Ronde bakken met paprika en komkommer gaan in kratten, een grote pan verse tomatensoep is onderweg naar de kleuters. In de keuken van Kindcentrum Manjefiek, een basisschool met peuteropvang in Maastricht, bekommeren twee vrijwilligers zich over het eten dat is overgebleven in de groepen die al gegeten hebben. Het wordt verdeeld over de kratten van de groepen die hun lunch nog krijgen. En anders gaat het terug de koelkast in. Er lopen ’s ochtends altijd wel een paar kinderen langs die thuis niet ontbeten hebben.
Deze school in de wijk Malberg behoort tot een groeiend aantal ‘Gezonde basisscholen van de Toekomst’, een programma dat in 2015 begon met vier scholen. Op die scholen onderzocht de Universiteit Maastricht de gunstige effecten voor leerlingen – waarover straks meer.
Mandy Martin staat deze ochtend als vrijwilliger paprika te snijden. Terwijl ze een van de meest uitgesproken tegenstanders was toen de school met het plan kwam om alle leerlingen elke dag gratis een gezonde lunch en tussendoortjes te geven. „Mijn kind was een moeilijke eter, ik had angst dat hij niets zou eten.” En ze wist toch zeker zelf wel wat het beste was voor haar kind?
Mandy was niet de enige ouder die vond dat de school zich niet moest bemoeien met wat de kinderen eten en drinken, zegt Kim Duijkaerts, adjunct-directeur. „Er waren ouders die zeiden dat hun kind geen water lustte, of hun kind had ineens een allergie die niet eens bestond. Maar vooral: zouden ze wel genoeg te eten krijgen?”
Ook leerkrachten stonden niet allemaal te springen. Nóg een taak erbij op een school waar het soms al ingewikkeld genoeg is om de leerlingen, veelal uit kansarme gezinnen, gewoon goed onderwijs te geven.
Intussen zag de school met lede ogen aan dat sommige kinderen met koude frieten of stukken pizza op school kwamen, soms zelfs met niets. Of leerlingen kwamen in de lunchpauze met donuts uit de Jumbo. Terwijl de school al jaren gezonde regels had: niet trakteren, alleen water drinken, en alleen gezonde tien-uurtjes. „Moedeloos”, werd Duijkaerts ervan. „Telkens die discussies over wit of bruin brood en of peperkoek nou wel of niet mocht.”
Tijdens de coronapandemie, toen de leerlingen thuisbleven, zag de school dat alles wat ze met veel moeite op school hadden opgebouwd voor hun ogen instortte. De nood was hoog in veel gezinnen, gezond eten was wel het laatste waar ouders mee bezig waren. Het roer moest om.
Kim Duijkaerts en schooldirecteur Yvonne Stegen mobiliseerden het team, gingen in gesprek met kritische ouders, en overlegden met leerlingen, om iedereen aan boord te krijgen. Duijkaerts laat herhaaldelijk het mantra „wij zijn een gezonde, vreedzame school” vallen. Als iemand iets niet ziet zitten, vraagt ze: wat kunnen we doen zodat je er wél mee kunt leven? „Wij denken in kansen.”
We wilden de kinderen per se tussen de middag op school houden, anders ben je ze kwijt
Het begon in 2022 met één dag per week gezonde tien-uurtjes en lunch, betaald door de school met steun uit verschillende fondsen. „We wilden de kinderen per se tussen de middag op school houden, anders ben je ze kwijt.” Voor kinderen was de wekelijkse lunch „meteen een feestje”, zegt Duijkaerts.
Vanaf het moment dat de overheid begon met het subsidiëren van schoolmaaltijden in armere wijken, na de zomer van 2022, besloot de school op te schalen naar vijf dagen per week. Elke schooldag. Basisschool Manjefiek is nu een van de dertig Gezonde Basisscholen van de Toekomst in Limburg, landelijk zijn nog zo’n 180 scholen in de opstartfase.
Het zijn scholen waar kinderen geen eten van huis meenemen maar tussendoortjes en lunch op school krijgen, en waar 80 procent van wat ze eten en drinken in de Schijf van Vijf staat. Kinderen blijven tussen de middag op school en elke dag staat er een uur extra beweging op het programma. In principe, want scholen kunnen daar enigszins in variëren.
Wat opvalt bij de groepen die aan het lunchen zijn, is hoe rustig het is. Kinderen geven elkaar de bak met groente door en steken hun vinger op als ze appelstroop van het buffet willen pakken. Een boterham met kipfilet en komkommer is makkelijker, dat staat op tafel.
Vanaf de eerste verdieping kijkt Duijkaerts over het schoolplein. Naast de leerkrachten zijn er vakdocenten die met de leerlingen allerlei beweegspelletjes doen. Er zijn kinderen aan het voetballen. Een groepje meisjes doet TikTokdansjes bij een muziekbox.
Wat Duijkaerts merkt van het nieuwe beleid? „Kinderen gaan met minder zorgen naar school.” Het is niet leuk als er ’s ochtends thuis stress is omdat er nog brood moet worden gesmeerd, terwijl er niets in huis is of niemand tijd heeft, of als de juf zegt dat je moeder geen koek had mogen meegeven. „Nu weten ze: iedereen krijgt hetzelfde.” Samen eten doet iets met de sfeer. „En bij de kleuters, die zelf met plastic mesjes hun boterham smeren, zien we dat hun fijne motoriek verbetert.”
De duurzame bank Triodos biedt certificaathouders 10 euro per certificaat (een soort aandeel) als een ‘schadevergoeding’ voor het verlies dat zij hebben geleden toen de handel in certificaten drie jaar lang stillag. In ruil voor die 10 euro vraagt de bank dat de certificaathouders van eventuele juridische claims afzien. Dat maakte de bank vrijdagochtend bekend.
Het akkoord is getroffen met de stichting die de meeste certificaathouders vertegenwoordigt, de Stichting Certificaathouders Triodos Bank (SCTB), en geldt voor mensen en partijen die op 28 juni 2023 certificaten in bezit hadden – de dag dat de handel in certificaten weer openging op een beperkte beurs. De bank belooft verder de communicatie naar certificaathouders te verbeteren en zegt toe de mogelijkheden te vergroten voor certificaathouders om hun stem uit te brengen op de algemene aandeelhoudersvergadering – waarvoor bijvoorbeeld de SCTB gemachtigd kan worden.
Met het akkoord hoopt de bank de weg vrij te maken voor een succesvolle gang naar de openbare beurs, Euronext Amsterdam, later dit jaar. Voor de schadevergoedingen heeft de bank een schadepost opgenomen in de boeken van 101 miljoen euro. „Het schikkingsaanbod is onderdeel van een totaalpakket aan maatregelen voor certificaathouders dat erop gericht is de ontevredenheid onder hen aan te pakken, vertrouwen te herstellen en volledige focus te creëren om terug te keren naar de toekomst van Triodos en haar streven naar positieve impact”, schrijft de bank.
Lees ook
Met beursgang wil Triodos een zwarte bladzij omslaan
Liveblog
Boeing doneert miljoen voor inauguratie Trump, bosbranden verergeren woningnood Los Angeles
In Venezuela lopen de spanningen de afgelopen dagen op, in aanloop naar de inauguratie van president Nicholás Maduro die vrijdagmiddag (Nederlandse tijd) plaatsvindt. Aan de vooravond van de inauguratie vonden protesten plaats, waartoe de oppositie eerder had opgeroepen.
De Venezolaanse oppositieleider María Corina Machado, en rivaal van Maduro, werd donderdag kortstondig opgepakt tijdens anti-overheidsprotesten en even later weer vrijgelaten. Dat meldden internationale persbureaus. Ook Human Rights Watch bevestigde de arrestatie.
Volgens de partij van de oppositieleider werd haar konvooi van motorfietsen „met geweld onderschept” toen de 57-jarige Machado de hoofdstad van Venezuela verliet. Vlak voor haar arrestatie sprak ze een menigte toe vanaf een wagen. „Ze wilden dat we tegen elkaar zouden vechten, maar Venezuela is verenigd, we zijn niet bang”, riep Machado.
Het was Machado’s eerste publieke verschijning sinds augustus. Zij was ondergedoken nadat de huidige president Maduro zijn verkiezingswinst had geclaimd in juli vorig jaar.
Derde termijn
Machado is een uitgesproken tegenstander van de Venezolaanse president Maduro, en werd uitgesloten van de deelname aan de afgelopen verkiezingen. In maart werden haar campagneleider en andere partijleden opgepakt. Haar opvolger in de verkiezingsstrijd tegen Maduro was Edmundo González. Hij vluchtte na de door de president uitgeroepen verkiezingswinst naar Spanje, maar keerde onlangs weer terug naar Zuid-Amerika.
González was een dag geleden nog in de Dominicaanse Republiek. Daar zei hij spoedig te zullen terugkeren naar Venezuela, ondanks de prijs van 100.000 dollar die Maduro op zijn hoofd heeft gezet.
De inauguratie van Maduro op vrijdag zou de derde termijn voor de president inluiden. Hij won volgens de Venezolaanse kiesraad met 52 procent van de stemmen, maar bewijs hiervoor werd niet aangedragen. De oppositie zou later documenten hebben aangeleverd die lieten zien dat González 67 procent van de stemmen had gekregen. Als gevolg van de vermeende verkiezingsfraude brak er in het hele land chaos uit. Sindsdien heeft Venezolaanse overheid al meer dan tweeduizend mensen opgepakt.
Het is niet bekend waar González en Machado nu zijn en of de oppositie vrijdag opnieuw zal oproepen tot protesten.
Lees ook
Even leken er transparante verkiezingen te komen in Venezuela, toen werden oppositiepolitici toch hardhandig een busje in geduwd
Het officiële dodental in Gaza vanwege de oorlog die Israël daar voert tegen Hamas, is structureel onderschat. Dat melden onderzoekers van onder meer Yale universiteit en de London School of Hygiene and Tropical Medicine donderdag in een publicatie in het onafhankelijke medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.
Het dodental in de eerste negen maanden van de oorlog, van oktober 2023 tot medio 2024, lag waarschijnlijk 41 procent hoger dan de Palestijnse autoriteiten bekendmaakten, onderzochten de academici. De onderzoekers van The Lancet schatten dat in de eerste negen maanden het aantal doden in Gaza 64.260 moest zijn geweest.
Op dit moment ligt het dodental volgens de laatste cijfers van het Gazaanse ministerie van Volksgezondheid op zeker 46.006. Over de laatste paar maanden heeft het tijdschrift geen onderzoek gedaan, maar dat aantal zal vermoedelijk ook hoger liggen.
Rekenmethode
The Lancet noemt de cijfers van slachtoffers die vrijgegeven worden door het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid of door Hamas-autoriteiten in Gaza, in het verleden altijd betrouwbaar. Ook NRC beschouwt deze cijfers doorgaans als accuraat. Maar door de regelmatige Israëlische aanvallen op ziekenhuizen en andere zorginstellingen, zijn de elektronische overlijdensaktes in de Gazastrook minder goed bij te houden, zeggen de onderzoekers.
Voor de rekenmethode is er onder meer gekeken naar hoe sterfgevallen in andere conflictgebieden werden berekend, zoals in Kosovo en Soedan. Uit getuigenverslagen en andere rapporten is gebleken dat een aanzienlijk aantal doden dat onder puin ligt van ingestorte gebouwen, daar begraven blijft en daarom niet in tellingen wordt meegenomen.
Het onderzoek zegt dat 59,1 procent van de dodelijke slachtoffers vrouwen en kinderen waren, en mensen ouder dan 65 jaar. Het geeft geen schatting van hoeveel Hamas-leden gedood zijn.
In juli vorig jaar publiceerde The Lancet ook al een dergelijk onderzoek: toen werd geschat dat het totale dodental in de Gazastrook als gevolg van de aanhoudende Israëlische (lucht)aanvallen nog kon oplopen tot 186.000.
Liveblog Crisis in het Midden-Oosten
Wetenschappers: totale dodental in Gaza ligt zelfs 41 procent hoger