Eerste vijf Nederlandse F-16’s naar Roemenië voor training militairen

Eerste vijf Nederlandse F-16’s naar Roemenië voor training militairen

De eerste vijf Nederlandse F-16’s zijn onderweg naar een Europees trainingscentrum in Roemenië, waar Oekraïense en Roemeense piloten training gaan krijgen in het besturen van de vliegtuigen. Dat meldt het ministerie van Defensie dinsdag. Defensieminister Kajsa Ollongren (D66) liet een kleine maand geleden al weten dat de vliegtuigen spoedig naar Roemenië zouden vertrekken.

Nederland vormt samen met Denemarken de zogeheten ‘straaljagercoalitie’ en levert als zodanig namens een aantal Europese landen de F-16’s. Ook coördineren zij de training. Nederland stelt zelf twaalf tot achttien F-16’s beschikbaar. De vliegtuigen blijven Nederlands eigendom.

Het ministerie van Defensie maakte eind augustus al bekend dat fabrikant Martin Lockheed de F-16-opleiding in het Roemeense trainingscentrum zou verzorgen en de jachtvliegtuigen zou onderhouden. Volgens de Amerikaanse defensieminister Lloyd Austin duurt het ten minste tot het voorjaar voordat Oekraïne de eerste F-16’s kan inzetten in de oorlog tegen Rusland.

Welkom in dit blog

In dit blog doet NRC verslag van de belangrijkste ontwikkelingen rondom de oorlog in Oekraïne. Lees hier ons vorige blog terug.