Een preventief aspirientje verhoogt het risico op bloedarmoede

Geneeskunde Aspirine is een van de meest verstrekte middelen tegen hart- en vaatziekte. Maar gezonde mensen moeten het niet dagelijks preventief slikken.

Een lage dosis aspirine wordt in Nederland alleen voorgeschreven bij een verhoogd risico op bloedstolsels.
Een lage dosis aspirine wordt in Nederland alleen voorgeschreven bij een verhoogd risico op bloedstolsels. Foto Mona van den Berg

Gezonde ouderen die dagelijks een ‘kinderaspirientje’ slikken om hun hart en bloedvaten gezond te houden, lopen een 20 procent hoger risico op bloedarmoede. Dat constateren Australische onderzoekers in een nieuwe studie die is verschenen in het medische tijdschrift Annals of Internal Medicine. Ze raden artsen aan regelmatig het bloed te controleren van 70-plussers die zo’n lage dagelijkse dosis aspirine slikken.

Aspirine (acetylsalicylzuur) is een klassiek en veelgebruikt middel tegen pijn en koorts, maar in lagere doseringen werkt het ook als bloedverdunner. Het voorkomt dat zich stolsels vormen in het bloed, die aderen kunnen blokkeren en bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte kunnen veroorzaken. Een dagelijkse lage dosis aspirine helpt nieuwe problemen voorkomen bij mensen met hart- en vaatziekten, wijst een reeks eerdere studies uit. Hierdoor ontstond rond de eeuwwisseling het idee dat een preventief ‘kinderaspirientje’ voor gezonde mensen ook een goed idee zou zijn, om hun hart- en bloedvaten gezond te houden.

Lees ook: Dagelijks aspirientje zorgt niet voor een langer leven

In de Verenigde Staten slikt de helft van de ouderen preventief een lage dosis aspirine, tussen 50 en 100 mg. Ook in Nederland is acetylsalicylzuur nog altijd een van de vijf meest verstrekte middelen bij de apotheek om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen. Hoeveel mensen daarvan het preventief slikken is niet bekend.

19.000 zeventigplussers

In de nieuwe studie analyseerden de onderzoekers de gegevens opnieuw van een grote studie onder ruim 19.000 zeventigplussers in Australië en de Verenigde Staten, de Aspree-studie. De helft van die deelnemers kreeg dagelijks een 100 milligram aspirine, de andere helft niet. De deelnemers wisten niet welk pilletje ze kregen, ze werden bijna vijf jaar gevolgd.

Lees over de grote studie: Aspirientje slecht voor gezonde senior

Uit dat onderzoek bleek in 2018 al dat een dagelijkse lage dosis aspirine nauwelijks hart- en vaatziekten voorkomt, maar wel het risico op ernstige bloedingen verhoogt. Mede daardoor zijn internationaal de richtlijnen voor het gebruik aangepast.

In de nieuwe studie richtten de onderzoekers zich niet op bloedingen, maar op bloedarmoede. Dat komt veel voor bij ouderen, die zich daardoor moe, zwak en kortademig voelen. Door een tekort aan rode bloedcellen kan het lichaam te weinig zuurstof opnemen.

Bij de Aspree-deelnemers was jaarlijks de concentratie van het eiwit hemoglobine in het bloed gemeten, een maat voor de rode bloedcellen. De hoeveelheid ijzer (ferritine) in het bloed was bij aanvang van de studie gemeten en na drie jaar. Een laag ijzer- en hemoglobinegehalte wijst op bloedarmoede.

Voor gezonde mensen zonder hart- en vaatziekte wordt aspirine niet aanbevolen

Het risico op bloedarmoede was voor de aspirineslikkers 23,5 procent, een vijfde hoger dan voor de mensen die een neppil hadden geslikt. De concentratie van hemoglobine en ijzer in het bloed was ook lager bij de mensen die aspirine kregen. Dat verschil kon niet worden verklaard door bloedingen die waren opgetreden. De auteurs vermoeden dat onopgemerkte bloedingen de bloedarmoede veroorzaken.

In Nederland wordt een lage dosis aspirine alléén voorgeschreven aan mensen die een verhoogd risico lopen op bloedstolsels, zoals na een beroerte of hartaanval, zegt Jako Burgers, huisarts in Gorinchem en hoogleraar persoonsgerichte zorg in richtlijnen aan Maastricht University. „In de richtlijnen voor huisartsen wordt aspirine niet aanbevolen voor gezonde mensen zonder hart- en vaatziekte. Alleen voor mensen met een doorgemaakte hartvaatziekte weegt het risico op bijwerkingen op tegen de risico’s van hun aandoening.” Voor gezonde mensen is het juist andersom. Zij kunnen dus beter geen preventief aspirientje slikken.