Een parel van een park in Sittard is helemaal gerenoveerd. De omgevallen treurwilg mocht, na een publieksactie, gelukkig blijven

In veel parken is het dringen geblazen op zonovergoten voorjaarsdagen. Zo niet in het Stadspark in Sittard. De joggers, de hondenuitlaters, de hangjongeren en de converserende oudere heren op een bankje: ze zijn er wel, maar de aantallen zijn bescheiden. En waar een flink deel van de inwoners van de Limburgse stad deze achttien hectare groen links laat liggen, weet daarbuiten vrijwel niemand dat dit naast het Amsterdamse Vondelpark het enige park in Nederland is met de status van rijksmonument.

Met de aanplant van bijna drieduizend bijzondere waterplanten, dit voorjaar, komt langzamerhand een einde aan de renovatie van het Stadspark. De werkzaamheden begonnen in 2014. De oplevering was gepland voor 2021, precies honderd jaar na de start van de oorspronkelijke aanleg. Maar dat werd niet gehaald.

Vanuit het Rijk kwamen slechts tonnen voor de renovatie. Rijksmonument zijn opent geen grote potten

Leon Geilen
wethouder openbare ruimte

Dirk Tersteeg ontwierp het park ooit, dat zich als een groene slang door Sittard slingert. De voormalig boomkweker (1876-1942) was een veelgevraagd tuin- en landschapsarchitect. Hij tekende de plannen voor het groen in steden en rondom landhuizen, onder meer dat van industrieel Gerard Philips in Eindhoven.

Tersteegs naam en aanpak hielpen het Stadspark Sittard in 2000 aan de status van rijksmonument. De landschapsarchitect hield in zijn ontwerp goed rekening met de oorspronkelijke hoogteverschillen. Verschillende gedeelten van het park ademen hun eigen sfeer. „Tersteeg streefde naar steeds nieuwe ‘kamers’”, legt Kees Blankers uit. Hij was tot zijn pensionering twee jaar geleden projectmanager bij de gemeente. „Onderling verbindt Tersteeg die kamers met elkaar en met omliggende wijken door fraaie zichtlijnen.”

Spiegelvijver

De erkenning als rijksmonument kwam er, omdat het Stadspark in de loop der jaren redelijk in originele staat bleef. De renovatie van de afgelopen jaren bracht dat nog verder op orde. Blankers: „Tersteeg werkte veel met symmetrie. Als hij aan één kant zoveel exemplaren van een bepaalde boomsoort plaatste, kwamen er aan de andere kant gespiegeld precies evenveel.”

Andere elementen, zoals de uitgebreide bloemenperken van Tersteeg, zijn in het huidige park niet meer teruggekomen. Het onderhoud zou financieel te veel vergen van de gemeente. Talrijke rododendrons zorgen in het voorjaar voor andersoortige bloeipracht.

Het plan om de niet gerealiseerde Spiegelvijver uit Tersteegs oorspronkelijke ontwerp alsnog te realiseren sneuvelde eveneens. „Helaas te kostbaar”, zegt wethouder Leon Geilen (GOB, Openbare ruimte). De gemeente investeerde zeven miljoen in de renovatie van park en omgeving. Andere partijen, zoals de provincie, droeg anderhalf miljoen bij. Ondertussen pakte Waterschap Limburg de Geleenbeek en Molenbeek, die door het park lopen, grootschalig aan. Geilen: „Vanuit het Rijk kwamen slechts tonnen voor de renovatie. Rijksmonument zijn opent geen grote potten. Het betekent vooral erkenning en de plicht om plannen vooraf voor te leggen aan de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.”

Een omgevallen treurwilg in Stadspark Sittard.

Foto Chris Keulen

Doodvonnis

Eiken en een haagbeuk van een eeuw oud staan nog altijd fier overeind in het Stadspark. Zeldzaam geelhout werd al eerder vervangen. Andere bomen sneuvelden, vanwege de herinrichting maar vooral omdat ze ‘op’ waren. Dat was tegen het zere been van veel Sittardenaren. Carolien Leers, die vlakbij het Stadspark woont, zag in 2020 de witte kruisen als teken van een spoedig doodvonnis op bomen staan. „Ik dacht: ze allemaal redden gaat niet meer lukken, maar eentje misschien wel.”

Leers’ keuze viel op een omgevallen treurwilg op de hoek van de roeivijver. „Zo’n beetje de eerste boom die ik zie, als ik het Stadspark nader. Mijn kinderen speelden er. Er staan hartjes in die boom gekerfd. Er worden vaak trouwfoto’s gemaakt. Ik startte een actie op Facebook waar in een mum van tijd duizenden reacties op kwamen. Niet veel later belde de wethouder. Of ik kon komen praten.”

Het van oorsprong moerassige terrein van het Stadpark verdroogde in de loop der jaren, onder meer door grondwaterverbruik van een nabije melkfabriek

De boom bleef. Hij bleek met zijn voormalige kroon te wortelen in de bodem van de vijver en daardoor stevig genoeg voor behoud. De treurwilg moest aanvankelijk wijken voor een beschoeiing rondom het water. Die loopt nu bij de boom onder water voorlangs.

Het van oorsprong moerassige terrein van het Stadspark verdroogde in de loop der jaren, onder meer door grondwatergebruik van een nabije melkfabriek. Klimaatverandering zal de komende jaren voor meer extremen zorgen. Tijdens de grote zomeroverstroming van 2021 ging een net aangelegde bypass van de Geleenbeek versneld open en hielp verderop gelegen delen van Sittard drooghouden.

De gevel van een voormalig zwembad in Stadspark Sittard.

Foto Chris Keulen

Zwembadjaren

Een feestelijke oplevering van het gerenoveerde park staat vooralsnog niet gepland. Toevallig staat de nostalgisch getinte voorstelling Zwembadjaren gepland, een voorstelling van het vanuit Sittard opererende theatergezelschap Het Laagland, die in juni en juli te zien is. Het is losjes gebaseerd op verzamelde herinneringen aan het openluchtzwembad dat tussen 1933 en 1985 midden in het park lag.

Het script van Zwembadjaren is geschreven door gerenommeerde (kinder-)boekenschrijver Benny Lindelauf, die er zelf als kind vele uren doorbracht. Hij vertelt: „Het is een hartstikke mooie plek. Veel verhalen die ik optekende lijken op elkaar. Ze gaan over gescheiden zwemmen – om geloofsredenen – van mannen en vrouwen in de vroege jaren, zakjes chips, natte zoenen en die keer dat de nabije melkfabriek een verkeerde schuif openzette en geen warm water naar het zwembad liet lopen maar melk en chocolademelk.”

Waar gebouwen van historisch belang te herkennen zijn aan het bekende blauwwitte monumentenschildje is het Stadspark nauwelijks gemarkeerd. Geilen: „Er staat een bord bij één ingang, maar dat is het wel. Veel mensen weten niet dat het een rijksmonument is. Dat gaan we in de nabije toekomst toekomst beter uitventen.”