Elf jonge zeehondjes kijkhit in Japan

„Het lijkt wel Japan in de chatbox”, bericht een van de duizenden Japanse kijkers in de chat van de livestream van Zeehondencentrum Pieterburen. Elf jonge zeehondjes worden daar verzorgd in een buitenzwembad, en de hele dag staat een camera op ze gericht. Nadat een bericht hierover van 1 augustus viraal is gegaan op X hebben miljoenen Japanners de stream bekeken.

Het originele bericht van anonieme X-gebruiker @hokahoka_times is inmiddels al bijna een kwart miljoen keer geliket. Het korte filmpje van de spelende zeehondjes dat het account postte is tientallen miljoenen keer bekeken en nog steeds checken duizenden Japanners in op de stream van Pieterburen die via YouTube te bekijken is. Het aantal volgers van het account waarop vooral tekeningen en foto’s van dieren worden gepost op X is in een dag tijd bijna verdubbeld naar 5.6 duizend.

„Als een zeehond in het water hangt met zijn kopje recht omhoog, dan lijkt dat op een theeblaadje in een kop thee”, vertelde Marco Boshoven van het zeehondencentrum aan RTV Noord. Het rechtopstaande theeblaadje, een chabashira, brengt geluk volgens Japanners. En voor de vele kijkers zijn de spelende zeehondjes precies dat: een bron van geluk.

Voorpagina in Japan

Door de populariteit van de livestream heeft het Pieterburen Zeehondencentrum het Japanse nieuws bereikt. De voorpagina van de krant Sankei Shimbun kopte vanochtend nog: „Nederlandse zeehondencentrum: De drijvende en rollende zeehondjes zijn schattig”. In Japan zijn de dieren een publieksfavoriet vanwege hun lachende gezichtjes en ontspannen houding. De grootste aquariums in Japan pronken regelmatig met hun nieuwste zeehonden, zoals in Osaka waar ze inmiddels een drukbezochte permanente installatie hebben voor de dieren. Maar een livestream hebben ze (nog) niet.

De spontane aandacht voor Pieterburen zorgde voor enige problemen. De overvloed aan bezoekers leidde tot overbelasting van de server van het zeehondencentrum, en de website lag er tijdelijk uit. Met een vertaalprogramma proberen medewerkers nu vragen over de zeehonden te beantwoorden in het Japans. Aan de beschrijving van de livestream is ook Japanse tekst toegevoegd.

Hierin staat ook een betaallink voor welwillenden die een donatie willen doen aan het centrum. „We zitten ongeveer op de helft van wat wij normaal gesproken in een maand binnenkrijgen. Dat hebben we nu in vierentwintig uur voor elkaar gekregen”, vertelt Boshoven.

Daarbij lijkt er nog geen einde te komen aan de vloedgolf van Japanse bezoekers: „Als je een donatie geeft dan krijg je een foto van een zeehondje gemaild”, postte de anonieme gebruiker die verantwoordelijk was voor de eerste virale tweet. „Ik ga meteen al mijn geld uitgeven!”