Ekims vader was een hoarder, of eigenlijk: ‘we deelden een liefde voor mooie spullen’

De metalen speelgoedhijskraan die Noah (3) heeft uitgezocht op de snuffelmarkt past niet in zijn broodtrommel. Los in de rugzak lukt wel, waarmee hij in één klap een stuk speelgoed en een lesje ruimtelijk inzicht heeft gekregen.

Dat Noah een hijskraan rijker is, komt doordat de vader van Ekim Ataygül (40) een hoarder was. Vorig jaar zomer is Hayrettin Ataygül, die in 1950 in Turkije geboren werd, overleden. Met name de afgelopen jaren stond zijn huis in Eindhoven overvol. Na het leeghalen van het huis waren drie opslagruimten nodig om alle spullen op te bergen.

Ekim Ataygül probeert zoveel mogelijk van die spullen te verkopen op deze door haar georganiseerde snuffelmarkt op het terrein van creatieve broedplaats De Nijverheid in Utrecht. Ze wordt bijgestaan door haar moeder en vrienden, die haar om de haverklap roepen voor prijsonderhandelingen. Met een vriend tobde Ataygül over de vraag hoe ze de markt zouden noemen. Het werd: ‘Mijn pa was een hoarder’.

„Dit is nog maar een deel van de spullen”, zegt ze vanaf een plek die uitzicht biedt op beeldbuizen, Delfts blauw, twee paar herenschoenen, bakken vol kerstversiering, een elektronische speelgoedauto en radio’s die zo oud zijn dat ze frequenties kunnen ontvangen waarop niet eens meer uitgezonden wordt. „Het zijn eigenlijk twintig winkels in één.”

Foto’s Dieuwertje Bravenboer

Echte familieman

Als kind struinde ze al rommelmarkten af met haar vader. Haar moeder is juist een „minimalist”, zegt ze. „Ik lijk meer op mijn vader, wat spullen betreft.” Meerdere vriendinnen op de markt beamen dat. „Ik kan ook niet zomaar afstand doen van zijn spullen – mijn erfenis. Bij elk voorwerp zie ik een moment dat ik met mijn vader heb beleefd.” Negen wollen dekens heeft ze zelf genomen. „We deelden een liefde voor mooie spullen.”

Toen Ekim Ataygül zeven jaar was, zijn haar ouders gescheiden. „Dat had een enorm effect op mijn vader. Hij was een echte familieman en door de scheiding spatte zijn droom uiteen.” Zij ging bij haar moeder wonen. „Hij opende een winkel in de buurt zodat hij onderdeel van mijn leven kon blijven.” Twintig jaar runde haar vader een gastronomische ‘proefwinkel’ in Eindhoven. „Hij verkocht smeersels en hapjes met zelfbedachte recepten van mediterrane producten die wij met een busje uit Turkije, Italië en Griekenland haalden.”

Na de scheiding ging Hayrettin Ataygül steeds meer spullen bewaren. Sowieso bewaarde hij alles van vóór de scheiding. „De meeste mensen kiezen wat ze bewaren en wat niet, mijn vader wilde dat niet. Het wordt dan al snel hoarden omdat het zo veel spullen zijn. Gisteren kwam ik nog een schoenendoos tegen met brieven uit de jaren tachtig.”

Foto Dieuwertje Bravenboer
Foto Dieuwertje Bravenboer
Foto Dieuwertje Bravenboer

Ze praatte graag met haar vader over kunst, systeemkritiek en wat het betekent om mens te zijn. „Hij heeft veel dingen verzameld omdát hij een bepaalde kijk op het leven had. Toen hij in Turkije opgroeide, heeft hij gezien wat armoede is. Daardoor ging hij snel emotionele waarde hechten aan spullen. Het was een tijd dat dingen gemaakt werden van hout, van metaal, met de hand en met ambacht.” Hayrettin Ataygül vond veel voorwerpen mooi en praktisch en zag er de waarde van.

De negen wollen dekens van haar vader heeft Ekim Ataygül zelf in huis genomen

„Het probleem”, zegt ze, „is dat we nu leven in een tijd waarin veel wordt geproduceerd voor heel lage prijzen, met veel vervuiling en uitbuiting tot gevolg.” Op fellere toon: „Mensen gooien een werkende magnetron weg om daarna een nieuw made in Chinabullshit-exemplaar te kopen dat ze drie jaar later weer weggooien, zonder na te denken wat dat voor hun voetafdruk betekent. En dan doen ze alsof mijn vader en ik niet in orde zijn.”

Dit „trieste systeem” kan ze niet veranderen, wat ze wel kan doen: „Deze spullen een goed thuis geven. Ik weiger het naar de stort te brengen.”

Tientallen horloges

Op de markt houdt Leonie, een vriendin die Ekim Ataygül helpt een houten pijp omhoog. Het doosje waar ze die uit vist, blijkt nog drie exemplaren te bevatten. Zij en de andere helpende handen weten maar deels wat er allemaal aan spullen ligt. „Maar als hij iets moest hebben, wist hij precies waar het lag”, zegt Leonie. „Het was eigenlijk een hoog niveau van categoriseren.”

Dat moeten we dan maar aannemen: sommige dozen bevatten kopjes en schoteltjes of vorken en messen, in andere zit een ratjetoe van spul waarin geen systeem te ontdekken valt. In het doosje met de pijpen zitten ook klokjes, pennen en een klein flesje Bokma-jenever. Hayrettin Ataygül bezat ook tientallen horloges, al nemen die minder ruimte in dan de vijf koffie- en espressoapparaten.

Twee ladekastjes zijn neergezet zoals Ekim Ataygül ze aantrof in haar vaders woning. De inhoud is willekeurig: de onderste la van een van de kastjes bevat minstens tien kleine camerastatiefjes, een andere la zit vol Parker-pennen en in weer een andere ligt een kniptang, gedeeltelijk op een analoge camera, gedeeltelijk op een pakje snelverband.

Voor de markt koos ze bewust voor De Nijverheid, een terrein met ateliers voor kunstenaars en expositieruimtes. Ze werkt er een dag per week als vrijwilliger achter de bar. „Hier komen kunstenaars en creatievelingen. Mijn vader had bijvoorbeeld een hele doos met brillen. Ik hoop dat iemand dan meteen een kunstwerk voor zich ziet wat hij of zij daarvan kan maken.”

Toen haar vader overleed, wist ze meteen dat ze zijn spullen niet „op een onpersoonlijke manier weg” weg zou doen. „Ik wilde alles door mijn handen laten gaan. Deze markt is onderdeel van mijn rouwproces.”

Foto Dieuwertje Bravenboer