Egypte boos om tentoonstelling: Leids museum mag geen opgravingen meer doen in Egyptische necropolis

Rijksmuseum van Oudheden Egypte is boos over de tentoonstelling Kemet, nu te zien in Leiden. Het Leids museum mag er geen opgravingen meer doen.

De tentoonstelling Kemet in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.
De tentoonstelling Kemet in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Foto Aad Hoogendoorn

Het Leidse Rijksmuseum van Oudheden (RMO) mag geen opgravingen meer doen in de beroemde Egyptische necropolis Sakkara, als gevolg van de tentoonstelling Kemet. Egypte in hiphop, jazz, soul & funk. In een e-mail schrijft het hoofd Buitenlandse missies van de Egyptische Oudheidkundige Dienst dat het museum zich schuldig heeft gemaakt aan „geschiedvervalsing” vanwege de „Afrocentrische” insteek van de expositie.

In de tentoonstelling gaat het museum op zoek naar „de betekenis van het oude Egypte en Nubië in het werk van artiesten uit de Afrikaanse diaspora”. Kort na de opening eind april kwam er via sociale media een stroom negatieve en soms racistische reacties uit Egypte binnen. Het RMO kreeg het verwijt mee te werken aan de toe-eigening van de Egyptische cultuur door zwarte artiesten uit de Verenigde Staten. Die ophef krijgt nu gevoelige consequenties, want het RMO is al sinds 1975 jaarlijks actief in Sakkara en leidt daar met partners een opgraving.

Directeur Wim Weijland is geraakt door het besluit van de Egyptische instanties, maar ook erg boos over de beschuldiging van geschiedvervalsing. „Dat is onbetamelijk. Deze tentoonstelling is met veel zorg gemaakt. Zo’n verwijt maak je elkaar als wetenschappers niet. Ik wil dan ook dat die kwalificatie wordt teruggenomen.”

Het museum gaat formeel bezwaar maken tegen het besluit, zegt Weijland. „En we hebben aan onze partner, het Egyptisch museum in Turijn, gevraagd onze concessie over te nemen. Hopelijk lukt dat, dan kan het werk in ieder geval doorgaan.”

‘De reden hiervoor deugt niet’

Conservator Daniel Soliman werkte aan de tentoonstelling en is de afgelopen jaren regelmatig in Sakkara geweest. „Egypte mag met die opgraving omgaan zoals ze willen, want het is hun land. Maar de reden waarom ze dit doen, deugt niet. Er is niemand naar de tentoonstelling wezen kijken en nog niemand van de Oudheidkundige Dienst heeft contact met ons opgenomen over de inhoud. Alle ophef komt door beelden die zijn losgezongen uit hun context.”

Soliman, die zelf half-Egyptisch is, denkt dat de Egyptische reactie op Kemet zo heftig is vanwege opspelend nationalisme en anti-zwart racisme in dat land. „En natuurlijk speelt het feit mee dat er over het oude Egypte vaak gesproken is zonder hedendaagse Egyptenaren daarbij te betrekken, met name vanuit het Westen. Dat ligt nog steeds heel gevoelig.”

Het RMO wil graag in gesprek met de Egyptische oudheidkundige autoriteiten, zegt Weijland. „Toen de ophef uitbrak, hebben we een brief geschreven met uitleg over onze tentoonstelling. We weten dat ze die gelezen hebben, maar ze kiezen ervoor om niet te reageren.”

Het museum wil graag terug naar Sakkara, maar zal daarvoor niet élke prijs betalen, aldus de directeur. „We gaan geen excuses maken en we passen de tentoonstelling ook niet aan. Ik ben bereid er een bordje met Egyptisch commentaar aan toe te voegen, maar dan moet er wel eerst iemand komen kijken.”

Lees ook: Hoe een Leids museum werd meegezogen in de aanval op een Netflix-serie over Cleopatra