
Triodos heeft in de eerste drie zaken van ontevreden certificaathouders die bij de hoogste Spaanse rechter zijn uitgekomen overwinningen behaald. Dat maakte de bank maandag en dinsdag bekend en is ook te lezen bij de Catalaanse krant Ara, die schrijft de uitspraak van maandag te hebben ingezien.
Volgens de bank scheppen de drie uitspraken „een belangrijk precedent” voor de vele andere rechtszaken die Triodos nog tegen zich heeft lopen in Spanje. In het laatste jaarverslag vermeldt de bank uit Driebergen in totaal 873 Spaanse rechtszaken, waarbij lagere rechtbanken in meer dan de helft van de zaken nog geen uitspraken hebben gedaan. In de zaken waar al wel een oordeel was, had de bank er 208 gewonnen en 219 verloren.
De rechtszaken draaien allemaal om klanten van Triodos die certificaten van de bank hebben gekocht – een soort aandelen in de bank die tot voor kort geen stemrecht hadden. De klanten menen dat zij niet goed zijn voorgelicht over de risico’s van de financiële producten.
En die risico’s waren groot: aan het begin van de coronacrisis legde Triodos de handel in de certificaten – die de bank tot dan toe zelf mogelijk had gemaakt – stil, omdat er te veel verkopers zouden zijn en te weinig kopers. In die periode konden de certificaathouders niet bij hun inleg, terwijl dat voor sommigen hun hele pensioen was.
Pas drie jaar later werd de handel hervat: niet meer door de bank en tegen een veel lagere prijs. Waar vlak voor het stilleggen van de handel certificaten te koop waren voor 83 euro, was dat afgelopen twaalf maanden voor prijzen tussen de 33,50 en 25 euro.
De Spaanse Hoge Raad oordeelt in de drie zaken die nu behandeld zijn dat Triodos geen fouten heeft gemaakt in de ‘reclamefolders’ voor de certificaten (prospectussen). De bank is de klanten daarom geen schadevergoeding verschuldigd.
Nederlands recht
Volgens Ara baseert de Hoge Raad zich mede op de uitspraak van de Ondernemingskamer in Amsterdam van maart 2023. De rechters schreven in die zaak van Nederlandse certificaathouders – ook door Triodos gewonnen – dat in de prospectussen de risico’s van de certificaten „uitgebreid zijn beschreven en toegelicht”. De hoogste rechter in Spanje concludeert daar volgens Ara uit dat Triodos volgens het Nederlands recht heeft gehandeld.
Ook in andere landen lopen rechtszaken van certificaathouders tegen Triodos. In Nederland, waar veruit de meesten van de 43.000 certificaathouders vandaan komen, volgt dit najaar een groepsclaim van 1.200 gedupeerden. Zij willen volledige schadevergoeding. De bank kreeg recent nul op het rekest bij een poging die groepsclaim van tafel te krijgen.
Triodos heeft alle gedupeerde certificaathouders begin dit jaar 10 euro schadevergoeding geboden, als zij verder afzien van rechtszaken. Hoeveel van hen daar gebruik van gaan maken, is nog niet bekend: de aanmeldprocedure hiervoor is geopend tot 30 juni.
Juni is ook de maand waarin de duurzame bank hoopt een notering te krijgen voor de certificaten aan Euronext Amsterdam. De hoop is dat een notering op de Amsterdamse beurs de prijs van de certificaten weer opdrijft, omdat grotere beleggers dan makkelijker in de duurzame bank kunnen instappen. Door de huidige beperkte handel zijn de certificaten nu vooral in handen van (veelal oudere) particuliere beleggers. De nog lopende rechtszaken vormen voor het succes op de beurs van Triodos wel een groot risico, vanwege mogelijke impact van schadevergoedingen op het kapitaal van de bank.
