Een PSV-speler is besmet met tuberculose. Heeft dat impact op de topwedstrijd tegen Ajax? En vier andere vragen

Zes dagen voor de topper tegen Ajax, misschien wel de belangrijkste wedstrijd van het seizoen, is bij PSV een geval van actieve tuberculose vastgesteld. De club maakte maandag bekend dat de speler – PSV wil om privacyredenen niet zeggen om wie het gaat – het „naar omstandigheden” goed maakt, maar dit seizoen waarschijnlijk niet meer in actie komt voor de Eindhovenaren.

Uit berichtgeving van andere media blijkt dat het om spits Lucas Pérez gaat, de tweede spits die in de winter werd gehuurd als tijdelijke vervanger van de geblesseerde Ricardo Pepi.

Tuberculose, dat zonder behandeling dodelijk kan zijn, komt in Nederland nog maar zelden voor en is hier goed te behandelen met antibiotica. Maar wat voor ziekte is het precies? En hoe beïnvloedt deze besmetting de rest van het seizoen voor de speler? En voor PSV? Enkele vragen.

1Allereerst: wat is actieve tuberculose?

Tuberculose, afgekort als tbc, is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Slechts een klein deel van de geïnfecteerden, zo’n 5 tot 10 procent, ontwikkelt ook daadwerkelijk de ziekte tbc. In het gros van de gevallen verblijven de bacteriën slapend in het lichaam en wordt de bacterie aldaar onder controle gehouden. Ziek worden kan daarom ook nog jaren na de besmetting.

Als tbc niet wordt behandeld, blijft de bacterie het longweefsel aantasten, met mogelijk de dood tot gevolg. In Nederland werden in 2023 iets meer dan 1.400 mensen met een besmetting met de tbc-bacterie gemeld. Iets minder dan de helft daarvan werd opgespoord door het onderzoeken van mensen uit landen waar tbc veel voorkomt, waaronder Marokko, Eritrea en Somalië. Ongeveer een derde wordt opgespoord door bron- en contactonderzoek.

Komt de speler dit seizoen nog in actie? Dat is onwaarschijnlijk: die ‘rekensom snel is gemaakt’

Tbc kan zich op veel plekken in het lichaam nestelen, zoals de nieren, botten, lymfeklieren en longen. Alleen als de bacterie in de longen zit – longtuberculose – is de ziekte besmettelijk, vooral via niezen en hoesten.

Dat is ook het geval bij de betreffende PSV-speler. De club laat aan NRC weten dat de speler milde klachten heeft en in „een rustige fase” zit.

2Hoe heeft de PSV-speler tuberculose opgelopen?

Een woordvoerder van PSV laat weten dat de besmetting in het buitenland is gebeurd, en dat deze afgelopen weekend werd vastgesteld. Sindsdien zou de besmette speler geen contact hebben gehad met teamgenoten. Het risico op besmetting voor mensen in de omgeving van de speler is daarom „beperkt”, laat de betrokken longarts weten in een persverklaring van PSV.

De GGD Brabant-Zuidoost, die de patiënt beoordeelde, heeft „vooralsnog geen aanwijzingen” dat mensen in de omgeving van de geïnfecteerde speler besmet raakten.

3Wat gebeurt er nu met de speler?

Komende weken zal de speler naar verwachting klachten houden en in die tijd moet hij in quarantaine blijven. Daarna moet hij waarschijnlijk een paar weken herstellen.

De Eindhovenaren spelen op 18 mei de laatste wedstrijd van het seizoen. Komt de speler nog in actie voor PSV dit seizoen? De woordvoerder kan daar geen eenduidig antwoord op geven, maar stelt dat met het naderende einde van het seizoen „de rekensom snel [is] gemaakt”. „En hij zou ook nog ziek kunnen worden van de antibioticakuur.”

Een tbc-patiënt heeft na herstel nog zeker een halfjaar antibiotica nodig, maar besmettelijk is hij een paar weken na het begin van de behandeling niet meer. Het herstel zelf duurt waarschijnlijk veel minder lang dan een halfjaar. Daarmee is het aannemelijk dat de speler in het begin van het volgend seizoen weer in actie zou kunnen komen.

4Hoe beïnvloedt dit de voorbereiding van PSV op de wedstrijd tegen Ajax?

De club laat weten de „standaard protocollen” in te zetten en alle „noodzakelijke maatregelen” te treffen. Iedereen in „de eerste ring” zal gemonitord worden met bron- en contactonderzoek via de GGD Brabant, laat de club aan NRC weten. „Dan heb je het over alle spelers. En ook over een fysiotherapeut. Maar dan weer niet over de technisch directeur of persvoorlichter.” Vergaande maatregelen, bijvoorbeeld dat de selectie niet bij andere mensen in de buurt mag komen, zijn niet nodig.

Daarnaast zal PSV-trainer Peter Bosz naar verwachting niets hoeven te veranderen aan de trainingen voor de komende weken. Dit omdat vanwege de incubatietijd „geen sprake kan zijn” van klachten, zegt de woordvoerder.

5Hoe zit het met de AVG-wetgeving?

Normaal gesproken treden clubs vanwege de AVG, de privacywetgeving, niet in detail over blessures of ziektes van spelers.

PSV doet dat vanwege de ernst van actieve tuberculose nu wel. Bedrijven hebben bij tbc bovendien te maken met een meldingsplicht aan de GGD. Maar, zegt de PSV-woordvoerder ook: „De speler wenste zelf niet bij naam genoemd te worden.”

Dat is toch gebeurd: meerdere Nederlandse media melden op basis van bronnen in Spanje dat het om Pérez gaat.


Lees ook

Meerdere met tbc-bacterie besmette medewerkers bij maaltijdleverancier Maître

Volgens het RIVM ontwikkelt de ziekte tuberculose zich bij 1 op de 10 mensen die besmet zijn met de tbc-bacterie.