Een werkelijk prachtig gebouw van de Groningse universiteit, maar erin werken is onmogelijk

Katja Loos, hoogleraar polymeerwetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen, was in maart begonnen haar groep van zo’n 30 mensen te verhuizen naar het gloednieuwe, hypermoderne Feringa Building. Inclusief loodzware en peperdure apparatuur. Tot ze hoorde dat ze niet konden werken in de laboratoria, en ze besloot terug te gaan naar het oude gebouw. Maar dat stond gepland voor sloop, dus ook daar moest ze weer snel weg.

Nu, zes maanden later, heeft ze mensen verdeeld over practicumzalen en een hogeschool in Emmen. „Een deel schrijft thuis aan publicaties, of is met vakantie”, zegt Loos. Ze kan nog steeds niet werken in het nieuwe gebouw. En dat geldt voor veel van de andere, ruim 800 medewerkers die in het Feringa Building aan de slag moeten. Er zijn aanhoudende problemen met het ventilatiesysteem en met de afzuiging van de zuurkasten, waar met gevaarlijke chemicaliën wordt gewerkt. Ook de regulering van de luchtvochtigheid en de temperatuur hapert al maanden.

Loos weet dat verhuizingen naar een nieuw gebouw zelden vlekkeloos verlopen. „Maar zó lang je werk nauwelijks kunnen doen, dat heb ik nog nooit gehoord. Dit verwacht je niet van een topuniversiteit.”

Het Feringa Building is het nieuwe hightech onderkomen van de faculteit Science and Engineering. Naast fysische, (bio)chemische en trillingsvrije laboratoria, bevat het kantoor- en collegeruimtes. Het gebouw is vernoemd naar Ben Feringa, hoogleraar organische chemie aan de RUG, die in 2016 de Nobelprijs voor Scheikunde won. Aannemer Ballast Nedam begon in 2019 met de bouw.

Feringa zelf laat via e-mail weten dat hij heeft „besloten geen commentaar te leveren op Feringa Building-zaken”, en verwijst naar Gerard Roelfes, wetenschappelijk directeur van een van de onderzoeksinstituten binnen de faculteit. Bij dat instituut werken zo’n 200 onderzoekers, hoofdzakelijk promovendi en postdocs, zo vertelt Roelfes. Hij noemt het Feringa Building „een werkelijk prachtig gebouw”. Maar de gang van zaken vindt hij „enorm frustrerend”. In juni leken de problemen met de ventilatie opgelost en mochten zijn mensen eindelijk aan het werk. Maar tot verrassing van velen stuurde het faculteitsbestuur begin juli een mail rond met de mededeling dat al het werk met gevaarlijke chemicaliën in zuurkasten tot nader order verboden was. „En dat is nog steeds de status.”

Ook Roelfes heeft een deel van zijn mensen ondergebracht in practicumzalen. Maar vanaf volgende week zijn die weer nodig voor de studentenpractica. Roelfes vindt dat het universiteitsbestuur tot aan de zuurkastmail „weinig gevoel voor urgentie en ook weinig betrokkenheid heeft getoond”. Terwijl ze opdrachtgever van de nieuwbouw is. Een woordvoerder van de universiteit laat weten dat meteen na dat „onverwacht tijdelijk verbod” een taskforce is opgericht, waarin onder meer het universiteitsbestuur en de afdeling vastgoed zitten. „De huidige verwachting is dat de meeste zuurkasten over zes weken weer operabel zijn.” Onderzoek naar de oorzaak van de problemen, en wie daarvoor aansprakelijk is, volgt later.