Een sprankelende versie van het kerstverhaal voor kinderen

Al bij het zien van het omslag van Maria’s kerstverhaal denk je: dit is een krachtige Maria. Een jonge vrouw kijkt met haar armen in haar zij de lezer recht aan, een slagvaardige blik in de ogen. ‘Stel je voor hè. Stel, je bent een meisje van een jaar of veertien, vijftien. En je leeft zo’n tweeduizend jaar geleden.’ Zo heft Mathilde Stein haar vertolking van het kerstverhaal aan. Ze heeft gekozen voor de confronterende stijl van de jij-vorm en houdt dat het hele boek vol, waarin ze wel trouw blijft aan het verloop van de Bijbelse vertelling. We lezen over de ontmoeting tussen Maria en de engel die haar de boodschap brengt dat zij de zoon van God zal dragen. ‘Dat… licht! Bevend zak je door je knieën. In de modder, tussen de scherven. “Genade,” fluister je. “Heer, genade!”’

De engel legt haar uit dat ze niet bang hoeft te zijn, dat ze uitgekozen is om de zoon van God te dragen. Maar thuis volgt toch een flinke ruzie met Jozef, die er geen chocola van kan maken, maar Steins manhaftige Maria laat niet met zich sollen. ‘Jozef blijft maar tekeergaan, zonder te luisteren, tot jij ten slotte ook je eigen boosheid voelt groeien. En je voelt nog iets groeien. Diep vanbinnen. En opeens zijn al je tranen weg. Laat Jozef maar denken wat hij wil. Laat iederéén maar denken wat hij wil. Want zelfs als níémand je zal geloven, zelfs als je dit helemaal alleen moet doen… Jij gaat voor dit kind zorgen. Voor de zoon van God.’

De jij-vorm creëert een spannende afstandelijke, laconieke toon waarbinnen nog steeds humor past én het houdt de lezer die direct aangesproken wordt, bij de les. Dat Maria het verhaal vertelt voelt logisch en biedt een ander perspectief op misschien wel het bekendste Bijbelverhaal, want het is niet makkelijk uit te leggen dat je zwanger bent van de zoon van God. Of zoals Steins Maria het verwoordt: ‘Zo. En zie dat maar eens uit te leggen thuis.’ De woordkeuze en luchtige toon van Stein houdt het verhaal bovendien vlot.

Stein is niet de enige geweest die gewaagde keuzes maakte voor dit boek. Sophie Pluim, die onder andere het Kinderboekenweekgeschenk van 2023 illustreerde, verzorgde uitzonderlijke illustraties. Ze beschrijft het project in een Instagrampost als een pelgrimage: ‘Nooit maakte ik zó veel stijlproefjes. Probeerde ik nieuwe materialen. Er waren zo veel vormen waarin ik me dit boek kon voorstellen.’ Pluim speelt met contrast in haar platen. In kleur, dieproze tegen diepblauw. Met sterke composities en in stijl: dan weer heel fijn getekend, dan weer schetsmatig. Sommige afbeeldingen hebben kenmerken van de mangastijl, grote ogen en piekharen, andere zijn romantischer van aard, zoals een fijngetekend landschap, of expressionistisch zoals de ontmoeting met de engel, en alle illustraties zijn getekend in een zomers palet.

Stein en Pluim hebben in Maria’s kerstverhaal een manier gevonden om een eeuwenoud verhaal op nieuwe wijze te vertellen zonder dat het geforceerd of gezocht voelt. Wat mij betreft is dit een boek om elk jaar weer uit de kast te trekken.