De walvishaai (Rhincodon typus) staat bekend als vriendelijke reus. De grootste vissoort ter wereld voedt zich met plankton, in tegenstelling tot andere haaien, die gelden als beruchte jagers. Met opengesperde bek filtert de walvishaai grote hoeveelheden microscopisch kleine dieren en planten uit het zeewater.
Maar wat als er niet genoeg plankton is? Op deze foto van marien bioloog Jorge Fontes is te zien hoe grote blauwvintonijnen rondom de Azoren jagen op groepen kleinere snipvissen. Vanuit de diepte verschijnt een walvishaai die een hap van een snipvisschool neemt. Jagende walvishaaien worden maar zelden waargenomen.
De Atlantische Oceaan bij de Azoren is niet heel productief, wat bekent dat er soms maar weinig plankton is. Dit is een probleem voor de volwassen walvishaaien, die tijdens hete zomers samenkomen in deze regio. Fontes fotografeerde daarom juist hier een walvishaai die jaagt op een school snipvissen, die in het nauw gedreven zijn door tonijnen. Door de grote zuigkracht van de walvishaai kunnen de gegroepeerde snipvissen nauwelijks ontsnappen. Normaal zijn walvishaaien veel te traag om andere vissen te vangen.
Wat de foto toont is uniek, niet alleen vanwege het zeldzame gedrag van de walvishaai, maar ook vanwege de bijzondere interactie met andere roofvissen. Contact tussen haaien en tonijnen is zeldzaam, maar rondom de Azoren wordt dit vaker waargenomen. Zonder de snel zwemmende tonijnen die de prooi bij elkaar drijven zou de trage walvishaai geen kans maken. De foto van Fontes, die is verbonden aan het Okeanos Institute of Marine Sciences, won de prestigieuze fotocompetitie van de wetenschappelijke tijdschriften BMC Zoology en BMC Ecology and Evolution.