Na zeven jaar van juridisch getouwtrek is het voor de curatoren van Imtech en de financierende banken genoeg geweest. Om nog eens jaren van tijdrovende en kostbare rechtszaken te voorkomen, schikten de banken over de afhandeling van het bankroet van het failliete installatiebedrijf uit Gouda.
De banken maken ruim 25 miljoen euro in contanten over aan de boedel van Imtech. Ook trekken ze een vordering op depotbalansen van 3,8 miljoen euro in, die naar de overige schuldeisers gaat. In ruil daarvoor worden de financiers gevrijwaard van aansprakelijkheid en verdere rechtsvervolging, zo wordt vermeld in een gezamenlijke verklaring. De curatoren, die de schikking „gunstig” noemen, stellen dat het uit te keren bedrag voor de overige schuldeisers hiermee hoger wordt.
Imtech ging in 2015 failliet. Door de schuld van zo’n 1,5 miljard euro behoort Imtech tot de grootste faillissementszaken van Nederland. Bij de afhandeling van het faillissement raakten de curatoren in conflict met de financiers. De groep banken, waaronder de Nederlandse grootbanken ING, ABN Amro en Rabobank, waren verreweg de grootste schuldeisers.
Met de minnelijke schikking, waarbij geen tussenkomst van de rechter nodig was, trekken alle partijen de lopende claims tegen elkaar in. De curatoren en de banken willen niet reageren op vragen.
Fraude en pretpark
In 2012 genoot het beursgenoteerde Imtech nog grote populariteit onder beleggers. Het installatiebedrijf uit Gouda had een omzet van 5,4 miljard euro en was in 35 landen actief. De Imtech-groep had verspreid over de zeven divisies 29.000 mensen werken. Een jaar later was alles anders. Alarmerende berichten over jarenlange fraude bij projecten in Duitsland en Polen zetten de ondergang van het bedrijf in beweging.
Lees ook
Storm rond failliet Imtech gaat nog lang niet liggen
Hoogoplopend conflict
Met het uitvoeren van het faillissement hadden de curatoren een complexe klus te klaren. De banken hadden namelijk een dubbelrol: ze vielen onder de schuldeisers bij Imtech, maar werden ook aansprakelijk gesteld voor honderden miljoenen aan schuld.
De banken hadden hun verliezen onder meer geprobeerd te beperken met zo’n 600 miljoen euro uit de door hen begeleide aandelenuitgiftes van Imtech. Ook maakten ze aanspraak op de opbrengst van losse bedrijfsonderdelen van Imtech. Volgens de curatoren, die naast de banken ook namens de andere schuldeisers optraden, hadden de banken hier in werkelijkheid geen recht op. De curatoren stelden de banken daarop voor 1 miljard euro aansprakelijk wegens faillissementsfraude – het bedrag dat de banken te veel zouden hebben ontvangen.
Met de maandag bereikte schikking worden de vorderingen over en weer tegen elkaar ingetrokken, waarmee het grootste gedeelte van het megafaillissement is afgerond.
Er loopt nog een civiele schadevergoedingszaak tegen de oud-bestuurders van Imtech en een tuchtzaak tegen de accountants van KPMG. De eventuele opbrengsten hiervan gaan naar de overige schuldeisers; de banken hebben toegezegd niet aan te zullen kloppen als dat bedrag lager dan 40 miljoen euro is.
Twee accountants van KPMG werden in 2020 berispt voor hun rol in het Imtech-debacle – ze hadden de fraude te laat door en ook de controle op de jaarrekening van Imtech was volgens de tuchtrechter ondermaats. De accountants zelf roemen juist het feit dát ze achter de fraude kwamen.