Eerste Israëlische tanks rijden Khan Younis in Zuid-Gaza binnen

De toch al benarde situatie van de burgerbevolking in de zuidelijke helft van de Gazastrook wordt steeds wanhopiger door de opmars van de Israëlische strijdkrachten. Honderdduizenden mensen hebben geen idee waar zij en hun familieleden nog een goed heenkomen kunnen vinden. Ook kampen velen met acute voedsel- en drinkwatertekorten.

Vooral de zuidelijke plaats Khan Younis werd dinsdag getroffen door hevige bombardementen. Een deel van de leiding van Hamas, mogelijk ook de militaire leider Yahya Sinwar, zou zich daar ophouden. „Wat hier gebeurt is onvoorstelbaar”, vertelde Hamza al-Bursh, die in een wijk woont waar Israël burgers had gemaand te vertrekken, aan het persbureau AP. „Ze bombarderen zonder enig onderscheid.”

Ook reden dinsdagmiddag de eerste Israëlische tanks Khan Younis binnen. Meer grondtroepen zouden zich inmiddels dichtbij Khan Younis bevinden, waar naast de eigen bevolking ook vele tienduizenden vluchtelingen uit de noordelijke helft van de Gazastrook verblijven. Deels bivakkeren zij in tenten. Anderen overnachten bij gebrek aan beter in de buitenlucht, ondanks de toenemende kou rond deze tijd van het jaar.

De overgebleven ziekenhuizen in Zuid-Gaza zijn ernstig overbelast. Bij het Nasser-ziekenhuis in Khan Younis werden dinsdagmorgen in een tijdsbestek van enkele uren de lichamen van 43 omgekomen mensen binnengebracht. Daarnaast arriveerden er talrijke gewonden. Om hen te kunnen helpen riep het ziekenhuis het publiek op tot bloeddonaties. Het dodental in de Gazastrook sinds het uitbreken van de oorlog op 7 oktober staat volgens de Palestijnse autoriteiten inmiddels op ruim 15.900.

Medicijnvoorraden

„De toestand verslechtert met het uur”, zei Richard Peeperkorn, vertegenwoordiger van de WHO, de VN-gezondheidsorganisatie. „Er wordt overal steeds heviger gebombardeerd.” Tot overmaat van ramp, aldus Peeperkorn, heeft Israël de WHO gemaand zijn medicijnenvoorraden uit opslagruimtes weg te halen omdat ze de komende dagen anders tussen de verwachte gevechten terecht zouden kunnen komen. De WHO gaf gehoor aan dat advies.

Israël, dat van veel kanten onder druk staat om de burgers zoveel mogelijk te ontzien, wijst erop dat het gedetailleerde digitale kaarten van de Gazastroken verspreidt met gebieden waarop precies staat aangegeven op welke locaties burgers meer veiligheid kunnen verwachten. Een geavanceerde manier om de burgers te helpen, betoogt Israël. In theorie kunnen de Palestijnen die kaarten op hun telefoons vinden maar velen slagen er door langdurige stroomstoringen in de praktijk niet meer in om hun telefoons op te laden.

James Elder, woordvoerder van de VN-hulporganisatie Unicef, maakte echter korte metten met dit Israëlische verweer. „De zogeheten veilige zones zijn niet wetenschappelijk, ze zijn niet rationeel en ze zijn niet mogelijk, en ik geloof dat de autoriteiten dat beseffen”, verklaarde hij tegenover journalisten in Genève.

Uit hun voegen

In de gebieden die de burgers volgens Israël beter kunnen verlaten, verblijven nu nog zo’n 600.000 mensen. Maar het is volstrekt onduidelijk waar die zouden kunnen worden opgevangen. Andere zuidelijke plaatsen barsten de laatste weken al uit hun voegen. Rafah bijvoorbeeld, aan de grens met Egypte, telt gewoonlijk 280.000 bewoners, deze week waren dat er al zo’n 470.00.

Ook in Noord-Gaza wordt nog steeds gevochten, al is dat al grotendeels in handen van de Israëlische strijdkrachten. Daar spitste de strijd zich volgens legerwoordvoerders toe op het Jabalia-vluchtelingenkamp, een van de grootste kampen in de Gazastrook voor Palestijnse vluchtelingen die in 1948 uit het huidige Israël werden verdreven. In Jabalia hadden enkele weken geleden al hevige bombardementen plaats, die aan tientallen mensen het leven kostte. Volgens Israël bevindt er zich nog steeds een veiligheidshoofdkwartier van Hamas onder het kamp, al hebben de meeste strijders van de beweging zich teruggetrokken naar zuidelijker streken.



Leeslijst