N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
ZAP De kijker wordt in het slimme, destructieve hoofd van oud-Trumpadviseur Steve Bannon gezogen in het interviewprogramma American Dharma. En in de BBC-documentaire over de mediamagnaat Rupert Murdoch wordt Fox News een „politieke machine” vermomd als nieuwszender genoemd.
Ik viel erin op zaterdag, het was al na middernacht. American Dharma. Een soort Zomergasten met Steve Bannon. Voorheen voorzitter van de Amerikaanse rechts-conservatieve nieuwssite Breitbart en in 2017 chief strategist en senior counselor van president Donald Trump. Tot ze ruzie kregen, na een maand of acht. Bannon wordt geïnterviewd door Errol Morris, ook geen kleine jongen. Als regisseur heeft hij een complete filmladder op z’n naam, inclusief de Oscar-winnende documentaire The fog of war. Hij staat bekend om zijn voorliefde voor niet-doorsnee personages.
Van Bannon wil hij weten welke films en tv-programma’s hem gevormd hebben, waar hij zijn ideeën vandaan heeft, what makes him tick. En binnen de kortste keren word je in het bepaald niet domme, zeer destructieve hoofd van Bannon gezogen die het steeds heeft over zijn ‘dharma’, wat hij uitlegt als een „combinatie van plichtsgevoel en lotsbestemming”. Er zal een revolutie komen, zegt hij, er móet een revolutie komen, in Amerika en daarna volgt rest van de wereld. De arbeider zal zich verzetten tegen de politieke klasse, de machtelozen keren zich tegen de elite. En Bannon ziet zich genoodzaakt alles te doen om die onvermijdelijke omwenteling aan te jagen. Door via Breitbart laster te verspreiden, door burgers vrijuit hun haat te laten spuien, door haat te zaaien tegen de ene presidentskandidaat om de ander in het zadel te helpen. „Het is geen kussengevecht. Je hebt moordenaars nodig.” Interviewer Errol Morris verbergt niet dat hij Bannon een radicale gek vindt. Maar Steve Bannon accepteert volledig dat hij niet geliefd is, zelfs gehaat wordt. Als het gesprek na een uur en drie kwartier is afgelopen, fikt de loods waarin de mannen zaten tot de grond toe af. Heel filmisch, dat wel. Maar elke hoop op een goede afloop is weggevaagd.
De Amerikaanse zender Fox News werd maandag in het derde en laatste deel van The rise of the Murdoch dynasty een „politieke machine” vermomd als nieuwszender genoemd. In de BBC-documentaire over mediamagnaat Rupert Murdoch komt Steve Bannon ook even voorbij. Om te vertellen dat zijn toenmalige vriend en werkgever Trump „respect heeft voor succes” en Rupert Murdoch daarom hoog heeft zitten. Murdoch gaf Trump met (vooral) zijn televisiezender Fox News een opkontje naar het Witte Huis. „Fox peilt de temperatuur in het land, maar verhóógt die ook.” In het Verenigd Koninkrijk wisten ze al waar Murdochs bemoeienis toe kon leiden. Hij wordt daar (mede) verantwoordelijk gehouden voor de Brexit. „Toen de Britse media verloederden, verloederde de politiek.”
Ik ben dus maar snel het Nederlandse medialandschap gaan bekijken maandag. Met alle talkshows vanaf deze week in de zomerschaduw ligt het monopolie bij RTL4. Vrij spel voor Renze om eens een flinke ruk aan het stuur te geven voor de verkiezingen van 22 november. Hoe warm wordt het politieke klimaat hier? Wie treedt er in de voetsporen van de opgestapte partijleiders? Waarom is JA21 zo stil en leeft Thierry eigenlijk nog?
Je zou verwachten dat een beetje wakkere campagnestrateeg nu de kans grijpt om alvast wat nieuwe mannetjes te maken die het land naar hun hand zullen zetten. Beetje warm lopen voor straks. Want wie media in z’n zak heeft, pakt de macht. Zie Bannon, zie Murdoch.
Maar wat gebeurde er? NIETS. De talkshow begon met een gesprek-op-de-kruk tussen Renze Kramer en kijkcijferexpert Tina Nijhuis, zou ik ook durven als alle concurrenten op het strand lagen. Er werd door de vaste gezichten gesproken over de oorlog in Oekraïne, over de nieuwe Barbie-film en over de dolste fragmenten uit de RTL4 zomerserie B&B vol liefde. Ik vind het helemaal prima zo, ik ga geen slapende honden wakker maken.