah Delsink is niet alleen een thuiszitter. Als voorzitter van LBVSO, de belangenorganisatie voor leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs, is hij een goede bekende in de Tweede Kamer. D66-senator Paul van Meenen, zijn politieke mentor, noemt hem „een ongelooflijk getalenteerde jongen, echt uitzonderlijk. En hij is ook een hele goede spreker, daar kan menig Kamerlid een voorbeeld aan nemen.”

Politiek vuur

Elijah is een hoogbegaafde leerling, maar door zijn autisme verwerken zijn hersenen informatie vertraagd. De gevolgen: hij raakt snel overprikkeld, zijn motoriek is minder goed, hij houdt niet van veranderingen en heeft soms moeite met sociale interactie. Vanwege zijn speciale behoeften doet hij havo op een school voor voortgezet speciaal onderwijs, Altra College Bleichrodt.

Op dit soort speciale scholen zijn de klassen kleiner en zijn er mogelijkheden voor aanpassingen aan de behoeften van leerlingen. Ook moet jaarlijks voor elke leerling een ‘ontwikkelingsperspectiefplan’ worden geschreven. Bij Elijah staat daar in dat hij toetsen mag overdoen tot hij ze haalt. En dat hij na de havo ook nog vwo zal doen.

De meeste leerlingen op het voortgezet speciaal onderwijs doen staatsexamen. Sommigen halen hun diploma door het te verdelen over verschillende jaren. Ze halen dan deelcertificaten. Dat doet ook Elijah.

Foto Mona van den Berg

In 2020 gaat het nog goed met hem op school. Voor zijn profielwerkstuk, waarvoor hij een 9 krijgt, doet hij onderzoek naar alternatieve therapeuten die beweren dat autisme veroorzaakt wordt door vaccinatie. Hij beschrijft hoe geld wordt verdiend aan wanhopige ouders die hun kind van autisme willen laten genezen. De scholier presenteert het aan staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS, CU), die belooft te onderzoeken of hij kan ingrijpen.

Dat jaar ontbrandt het politieke vuur in Elijah. Hij richt een organisatie voor scholieren in het voortgezet speciaal onderwijs op, LBVSO. Met politici van zowel links als rechts onderhoudt hij contacten. Paul van Meenen, destijds Tweede Kamerlid, noemt Elijah in een toespraak „een kleine Pieter Omtzigt”, vanwege de manier waarop hij zich vastbijt in dossiers.

Vanwege de coronapandemie gaan de scholen een paar keer langdurig dicht en moeten leerlingen thuis online lessen volgen. Het kabinet maakt bekend dat het centraal eindexamen niet doorgaat. Leerlingen krijgen hun diploma als ze de examens die scholen zelf op eerdere momenten hebben afgenomen, goed genoeg hebben gemaakt. Maar voor leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs (vso) zoals de dan 16-jarige Elijah gaan de staatsexamens gewoon door. Hij vindt het niet eerlijk en bestookt Kamerleden met mailtjes: waarom wordt het vso anders behandeld? Het leidt tot een compromis: vso-leerlingen krijgen bij de staatsexamens extra herkansingen.

Angstcultuur

Een jaar later heeft hij zijn havo-diploma bij elkaar. Een 3 voor natuurkunde mag hij vanwege de pandemie wegstrepen. Daarna wil hij doorstromen naar het vwo, zoals ook staat in zijn ontwikkelingsperspectiefplan. Bij een mentorgesprek krijgt hij te horen dat er op school twijfels zijn of hij dat niveau wel aankan. Naast de onvoldoende voor natuurkunde heeft hij voor biologie een 5 gehaald. Na overleg met de interim-directeur mag hij toch in de vijfde klas van het vwo beginnen, want zijn cijfers zijn verder goed genoeg.

Maar na de zomer is er een nieuwe directeur, die zijn moeder uitnodigt voor een gesprek over de „vervolgstappen die gezet moeten worden met betrekking tot de onderwijscarrière van Elijah nu hij zijn havo diploma heeft gehaald”. Liana Delsink snapt het niet: hij zit nu toch op het vwo? Haar verhouding met de directie verzuurt, voor Elijah verandert er voorlopig niets.

In juli 2022 is Elijah geslaagd voor drie deelcertificaten vwo: Engels, scheikunde en biologie. Maar zijn vwo-diploma is nog ver weg, na de zomervakantie is hij veranderd van profiel. Met drie docenten van de bètavakken had hij zoveel wrijving, dat hij niet meer naar hun lessen wilde. Ze gaven hem het gevoel dat ze aan zijn capaciteiten twijfelden. Nu doet hij geen Natuur & Techniek meer, maar Cultuur & Maatschappij.

Ex-Kamerlid Van Meenen noemt Elijah een ‘kleine Omtzigt’, vanwege de manier waarop hij zich in dossiers vastbijt

In november wordt een docent aan wie hij gehecht is geschorst. Het verhaal gaat rond dat de directie boos is over een ‘moodboard’ in zijn klas, waarop leerlingen hun gevoelens en gedachten mochten uiten. Daarop zouden dingen hebben gestaan waaraan de directie aanstoot nam. Elijah schrijft een mail aan de schoolleiding, namens alle leerlingen, waarin hij verzoekt de schorsing in te trekken. De raad van bestuur nodigt Elijah uit voor een gesprek, maar de docent keert niet terug.

Elijah trekt diezelfde maand ook aan de bel bij de Inspectie van het Onderwijs. LBVSO houdt een databank bij met klachten over scholen, daar zijn in twaalf dagen tijd meer dan honderd meldingen binnengekomen over zijn school. Er is sprake is van „sociale onveiligheid, onderdrukking en angstcultuur”, schrijft hij. In januari 2023 stuurt hij nog een mail. Het is „dit keer code zwart”. In Duits, aardrijkskunde en geschiedenis wordt geen les meer gegeven. Veel examenleerlingen zijn gedemotiveerd of blijven thuis. „We zijn echt radeloos aan het worden.” De inspectie is dan al bezig met een onderzoek, er komen meer signalen binnen dat het niet goed gaat met de school. In februari 2023 krijgt Altra College Bleichrodt het oordeel ‘zeer zwak’.

In mei stapelen de spanningen zich bij Elijah op. Hij komt thuis te zitten. Behandelaren stellen een ‘autistische burn-out’ vast en een post-traumatische stoornis, waarvoor hij intensieve therapie nodig heeft. In juli slaagt hij toch voor één deelcertificaat vwo: Nederlands. Hij moet om zijn volledige diploma te halen nog zes vakken doen en een nieuw profielwerkstuk maken.


Lees ook
Eén op de vijf scholen scoort onvoldoende, blijkt uit een steekproef van de Onderwijsinspectie

„Scholen die hun onderwijs niet op orde hebben, zouden moeten leren van scholen waar het wel goed gaat”, zegt waarnemend inspecteur-generaal Ria Westendorp.

Robotcamera

Elijah gaat na de zomervakantie van 2023 niet terug naar school. Zijn behandelaars raden een fysieke re-integratie af, hij moet ‘stabiel gehouden’ worden. Zijn moeder gaat in gesprek met het Samenwerkingsverband Amsterdam-Diemen, dat verantwoordelijk is voor het organiseren van onderwijs dat past bij de behoeften van kinderen die extra zorg nodig hebben. De onderwijsadviseur die ze spreekt wijst op de mogelijkheid om afstandsonderwijs te organiseren. Met hulp van een robotcamera zou Elijah de lessen kunnen volgen.

Elijah en zijn moeder vinden het een goed idee, maar de school zet het niet in gang. Eerst moet er een multidisciplinair overleg plaatsvinden, vindt de directie. Maandenlang gaan mailtjes heen en weer, waarin school aandringt op het gezamenlijk opstellen van een onderwijsplan. Liana Delsink schrijft telkens terug dat er al meerdere overleggen zijn geweest en dat er een kant en klaar plan van de mentor is dat zo kan worden uitgevoerd. De robotcamera staat al klaar bij het samenwerkingsverband.

Zijn moeder huurt vanaf september privéleerkrachten thuis voor hem in, zodat hij niet achterop raakt. De rekeningen betaalt ze zelf. Na acht maanden zit ze op zo’n 10.000 euro. Ze blijft bij school aandringen op afstandsonderwijs. Maar school wil eerst een gesprek, om een onderwijsplan te maken. Zo draaien de partijen in een kringetje.

Foto Mona van den Berg

Liana Delsink neemt een advocaat in de arm, die op 17 januari 2024 een concept-dagvaarding stuurt naar de schooldirectie en iHub, het overkoepelende schoolbestuur. Ze eist dat het afstandsonderwijs voor haar zoon nu eindelijk eens op gang komt. De directie schrijft terug deze vorm van onderwijs „niet zonder meer passend” te vinden en komt nogmaals met data om in gesprek te gaan.

Die afspraak, op 29 januari, krijgt voor Elijah en zijn moeder een bittere ontknoping. De school laat weten niet meer met hen verder te willen gaan. Aan het samenwerkingsverband schrijft iHub die middag: „Wij zien door het gebrek aan wederzijds vertrouwen en de moeizame communicatie geen mogelijkheden meer om tot een passend onderwijsaanbod voor Elijah te komen binnen onze organisatie.” De school schrijft hem uit. Naar DUO gaat een mail waarin staat dat de scholier zich terugtrekt van de examens.

Geen recht op ontheffing

Omdat Elijah 20 jaar is, moet hij een ontheffing hebben van de Onderwijsinspectie om langer op het voortgezet speciaal onderwijs te blijven, want dat kost meer geld dan een reguliere school. In de uitschrijvingsbrief van school staat dat hij volgens de inspectie geen recht op die ontheffing heeft, want hij heeft al een havo-diploma.

Hij vindt het niet eerlijk. Waarom mag hij niet net als leerlingen in het regulier onderwijs diploma’s stapelen? Om erachter te komen wat zijn rechten zijn, verdiept hij zich in drie wetten die van toepassing zijn op zijn situatie. Hij meent dat die verkeerd worden geïnterpreteerd en spreekt de inspectie hierop aan. „U beroept zich op een wet die helemaal niet zo is omschreven.” Bovendien heeft hij tientallen voorbeelden verzameld van andere 20-jarigen op speciale scholen die na de havo wel mochten doorgaan op het vwo.

De inspectie geeft hem gelijk. Hij krijgt de ontheffing die hij nodig heeft om het vwo af te maken. Daarnaast treedt de inspectie op als bemiddelaar om tot een oplossing te komen. Afgesproken wordt dat Liana Delsink zal vragen of haar zoon zich mag inschrijven bij Orion College Drostenburg, een andere speciale school. Het is een noodconstructie, deze school heeft zelf geen vwo-klassen maar kan wel zorgen dat hij les krijgt, digitaal of thuis. Orion stemt toe.

Elijah is opgelucht: alles is nog net op tijd geregeld. Zo begint hij in mei aan de examens. Er staat klassieke muziek aan terwijl hij in de woonkamer onder toeziend oog van de examinator aan het werk is. Zijn moeder wacht in de keuken. Zij heeft ook goed nieuws gekregen. Orion gaat haar helpen de rekeningen voor het thuisonderwijs vergoed te krijgen.