Eerste ‘focusflitser’ geplaatst om appen in auto tegen te gaan

Op flitspalen.nl is hij deze dinsdag nog niet te zien, en Flitsmeister of navigatie-app Waze waarschuwen er ook nog niet voor. Maar hij staat er wel degelijk, in Den Haag, tussen Madurodam en het Indisch monument: de eerste zogeheten focusflitser, een nieuwe type flitspaal dat zelf beoordeelt of de bestuurder een telefoon vasthoudt.

In aanwezigheid van minister David van Weel (Justitie en Veiligheid, VVD) werd maandag de eerste van vijftig ‘slimme’ flitspalen in bedrijf gesteld. De foto wordt gemaakt via de voorruit van een naderende auto. Dankzij het hoge standpunt kan de camera is ook zichtbaar wanneer iemand een telefoon op schoot heeft.

Een algoritme bepaalt of dat het geval lijkt en stuurt de beelden automatisch naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) in Leeuwarden, waar een boa de beelden beoordeelt. Is naar diens idee sprake van een overtreding, dan volgt een boete, sinds 1 februari 430 euro. De palen, waarvan er de komende weken meer worden neergezet op wisselende locaties, werken voorlopig nog op proef. Pas in april worden naar verwachting de eerste boetes uitgeschreven.

Handsfree bellen mag wel

Volgens de Wegenverkeerswet is het sinds 2002 verboden om tijdens het rijden „een mobiel elektronisch apparaat vast te houden”. Niettemin zondigt volgens cijfers van het Openbaar Ministerie 75 procent van automobilisten hiertegen. Handsfree bellen, met de telefoon in een vaste houder, mag wel. Videobellen is niet expliciet verboden. De focusflitsers maken deel uit van een pakket „intensievere handhavingsmiddelen” waarvoor het vorige kabinet voor dit jaar bijna 63 miljoen euro uittrok.

Ze zijn een aanvulling op bestaande handhaving, onder meer door agenten in onherkenbare voertuigen en – sinds 2021 – met de zogeheten Monocam, een mobiele camera waarmee vanaf viaducten foto’s door de voorruit van naderende auto’s kunnen worden gemaakt.

Die werken ook met een algoritme, zij het niet foutloos. Bekend is de zaak van Tim Hanssen, een IT’er, die in november 2023 een boete kreeg omdat hij was geflitst met een telefoon aan zijn oor. In werkelijkheid krabde hij alleen aan zijn hoofd, schreef hij kort daarna op zijn blog, mét de flitsfoto. Hanssen, zelf specialist op het gebied van algoritmes die afbeeldingen analyseren, legt in zijn blog uit hoe zo’n ‘false positive’ kan ontstaan.


Lees ook

Grote steden willen zelf boetes opleggen

Auto’s passeren een flitspaal in Rotterdam.

Gezichten blurren

Op sommige locaties, waaronder snelwegen, staan zogeheten ANPR-camera’s (van Automatic Number Plate Recognition), die alle kentekens registreren van passerende auto’s. Daarmee kunnen onder meer snelheidsovertredingen bij trajectcontroles worden vastgesteld. In 2021 meldde NRC dat zonder wettelijke basis automatisch ook gezichten van inzittenden werden gescand. Sinds 2022 worden bij verkeersovertredingen gezichten op ANPR-camera’s automatisch geblurd (vaag gemaakt).

Bij de focusflitser zou blurren het vaststellen van een overtreding juist onmogelijk maken. Een woordvoerder van het OM bevestigt dat op sommige foto’s het gezicht van de bestuurder zichtbaar is voor de CJIB-beoordelaar en opgeslagen wordt. De bestuurder, althans de kentekenhouder, krijgt daarvan bericht. Wanneer het CJIB geen overtreding vaststelt wordt de foto vernietigd.