Eerste bevindingen: minder sterfte en mildere symptomen door blauwtongvaccins

De vaccinatie van schapen en runderen tegen het blauwtongvirus lijkt zijn vruchten af te werpen: het aantal dode dieren is lager en besmette herkauwers knappen na een infectie sneller op in vergelijking met vorig jaar. Wel verschilt het ziekteverloop sterk per bedrijf. Dat blijkt donderdag uit de eerste bevindingen van de diergezondheidsdienst Royal GD, die onderzoek doet in opdracht van het ministerie van Landbouw.

De diergezondheidsdienst volgt sinds juni acht schapenbedrijven en twee rundveebedrijven waar de dieren zijn gevaccineerd tegen de huidige variant van het blauwtongvirus, serotype 3 (BTV-3). Het onderzoek loopt nog tot en met eind deze maand.


Lees ook

Voor de tweede week op rij forse toename van het blauwtongvirus

Een dierenarts in Boskoop vaccineert schapen tegen het blauwtongvirus.

Het aantal zieke dieren op de schapenbedrijven neemt in rap tempo toe, wat strookt met recente, landelijke cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Tegelijkertijd bezwijken volgens de voorlopige bevindingen minder schapen aan het virus dan vorig jaar, toen er nog geen vaccinatie beschikbaar was tegen deze mutatie.


Lees ook

Het blauwtongvirus laat de kadaververwerker overuren draaien

Vooral het niet kunnen eten en drinken wordt de schapen fataal.

Milder ziekteverloop

In 2023 overleefde ongeveer 25 procent van de schapen op de onderzochte bedrijven een infectie. De sterftepercentages liggen tot nu toe „aanzienlijk lager”, aldus Royal GD, zonder daarbij cijfers te noemen. Ook lijkt het ziekteverloop milder: de schapen knappen na een infectie relatief snel op. Veruit het meest geziene verschijnsel is kreupelheid. Goed om te weten: op de schapenbedrijven die worden onderzocht, zijn ook dieren geïnfecteerd met de zogenoemde rode lebmaagwormziekte, die vergelijkbare symptomen kan geven als het blauwtongvirus.

Op de onderzochte rundveebedrijven is de situatie vooralsnog vergelijkbaar, volgens de gezondheidsdienst. Het aantal besmette dieren neemt sinds juni toe, maar ze worden minder ernstig ziek en knappen sneller op dan vorig jaar. Symptomen bij runderen zijn vooral koorts en „een forse melkproductiedaling”. De ingrijpende kreupelheid van vorig jaar is op deze bedrijven nog niet gezien.


Lees ook

Schapenhouder Wiederhold: ‘Elke dag zieke dieren oplappen, of wéér een dood schaap ophalen, dat wil je niet’

Schapenboer Wiebe Wiederholt tussen zijn dieren.

Drie vaccins

Sinds eind april zijn drie vaccins beschikbaar tegen de huidige variant van het blauwtongvirus. Inenting is niet verplicht: veehouders mogen hier zelf een beslissing over nemen. Wel moeten ze het verplicht melden bij hun dierenarts als ze een infectie bij hun dieren vermoeden.

Naast schapen en koeien kunnen ook onder meer kameelachtigen, muskusherten en giraffen worden getroffen door het blauwtongvirus, dat wordt overdragen via een beet van kleine muggen. Mensen kunnen niet besmet raken.