Een jaar na de massale protesten is de vooruitgang in Sri Lanka nog broos

Reportage

Sri Lanka Burgers in Sri Lanka hebben een jaar na de afzetting van president Gotabaya Rajapaksa minder economische zorgen. Maar ze vertrouwen er niet op dat die verbetering blijvend is.

De gepensioneerde accountant Milton Perera voor en in zijn woning in Slave Island, een buitenwijk van Colombo. Hij behoort tot de velen in Sri Lanka die het hoofd maar net boven water konden houden tijdens de economische crisis die vorig jaar leidde tot het afzetten van president Gotabaya Rajapaksa.
De gepensioneerde accountant Milton Perera voor en in zijn woning in Slave Island, een buitenwijk van Colombo. Hij behoort tot de velen in Sri Lanka die het hoofd maar net boven water konden houden tijdens de economische crisis die vorig jaar leidde tot het afzetten van president Gotabaya Rajapaksa. Foto Ishara S. Kodikara/AFP

Op deze zondag staan er misschien maar dertig mensen langs de commerciële koopgoot in Colombo. Desondanks schreeuwt student Ashane de longen uit zijn lijf, met leuzen over een „eerlijk” en „sociaal” Sri Lanka. De demonstratie, die de afzetting van oud-president Gotabaya Rajapaksa van een jaar eerder memoreert, lijkt maar weinig voorbijgangers te boeien. Ashane: „Ik snap dat mensen het protesteren moe zijn. Maar wij zijn gewoon teleurgesteld over wat er bereikt is. Het is niet waarop we hoopten.” De tweedejaarsstudent biologie laat zijn schouders erbij hangen.

Hoe vergaat het Sri Lanka na crisisjaar 2022? De vraag blijkt bij meer burgers een onbestemd gevoel op te wekken. De eilandstaat in de Indische Oceaan ging vorig jaar bijna ten onder aan een ophoping van problemen: de coronapandemie legde het toerisme plat, de Russische inval in Oekraïne veroorzaakte dramatische brandstof- en voedseltekorten en hoge prijzen. Sri Lanka’s buitenlandse deviezenreserves bleken zo goed als verdampt, het land kon internationale leningen niet meer terugbetalen.

De problemen leidden tot massale protesten tegen president Rajapaksa en de bestorming van de presidentiële ambtswoning, die op 9 juli 2022 werd verdreven. De oud-president is telg uit een politiek invloedrijke familie, waarvan de leden elkaar al decennia banen toespeelden in de politiek en het zakenleven van Sri Lanka. Zijn afzetting werd gezien als een afrekening met nepotisme en corruptie.

De huidige president wordt corruptie en misbruik van zijn machtspositie verweten, net als zijn voorganger

Student Ashane dook op de dag van de afzetting niet zelf in het presidentiële zwembad, maar hij had wel vol overgave gedemonstreerd. Even regeerde de hoop. Maar er was natuurlijk nog wel een complexe crisis op te lossen.

Rajapaksa’s opvolger, Ranil Wickremesinghe, lijkt de zichtbaarste symptomen van de crisis van destijds te hebben kunnen uitbannen. De koffietentjes in Colombo zijn open en er is genoeg stroom voor Ashanes studiegenoten om hun laptops er aan te sluiten. Het verkeer in de straat kan ook weer rijden, er zijn geen brandstoftekorten meer.

Geen rijen meer bij de pomp

Een bediende van een pompstation bij het kustplaatsje Tangalle, kan het beamen: hier staan geen nachtelijke rijen meer, van chauffeurs die wanhopig wachtten op brandstof. „Dat was geen pretje vorig jaar. Wij konden niets aan het tekort of de prijzen doen, maar sommige klanten waren echt heel boos.”

In Tangalle staat een bekend standbeeld van D.A. Rajapaksa, de vader van Gotabaya en zijn eveneens politiek actieve – en omstreden – broers. Vorig jaar werd het meer dan levensgrote beeld van de patriarch, een lokale volksvertegenwoordiger van het district Hambantota, van zijn sokkel getrokken. In de buurt werden enkele huizen van familieleden het verzamelpunt van lokale demonstraties, bij één pand brak brand uit.

De gepensioneerde accountant Milton Perera in zijn woning in Slave Island, een buitenwijk van Colombo.
Foto Ishara S. Kodikara/AFP

„‘Vadertje’ Rajapaksa zette Hambantota als vissersgemeenschap op de kaart”, zegt de pompbediende, met een blik op het weer rechtopstaande standbeeld, dat een verse bloemenkrans om de nek draagt. „Maar zijn zoons gingen te ver toen zij de macht kregen. Wat wisten Gotabaya en Mahindra nou over een vliegveld?”

Lees ook: De Rajapaksa’s: Sri Lankaanse familiedynastie in het nauw S

De vijftiger doelt op een van de grote infrastructuurprojecten die de jongere Rajapaksa’s in Hambantota lieten neerzetten. Op Mattala Rajapaksa International Airport, dat in 2013 werd gebouwd, landen slechts sporadisch privétoestellen.

‘Te politiek’

In het zilte kustgebied van Hambantota zijn meer prestigeprojecten in onbruik geraakt, de ‘witte olifanten’, zoals de bewoners ze noemen. Zo is er een internationaal conferentiecentrum „met 1.500 stoelen, en alle benodigde technische hulpmiddelen”, aldus de manager. Er wordt wel eens een overheidsbijeenkomst gehouden, blijkt uit de kalender in zijn kantoortje. Maar het afgelopen decennium was er slechts één internationaal congres. Er staat personeel gereed voor de catering en logistiek, mocht het er weer eens van komen. Die werknemers staan op de loonlijst van het ministerie van Defensie, waarmee de Rajapaksa’s goede banden onderhielden.

Hervorming van de economie is noodzakelijk, maar zal vermoedelijk nieuw protest opleveren

Al voor de crisis was er irritatie over deze onrealistische projecten van de Rajapaksa’s, maar nu bij commentatoren is de lol er helemaal van af. Ze wezen ook op de internationale leningen die opeenvolgende overheden onder de Rajapaksa’s hadden afgesloten, zoals met China.

Nandalal Weerasinghe, de gouverneur van de centrale bank, vindt dat onderwerp „té politiek” om over uit te weiden. Hij werd door de president Wickremesinghe aangesteld en vertelt liever over de „structuur van onze eigen economie en nationale begroting”, die verbeterd moeten worden. „Als dat lukt, zullen we minder hoeven te leunen op buitenlandse leningen.”

Lees ook deze reportage uit 2018: Sri Lanka zit gevangen in Chinese schulden

Voor het op orde maken van de ontstane economische malaise moest Sri Lanka wel internationale hulp aanvaarden. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zegde een steunpakket toe van bijna 2,8 miljard euro. In ruil voor dat geld beloofde Wickremesinghe stevig te hervormen. De belastingen moesten worden verhoogd, een reeks subsidies moest verdwijnen, en de sociale bijstand moest worden aangescherpt.

„Het zijn geen populaire maatregelen”, weet econoom Weerasinghe. Maar hij is ervan overtuigd dat de aanpassingen binnen twee tot vier jaar de economie zullen rechttrekken.

Niet iedereen is gerust op zo’n goede afloop. „Ja, in grote lijnen gaat het beter. Als je bedenkt hoe we er vorig jaar voorstonden, was dat ook niet moeilijk te bereiken. Maar of de economische situatie in Sri Lanka stabiel is, hangt erg af van aan wie je het vraagt”, stelt Bhavani Fonseka. De juriste en mensenrechtenexpert van het Center for Policy Alternatives in Colombo maakt zich grote zorgen over de gevolgen die de nieuwe maatregelen hebben voor sociaal kwetsbare groepen. Nog veel mensen in Sri Lanka lijden honger, zegt ze, „en wie afhankelijk is van publieke voorzieningen en de overheid, kan daar nog steeds niet op vertrouwen. Overheidsdiensten, zoals de gezondheidszorg, zijn nog steeds ingestort.” Jongeren uit de middenklasse en hogeropgeleiden zijn vaak zo gedesillusioneerd geraakt dat ze emigreerden. Een braindrain, aldus Fonseka, waardoor de publieke sector zich moeilijk kan herstellen.

Ex-accountant Milton Perera met zijn vrouw B. M. Pushpalatha, in hun huis in Slave Island, een buitenwijk van Colombo..
Foto Ishara S. Kodikara/AFP

De juriste vreest dat de invoering van de economische hervormingen in de komende maanden opnieuw tot onrust zal leiden. De huidige president zal dan zo snel mogelijk korte metten maken met dat protest, verwacht ze.

President Wickremesinghe is evenmin van onbesproken gedrag. Ook aan hem kleven, na een decennialange aanwezigheid in de politiek, beschuldigingen van machtsmisbruik en corruptie. De presidentsverkiezingen staan officieel voor volgend jaar op de agenda, maar het feit dat Wickremesinghe al een lokale stembusgang liet uitstellen, belooft volgens analisten weinig goeds.

Volgens Fonseka wil Wickremesinghe alle kritiek voor zijn. „Hij heeft al geprobeerd allerlei repressieve maatregelen door te drukken”, zegt ze. Een strenge mediawet en een antiterreurwet die tegen demonstranten kon worden ingezet kwamen er niet, maar ze ziet de pogingen daartoe van de president als teken dat hij „alvast een kader wil hebben om direct tegenstand te kunnen onderdrukken”.

Repressie

In navolging van het hardhandig politieoptreden onder Rajapaksa houdt ook de huidige president de activisten van vorig jaar scherp in de gaten. Fonseka staat enkele van de demonstranten bij die vorig jaar werden opgepakt en soms maanden vastzaten. „Er is constante druk dat zij worden opgeroepen voor verhoor, dat autoriteiten hen lastig vallen”, schetst de juriste. „De president noemt activisten onrustschopper: heel vijandig.”

Vorige maand werd een comedienne opgepakt die op het podium scherpe maatschappijkritiek uitte. Een bekende vlogger die de grap op sociale media deelde, was de volgende. Ze zijn inmiddels weer vrij, maar volgens Fonseka blijven ze zeer op hun hoede. Activisten durven nog wel in klein verband van zich te laten horen – zoals bij het protest van Ashane.

De analiste kan zich niet aan de indruk onttrekken dat de kalmte in Sri Lanka schijn is. Ze zet zich schrap voor de komende maanden, wanneer er volgens haar voorspelling nieuwe confrontaties zullen volgen met een politiek systeem dat door de gebeurtenissen van vorig jaar gehard is. De waarschuwing van Ashane en zijn handjevol mededemostranten klinkt ondertussen net zo onverbiddelijk: „Wickremesinghe, ook jouw tijd kan komen.”