Eerste onderzoek naar ‘Top 600-aanpak’ om recidive te voorkomen: jonge criminelen vallen niet minder vaak terug

De Amsterdamse Top 600-aanpak om recidive te voorkomen lijkt niet goed te werken. Dat concludeert het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) een donderdag gepubliceerd onderzoek. Zo’n zeshonderd veelplegers van ernstige misdaden, zoals woninginbraak, drugshandel, gewapende overvallen of zware mishandeling, hebben sinds 2011 speciale persoonsgerichte begeleiding gekregen. De groep blijkt niet minder vaak terug te zijn gevallen dan andere veelplegers met een soortgelijke achtergrond. Het is het eerste onderzoek naar de aanpak in ruim tien jaar.

Het gaat om vooral jongeren in de regio Amsterdam-Amstelland die vaak zijn veroordeeld voor ernstige misdaden. Naast minder terugval, had de Top 600-aanpak ook moeten leiden tot een beter toekomstperspectief en het voorkomen dat jongere familieleden, zoals broertjes en zusjes, ook de criminaliteit in gaan. Het WODC onderzocht echter alleen de recidivevermindering. En die was minder succesvol dan ruim tien jaar geleden werd gehoopt.

Complexe problematiek

Het WODC concludeert dat de meeste personen in de Top 600-groep vaak weinig motivatie hebben om hun gedrag aan te passen. „Het gaat hier om een doelgroep met veel problemen, zoals psychische problemen, verslaving, dakloosheid en schulden”, aldus het onderzoekscentrum. Ook heeft een „aanzienlijk deel” van de groep licht verstandelijke beperkingen, waardoor zij moeite hebben hun gedrag te veranderen. Onderzoekers vragen zich daarom af of het doel van recidivevermindering niet te hoog gegrepen was.

Ook zijn er aanwijzingen dat sommige begeleiders de aanpak niet hebben uitgevoerd zoals afgesproken. Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema vindt dat de uitkomst tegenvalt, zo meldt persbureau ANP. Maar Halsema benadrukt dat er nog geen conclusies getrokken kunnen worden over de effectiviteit van de gehele Top 600-aanpak. De onderzoekers van het WODC hebben aanbevolen de aanpak voorlopig niet uit te breiden naar andere doelgroepen, „totdat er meer duidelijk is over de effectiviteit”. Het centrum stelt voor meer onderzoek te doen naar de aanpak.