Einde exodus in zicht: laatste bus etnische Armenen vertrokken uit Nagorno-Karabach

Uittocht Die uittocht kwam op gang nadat een Azerbeidzjaanse aanval eind vorige maand de vrees voor vervolging onder de etnisch Armeense inwoners van de enclave deed toenemen.
De laatste evacuatiebus met etnische Armenen uit Nagorno-Karabach heeft maandag de lokale hoofdstad Stepanakert verlaten.
De laatste evacuatiebus met etnische Armenen uit Nagorno-Karabach heeft maandag de lokale hoofdstad Stepanakert verlaten. Foto Emmanuel Dunand/AFP

Een laatste evacuatiebus met etnische Armenen uit Nagorno-Karabach heeft maandag de stad Stepanakert verlaten. Dat melden Armeense autoriteiten volgens internationale persbureaus. Daarmee is een einde gekomen aan de massale uittocht van tienduizenden etnische Armenen uit de enclave Nagorno-Karabach, die ruim een week heeft geduurd. Een verslaggever van Al Jazeera ter plaatse spreekt van „vreselijk griezelige taferelen” vanuit Stepanakert. „Lege kinderwagens, verlaten kinderscooters, stoelen waar mensen moeten hebben gewacht”, schrijft hij op X, voorheen Twitter.

Die exodus werd ingezet nadat een Azerbeidzjaanse militaire inval afgelopen maand de vrees voor vervolging van de etnisch Armeense inwoners vanuit Bakoe deed toenemen. Kort na de aanval dwong de Azerbeidzjaanse regering de regionale Karabachse defensiemacht militair op de knieën. De separatistische regering van Nagorno-Karabach – het gebied wordt sinds de jaren negentig autonoom bestuurd door Karabach-Armeense autoriteiten – maakte vorige week bekend zichzelf op te heffen. In het gebied woonden tot voor kort 120.000 etnische Armenen, maar de enclave wordt internationaal al decennialang erkend als onderdeel van Azerbeidzjan.

Bekijk ook deze fotoserie over de vluchtelingen uit Nagorno-Karabach

Tegenover persbureau AP bevestigt een woordvoerder van van het ministerie van Binnenlandse Zaken van Azerbeidzjan maandag de controle van Azerbeidzjaanse politieautoriteiten over het gebied. Ook herhaalde hij eerdere beloftes van de president van Azerbeidzjan, Ilham Aliyev, die verzekerde dat de autoriteiten de rechten en de veiligheid van de Armeense bevolking garanderen. Sinds het begin van de uittocht registreerde de regering in Armenië zeker 100.514 mensen die vanuit Nagarno-Karabach naar het land zijn gevlucht.

Het bevroren conflict laaide de afgelopen jaren meermaals op. Een eerdere poging van het financieel en militair veel sterkere Azerbeidzjan in 2020 om de macht in het gebied over te nemen, slaagde ook al bijna. De oorlog – in zes weken won Bakoe honderden kilometers terug op Nagorno-Karabachse autoriteiten – resulteerde na tussenkomst van Moskou in een bestand.

Lees ook: Waarom het conflict om Nagorno-Karabach zo veel landen raakt