Een lege boot op de Canal Parade als statement? Klinkt simpel, maar dat is het niet

Door onze redacteur

‘Wat als mensen denken: die zijn allemaal aan de brug blijven hangen?” Maarten Beckers, actiecoördinator bij Amnesty International Nederland, maakt er een grapje van, maar vandaag, begin juli, moet nodig één vraag beantwoord worden: „Hoe maken we duidelijk dat onze boot exprés leeg is?”

In de vergaderzaal van de mensenrechtenorganisatie steken acht mensen de koppen bijeen – sommige koppen alleen op het scherm – om het concept uit te werken voor hun boot op de Canal Parade, deze zaterdag op de grachten van Amsterdam. Er zijn: een fondsenwerver, een persvoorlichter, een tweede actiecoördinator, een grafisch vormgever, een tekstredacteur en twee botenbouwers. Aan de muren oude campagneposters, op tafel staat een pot snoep.

„Dit idee komt voort uit de vraag: is er wel genoeg reden voor een feest?”, begint Beckers. „Wij vinden: nee, eigenlijk niet. Toen bedachten we: een lege boot. Dan denk je: nou, snel klaar dit jaar. Maar dat roept toch een heleboel vragen op. Bijvoorbeeld: hoe leeg moet die boot dan zijn? Zullen toeschouwers denken dat het een sleepboot is? Hoe zetten we ze aan tot actie? En wat doen we met geluid?”

De boot maakt deel uit van Amnesty’s campagne tegen discriminerende wetgeving wereldwijd. Zoals in Rusland, waar het Hooggerechtshof de „internationale lhbti-beweging” als extremistische organisatie bestempelde. Of Oeganda en Ghana, waar sinds 2023 nog zwaardere straffen staan op homoseksualiteit.

Een boot voor twee ter dood veroordeelde Iraanse jongens (2005).
Foto A3 de Rijke

„Repressieve wetgeving is van alle tijden”, zal Beckers na de vergadering uitleggen. „Maar afgelopen jaar leek het wel of landen tegen elkaar aan het opbieden zijn. Alsof er een oorlog is.” De fondsenwerver: „Het lijkt achteruit te gaan, in plaats van vooruit.”

Huwelijk

Of daadwerkelijk sprake is van achteruitgang, is lastig te zeggen. Het aantal landen dat homoseksuele handelingen legaliseert en huwelijken tussen mensen van gelijk geslacht mogelijk maakt, stijgt bijvoorbeeld nog steeds gestaag. Tegelijkertijd beperkte afgelopen jaar een „alarmerend” aantal landen de vrijheid van de lhbti-gemeenschap, volgens het rapport Laws on Us van ILGA World, waarbij zo’n tweeduizend lhbti-organisaties uit 170 landen zijn aangesloten. Bijvoorbeeld door wetten die ‘homopropaganda’ verbieden (Jordanië, Kirgizië, Oeganda) of gender- en seksuele diversiteit uit schoolboeken weren (VS, Bulgarije, Indonesië). Ook in Nederland zijn signalen van tanende acceptatie.


Lees ook

Lhbti’ers proberen Rusland te ontvluchten – nu het nog kan

Een protest van lhbti-activisten in Moskou in 2020. Nu een Russische rechter de ‘internationale lhbti-beweging’ extremistisch heeft verklaard, wordt gevreesd voor nog verdere repressie.

Amnesty zelf schreef het rapport We are facing extinction over twaalf Afrikaanse landen. „Daaruit blijkt hoe goed de anti-homolobby georganiseerd is in die landen”, zegt Beckers. „Die wordt grotendeels gefinancierd door evangelische organisaties uit de VS.” In Afrika en delen van Azië groeide, tegen de trend in, het aantal landen dat homoseksuele handelingen verbiedt, volgens ILGA.

Maar hoe communiceer je dat alles, op een lege boot? Met een QR-code, die linkt naar Amnesty’s website, daar is iedereen het over eens. Beckers pakt twee grote vellen met een foto van een plat schip dat normaal afvalcontainers ophaalt aan de Amsterdamse kades. Een gele banner met de QR-code is er al op gephotoshopt. Het verticale spandoek moet na elke brug omhoog komen.

Een boot van Hivos in 2008, om aandacht te vragen voor de moeilijke positie van homo’s in ontwikkelingslanden.
Foto Hivos

„Wie gaat dat doen als de boot leeg is?”, vraagt de persvoorlichter.

Beckers: „Er moet verplicht íémand op de boot staan. Die heeft een afstandsbediening van de banner.” Er is gelukkig een ruim en een stuurhut, waardoor de crew niet zichtbaar is.

„Ik zou dan nog wel denken dat het een sleepboot is waar nog gauw een reclame op is gezet”, aldus de persvoorlichter, die inmiddels op tafel is gaan zitten.

„Je moet iets doen wat laat zien dat er éígenlijk mensen op hadden moeten staan”, zegt de tekstredacteur. „Zoals wat ze soms doen met schoenen op een plein. Maar dan anders, want dat is al zo vaak gedaan.”

„Of de tekst: waarom staan er geen mensen op deze boot?”, zegt de fondsenwerver. ‘Waarom is deze boot leeg’, schrijft Beckers op een flipover.

„Is dat niet een beetje Jeugdjournaal?”, zegt de grafisch vormgever. „Dat we het heel erg gaan uitleggen?”

„Misschien: scan de code, teken de petitie”, zegt de tweede actiecoördinator. „Dat mensen weten dat ze iets kunnen dóén.”

Beckers: „We dachten eerst aan: ‘Geen feest in… Ghana, Rusland, Oeganda, et cetera.”

„Ja, mooi om het daarbij te laten”, zegt de persvoorlichter. „Dan maken mensen zelf het bruggetje.”

„Als we aan het begin van de parade varen, zijn mensen nog nuchter”, merkt de grafisch vormgever op. „Zijn ze toch meer bereid na te denken.”

Drie keer eerder voer een lege boot mee. In 2005 herdacht de toenmalige organisatie van de Pride twee Iraanse jongens die vanwege hun homoseksualiteit waren opgehangen. Hivos richtte in 2008 met een lege boot de aandacht op homo-intolerante landen – langs de kant werden flyers uitgedeeld met uitleg. In 2015 zette KPN alleen een 360-gradencamera op een boot, waarop vanuit de hele wereld kon worden ingelogd om de viering te ervaren. Voor repressieve landen was er een beveiligde link.

De tweede actiecoördinator werpt nog één dilemma op. „Is dit niet ook een beetje een sneer naar die boten die daar wél een feestje staan te vieren?”

De tekstredacteur: „We kunnen ook doen: ‘Feest! Maar niet overal.’”

De persvoorlichter: „Maar moeten we altijd die nuance zoeken?”


Lees ook

Het dilemma van Pride: protest of viering?

Boten op de Amsterdamse Prinsengracht tijdens de Canal Pride in 2022.

Het wordt toch ‘Feest! Maar niet overal’, blijkt een paar weken later. Plus bordjes met ‘Geen feest in…’ en dan een land. Ook de volgorde is nu bekend: Amnesty vaart als nummer 1. „Dat is een ereplek”, appt Beckers. „Maar ook een beetje lastig als je concept gebaseerd is op stilte tussen twee feestboten. Haha.”

In 2015 plaatste KPN een 360-gradencamera op een boot zodat mensen wereldwijd konden meekijken.
Foto KPN