Eerste wereldtitel op 1.500 meter voor Rijpma-De Jong, Stolz bij mannen opnieuw de sterkste

WK afstanden Op de slotdag van de WK afstanden in Heerenveen veroverde Antoinette Rijpma-De Jong haar eerste wereldtitel op de 1.500 meter. De Amerikaan Jordan Stolz was bij de mannen ook op de 1.500 de beste, na eerder al de 500 en 1.000 meter te hebben gewonnen.

Het is de vijfde wereldtitel in totaal voor Rijpma-De Jong.
Het is de vijfde wereldtitel in totaal voor Rijpma-De Jong.

Foto Vincent Jannink / ANP

Schaatsster Antoinette Rijpma-De Jong heeft op de slotdag van de WK afstanden in Thialf voor het eerst de wereldtitel veroverd op de 1.500 meter. Met een tijd van 1.53,54 was de Friezin zeven tiende van een seconde sneller dan de Noorse Ragne Wiklund die twee jaar geleden de gouden medaille won. Miho Takagi uit Japan kwam op de derde plaats.

Het is de vijfde wereldtitel in totaal voor Rijpma-De Jong. Twee jaar geleden werd de schaatsster wereldkampioen op de 3.000 meter, haar andere wereldtitels behaalde ze op de ploegenachtervolging. Zaterdag haalde ze de tweede plek op de 1.000 meter, de gouden medaille ging naar landgenote Jutta Leerdam.

De pas 18-jarige Amerikaan Jordan Stolz veroverde op de 1.500 meter zijn derde wereldtitel van het weekend. Eerder won het supertalent ook al de 500 en 1.000 meter. Achter Stolz werd Kjeld Nuis tweede op de 1.500 meter. Erg jammer, zei Nuis in een reactie tegen de NOS. „Die gozer heeft zo’n eindschot, daar was ik vandaag niet tegen opgewassen.”