‘Egypte gebruikt EU-geld voor massale arrestatie en deportatie van vluchtelingen uit Soedan’

Door de Europese Unie gefinancierde Egyptische grenswachten hebben tussen januari en maart ruim achthonderd vluchtelingen uit buurland Soedan opgepakt, opgesloten en illegaal de grens over gezet. Dat schrijft Amnesty International in een woensdag verschenen rapport. Volgens de mensenrechtenorganisatie zijn de arrestaties willekeurig en krijgen de Soedanezen geen kans om asiel aan te vragen en hun procedure af te wachten. Egypte zou daarmee internationale verdragen schenden. Daarin is vastgelegd dat iedereen het recht heeft om een asielverzoek in te dienen.

De Egyptische politie en grenswachten zouden met name zwarte mensen in de regio rond hoofdstad Caïro, de zuidelijke stad Aswan en het grensgebied met Soedan naar hun identiteit vragen en oppakken. Uit angst hiervoor durven veel vluchtelingen hun woning niet meer uit te komen, stelt Amnesty. Gearresteerde Soedanezen, onder wie zeker elf kinderen, zouden wekenlang in een paardenstal en een pakhuis van het leger zijn vastgehouden. De mensenrechtenorganisatie verifieerde beeldmateriaal van deze „geïmproviseerde detentiecentra”, waar mensen tussen het afval en de ratten moeten slapen en er amper sanitair is. „Hierna worden ze gedwongen in bussen gezet en naar de Soedanese grens gereden.”

Duizenden doden in oorlog

In april 2023 brak een oorlog uit tussen het Soedanese regeringsleger en de paramilitaire eenheid Rapid Support Forces (RSF). Zij strijden om de macht sinds de mislukte integratie van de RSF in het nationale leger. Bij het geweld kwamen al duizenden mensen om het leven. Volgens Human Rights Watch is in verschillende gebieden sprake van een genocide. Inmiddels hebben bijna 10 miljoen Soedanezen hun huis verlaten, daarvan zijn 2 miljoen mensen naar het buitenland gevlucht.

Een half miljoen Soedanezen zijn het voorbije jaar naar Egypte gevlucht. De Egyptische regering zit daar niet op te wachten. In augustus vorig jaar bepaalde Caïro dat Soedanezen voortaan een visum nodig hebben om in het buurland te mogen verblijven. Egypte probeerde de afgelopen tijd de banden met de EU aan te halen. Juist de aanpak van irreguliere migratie speelt daarbij een belangrijke rol. Brussel ziet Egypte als een doorreisland voor migranten op weg naar de Europa. In 2022 sloot de EU een deal met Egypte om voor 80 miljoen euro de grenswacht te versterken. In maart beloofden EU-leiders nog eens 200 miljoen euro om migratie tegen te gaan.


Lees ook

Steeds meer gewapende burgergroepen maken van Soedan een nieuw Somalië

Een regeringssoldaat rijdt door wat is overgebleven van de historische Al-Shaabi-markt in Omdurman, net buiten hoofdstad  Khartoem.