„Nooit nodeloos ingewikkeld, nooit uit de hoogte”. Altijd wist Hans Wiegel „zijn politieke standpunten zo helder te maken dat iedereen ze begreep”, reageert VVD-leider Dilan Yeşilgöz op het overlijden van een van haar voorgangers Hans Wiegel, tegenover persbureau ANP. Hij stierf maandag op 83-jarige leeftijd.
„Hij was een groots staatsman die aan de basis heeft gestaan van onze volkspartij”, voegt Yeşilgöz toe. „Een man van statuur, een voorbeeld voor ons allen. We zullen hem missen.”
Ook Yesilgöz’ voorganger Mark Rutte is „diep bedroefd” om het verlies van „een groot en markant politicus die met humor en oog voor de menselijke maat iedereen wist te raken”, meldt hij aan ANP. „Met Bolkestein (voormalig VVD-leider Frits Bolkestein die in februari overleed, red.) en nu Wiegel zijn de twee leeuwen van het naoorlogse liberalisme ons ontvallen”. Onder hun leiding heeft de VVD zich volgens Rutte ontwikkeld van „partij van de villawijken naar een brede volkspartij”.
Dat laatste noemt ook Ed Nijpels, die Wiegel in 1982 opvolgde als fractievoorzitter en VVD-leider, tegenover NRC Wiegels „grootste verdienste”. Nijpels herinnert zich levendig hoe Wiegel hem als tiener enthousiasmeerde voor de VVD. „Ik was toen zestien jaar en zestien jaar later volgde ik hem op als fractievoorzitter.”
Nijpels zal zich daarnaast altijd herinneren hoe Wiegel Henk Krol ooit aannam als fractievoorlichter. „Op het einde van het gesprek zei Krol: ‘er is nog wel een ding dat u moet weten: ik ben homo’. Toen zei Wiegel: ‘Gefeliciteerd, u heeft de baan. En ik ben hetero!’”
‘Icoon’ met humor
Ook premier Dick Schoof, D66-leider Rob Jetten en GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans roemen Wiegels humor, waarmee hij de VVD volgens Timmermans een „smoel” wist te geven. „Nederland verliest een icoon van rechts, maar ook een benaderbare, hartelijke man.” PVV-leider Geert Wilders, tot zijn afsplitsing in 2004 VVD’er, noemt Wiegel een „icoon van de Nederlandse politiek.”
Schoof noemt Wiegel „het gezicht van een tijdperk”. „Samen met tijdgenoten als Dries van Agt en Joop den Uyl gaf hij jarenlang kleur aan de Nederlandse politiek.”
Het koningspaar en prinses Beatrix halen in een verklaring Wiegels „hartelijkheid rond de Elfstedentocht 1986” in herinnering, „toen hij zijn huis gastvrij openstelde”. „Hij gaf kleur aan het maatschappelijk debat en zal door velen – en ook door ons – worden gemist.”
Pieter van Vollenhoven, de man van prinses Margriet die binnen een denktank met Wiegel samenwerkte, noemt hem op X „een onvergetelijke man”. „Altijd was hij een opgewekte man en een grote persoonlijkheid! Zijn humor lag mij zéér.”
Arno Brok, de commissaris van de Koning in Friesland – een functie die Wiegel van 1982 tot 1994 bekleedde – noemt Wiegel een „markant boegbeeld” en zegt hem „nooit te zullen vergeten”.
Lees ook
Hans Wiegel: ‘het orakel uit Ljouwert’ was nooit echt weg uit Den Haag
