Een serie over Karl Lagerfeld en voetbal in Hamburg: dit zijn de mediatips van dit weekend

De erfenis van Selassie

In de eerste aflevering van een drieluik over Afrikaanse kunst traceert journaliste Afua Hirsch in Ethiopië een drieduizend jaar oude geschiedenis die even belangrijk is als welke westerse beschaving dan ook. Het hart van de recente Ethiopische geschiedenis wordt gevormd door de complexe heerschappij van keizer Haile Selassie. Hij was een van de invloedrijkste wereldfiguren van de 20e eeuw, het boegbeeld van de Afrikaanse bevrijding en de grondlegger van een wereldwijde cultuur in het Rastafarianisme. Toch was Haile Selassie uiteindelijk een tragisch figuur. Samen met kunstenaar Eshetu Tiruneh onderzoekt Afua de impact van de hongersnood van 1974 die leidde tot de val van de keizer, en ze praat met fotografe Aida Muluneh over haar terugkeer uit ballingschap naar het dynamische nieuwe Ethiopië van de 21e eeuw als reactie op de donkere dagen van het verleden.

André Waardenburg

De vroege jaren van Lagerfeld

Daniel Brühl kruipt in een Franse serie in de huid van mode-ontwerper Karl Lagerfeld (1933-2019). Becoming Karl Lagerfeld vertelt niet zijn volledige levensverhaal: het verhaal speelt in de jaren zeventig, een periode waarin hij als hoofdontwerper voor modehuis Chloé werkt en verder naam probeert te maken: hij wordt de hoofdontwerper van Chloé en gaat de strijd aan met zijn rivaal Yves Saint Laurent. Verder staat zijn band met de Franse dandy en aspirant-schrijver Jacques de Bascher centraal, de enige man waar Lagerfeld een langdurige relatie mee had. Brühl eerder in NRC over de serie: „Lagerfeld was bang om de controle te verliezen. Aan de ene kant had hij de behoefte om gerespecteerd en geliefd te zijn. Aan de andere kant zat er een extreme eenzaamheid in hem. Dat soort contrasten zijn interessant.”

Thijs Schrik

Wiskunde in noirsferen

Het begint al goed: een donker bos, een bijna verlaten landhuis bewoond door een excentrieke goochelaar (of filmmaker?), een hond met een brief in de bek. In de bizarre film noir-game Lorelei and the Laser Eyes speur jij in dat immer-verrassende landhuis naar informatie over de goochelaar – en jezelf. Hou je van sudoku, dan zal je waarschijnlijk van Lorelei houden. Vanaf het begin waarschuwt het spel dat je altijd iets om te schrijven bij je moet hebben – achter elke gesloten deur liggen kennisvragen of wiskundige logicapuzzels die daadwerkelijk aantekeningen en denkkracht vereisen. Het maakt de game naast een fascinerend, vaak surrealistisch detectiveverhaal ook tot een sterke en verrassende hersenkraker. Aan het einde zie je in alles de wiskunde.

Len Maessen

De Perstribune uit Hamburg

In de Perstribune ontvangt Margreet Reintjes prominente gasten uit de wereld van de media en de sport. Deze zondag komt het programma live uit Hamburg, waar het Nederlands elftal om 15 uur zijn eerste wedstrijd van het Europees kampioenschap voetbal voor mannen speelt, tegen Polen.

Gasten zijn: Marianne van Leeuwen (directeur betaald voetbal van de KNVB), Martijn Krabbendam (Oranjewatcher van Voetbal International), Nico-Jan Hoogma (oud-speler van HSV Hamburg en thans technisch directeur van Heracles Almelo), Dennie Christian (Duitse schlagerzanger die ook de Nederlandse taal uitstekend machtig is). En Evert Ten Napel, oud-voetbalcommentator, die vorig jaar zijn autobiografie schreef, getiteld: Het Volksparkstadion is van Oranje, daarmee verwijzend naar de overwinning van Nederland op West-Duitsland in 1988 die hij als verslaggever van commentaar voorzag. En laat dat Volksparkstadion, dat in Hamburg ligt, nou net het decor zijn voor de wedstrijd tegen Polen…

Vincent Bijlo