Eerste Nederlandse evacuatievlucht vertrokken uit Khartoem

Soedan Europese landen evacueren elkaars burgers uit Soedan. In de nacht van zondag op maandag vertrok het eerste Nederlandse vliegtuig uit de hoofdstad Khartoem.

Een eerdere Jordanese vlucht vervoerde meer dan driehonderd mensen naar een militair vliegveld in Jordanië.
Een eerdere Jordanese vlucht vervoerde meer dan driehonderd mensen naar een militair vliegveld in Jordanië.

Foto Mohammed Ali/EPA

Defensie heeft in de nacht van zondag op maandag evacuees uit de Soedanese hoofdstad Khartoem opgehaald, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Aan boord was een onbekend aantal mensen met verschillende nationaliteiten, waaronder de Nederlandse.

Met hulp van Nederlandse mariniers zijn de evacuees naar een Hercules-transportvliegtuig gebracht, dat terugvloog naar Jordanië. Daar werden ze opgewacht door een zogeheten Snel Consulair Ondersteuningsteam (SCOT), dat bijhoudt wie er allemaal aankomt, helpt bij de doorreis en emotionele ondersteuning biedt.

De eerste Nederlanders vertrokken zondag al met Franse vliegtuigen uit de Soedanese hoofdstad Khartoem. Behalve naar Jordanië ging tenminste een van die vliegtuigen naar Djibouti, schrijft Buitenlandse Zaken. Verschillende landen helpen elkaars burgers te evacueren.

Buitenlandse Zaken had zondag contact met 152 Nederlanders in Soedan, maar niet iedereen koos ervoor te vertrekken. Sommigen willen hun familie niet achterlaten, anderen kunnen niet bij het vliegveld komen. Daarnaast zijn er nog Nederlanders met wie het ministerie geen contact krijgt, maar hoeveel is niet duidelijk.

Woensdag stuurde Defensie militaire vliegtuigen naar Aqaba, in het zuiden van Jordanië. Het wachten was volgens een commandant op een „window of opportunity” tot het veilig genoeg was om mensen op te halen uit Soedan.


Lees ook Hoe Soedan uiteen dreigt te vallen in duizend stukjes