Een handvol grote techbedrijven stuwt de beurskoersen naar recordhoogtes

Dit weekend zijn veel Amerikanen in de ban van de Super Bowl, de prestigieuze American-footballfinale. Prolongeren de Kansas City Chiefs hun titel, of gaan de San Francisco 49ers er voor het eerst in jaren mee vandoor? Wie donderdag op de Amerikaanse beurs werkte en wilde opzoeken hoe lang de 49ers de prestigieuze titel al niet gewonnen hebben, kan zomaar een ander historisch moment hebben gemist: kort voor het sluiten van de markten noteerde de S&P 500, de index met de 500 grootste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven, heel even boven de grens van 5.000 punten. Niet eerder werd die geslecht, en het duurde ook niet lang; binnen een paar minuten sloot de beurs iets onder het historische puntenaantal.

Dat de psychologische grens van 5.000 punten zou sneuvelen, was een kwestie van tijd. Sinds afgelopen najaar is het sentiment op de beurzen haast onbegrensd optimistisch. Door een combinatie van positieve economische vooruitzichten over de Amerikaanse economie en opbeurende kwartaalcijfers bij een aantal grote bedrijven, werd record na record gebroken. Sinds begin oktober steeg de gezamenlijke beurswaarde van de bedrijven in de S&P 500 met ruim 16 procent. Andere beurzen wereldwijd deelden mee in de feestvreugde. De Amsterdamse AEX verbrak eerder deze week het eigen record van 830 punten en scherpte dat vrijdag aan naar ruim 851 punten.

Volgens analisten is vooral de Amerikaanse economische groei van belang om de jubelstemming op de beurs te duiden. Waar de afgelopen twee jaar gevreesd werd voor een recessie na de coronacrisis en de verhogingen van de rente, blijkt de Amerikaanse economie een ‘zachte landing’ te maken – of zelfs gewoon door te groeien. In het vierde kwartaal groeide het bruto binnenlands product met 3,3 procent, waar analisten vooraf uitgingen van 2 procent. Wat het sentiment nog verder aanjaagt, is het grote potentieel dat kunstmatige intelligentie (AI) biedt voor grote techbedrijven. Gevolg: de aandelenkoersen schieten door het dak.

‘Magnificent Seven’

Waar in Nederland zwaarwegende fondsen als ASML en Adyen bepalend zijn voor de slotkoers, worden de Amerikaanse koersen voor een belangrijk deel gestuurd door een aantal grote techbedrijven met een zwaarwegende notering. In Angelsaksische media worden Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia en Tesla inmiddels aangeduid als de Magnificent Seven. Ze zijn door hun relatief grote gewicht op de beurs de belangrijkste aanjagers van de beursrally.

De praktische toepassing van AI zorgt onder beleggers voor enorm enthousiasme. Zo stelt creditcardbedrijf MasterCard tot drie keer zo veel fraudegevallen te kunnen detecteren dankzij AI. Critici waarschuwen voor een mogelijke AI-bubbel, zoals ook eind jaren 90 de dotcom-bubbel de wereldeconomie in een recessie stortte. „Er zullen zeker AI-projecten zijn die uiteindelijk een mislukking blijken,” zegt directeur Martine Hafkamp van vermogensbeheerder Fintessa, „maar de hoge waarderingen van dit moment zijn niet helemaal op een hype gebaseerd. Bij bijvoorbeeld Microsoft zie je dat er nu al flink geld wordt verdiend dankzij AI. En ook chips zijn niet aan te slepen – voor alles waar een stekker aan zit, is een chip nodig.”

Dat de rally vooral te danken is aan een handvol bedrijven verbloemt enigszins hoe het met de rest van de beursgenoteerde fondsen gaat, zo zegt analist Ralph Wessels van ABN Amro. Veel financiële instellingen, oliebedrijven en industrie doen het volgens Wessels lang niet zo goed als de puntenaantallen van de index doen vermoeden. „En dat is voor de beurs niet heel gezond. Het liefst zou je zien dat er een brede basis achter deze stevige koersgroei zat.”

Titanic

Het is daardoor de vraag wat de snel klimmende beurskoersen nou eigenlijk over de huidige toestand van de Amerikaanse economie zeggen. Het korte antwoord, zo zegt Koen Bender van vermogensbeheerder Mercurius: niet heel erg veel. „Beleggers lopen altijd vooruit op verwachte economische ontwikkelingen. In 2008 crashte de beurs terwijl de economie nog prima draaide – als het orkest dat op het achterdek van de Titanic doorspeelde.”

Toch zijn de huidige economische vooruitzichten blijkbaar dusdanig goed, dat koersen blijven stijgen. Veel ogen zijn gericht op de Amerikaanse centrale bank Federal Reserve. Beleggers verwachten dat de rente dit jaar zal verlagen – wat sparen minder aantrekkelijk maakt ten opzichte van beleggen in aandelen. Ook is 2024 een verkiezingsjaar in de VS. „Biden wil herkozen worden, en zal met belastingmaatregelen komen die ten gunste zijn van de bevolking. Als die meer kunnen uitgeven is dat goed voor het Amerikaanse bedrijfsleven”, aldus Hafkamp.

Ralph Wessels van ABN Amro ziet in de feeststemming op de beurs parallellen met een eerdere periode in de geschiedenis. „We’re gonna party like it’s 1999, zoals Prince ooit zong”, zegt hij lachend. „Ook toen ging het in deze tijd van het jaar ongekend hard, en er zijn heel wat overeenkomsten te vinden. Het jaar 2000 was ook een verkiezingsjaar, en ook toen was er een periode waarin de economie een ‘zachte landing’ maakte in plaats van in een recessie te duiken. En waar we nu AI hebben, was er toen de snelle opkomst van het internet.”