Een Foo Fighters-cover met duizend muzikanten en ‘zwart Woodstock’: dit zijn de mediatips van dit weekend

Saamhorigheidsgevoel

De Italiaanse Fabio Zaffagnini heeft een droom: de band Foo Fighters laten optreden in het slaperige Italiaanse plaatsje Cesena. Maar hoe krijgt hij de wereldberoemde rockband zover? Hij besluit hen een ode te brengen, en trommelt duizend muzikanten op. In de documentaire We Are The Thousand legt regisseur Anita Rivaroli vast hoe Zaffagnini zijn droom verwezenlijkt. Hoe komt hij aan geld en aan zoveel muzikanten? Een oproep op YouTube levert een stroom van reacties op van zangers, gitaristen en drummers; de meesten zijn amateurmuzikant. Wanneer uiteindelijk duizend Italiaanse muzikanten samenkomen, beleven ze een massaal saamhorigheidsgevoel dat onherroepelijk overslaat op de kijker: ze spelen in perfecte harmonie het nummer ‘Learn to Fly’ van de Foo Fighters. Na een dag samen repeteren is de muziekvideo klaar. Deze gaat al snel viral en dat zorgt ervoor dat Fabio’s droom werkelijkheid wordt.

André Waardenburg

De erfenis van het Stax-label

De vierdelige documentaire Stax: Soulsville, U.S.A. (HBO Max) vertelt het opmerkelijke verhaal van het Zuidelijke platenlabel dat in zijn korte bestaan van grote hoogte in diepe dalen stortte. Veel hoofdrolspelers komen aan het woord, deels op archiefbeelden wegens overlijden, afgewisseld met heerlijke beelden van zwart Memphis in de jaren zestig en zeventig. De nadruk ligt op de economische en de maatschappelijk kant, minder op de muzikale. Hoogtepunt is als Otis Redding tijdens het Monterey popfestival in 1967 met zijn strakke pak, korte haar en gospel-achtig showmanschap alle slonzige hippieacts in de schaduw stelt en voor het eerst een groot wit publiek bereikt. Het Wattstax-festival (1972, het „zwarte Woodstock”) dient in de documentaire als apotheose van Stax.

Wilfred Takken

Het mysterie omarmen

Ze zijn er te weinig: games die een gevoel van mysterie en onwetendheid omarmen en vertrouwen op de creativiteit van de gamer. Maar gelukkig is er Elden Ring: Shadow of the Erdtree. Net zoals de opvolger van die andere grote ‘zo-hoort-het-dus-game’, Breath of the Wild, is Shadow of the Erdtree niet per se vernieuwend. Maar hoe verbeter je ook een game die in de kern al zo sterk is als Elden Ring? Vooral door wat irritaties en frictie weg te poetsen. Het is ‘maar’ een uitbreiding van een bestaande game. Toch voelt Shadow of the Erdtree als een welkome hap zuurstof. Na twee jaar werk is daarom een fijne en tegelijk pijnlijke herinnering: zo ziet een game eruit als de maker wél tijd krijgt om te groeien.

Len Maessen

Achter Oranje aan

3FM-dj’s Barend van Deelen en Wijnand Speelman waren ooit een vast duo op 3FM. Tegenwoordig presenteert Speelman de ochtendshow. Vorige week won hij een speciale vermelding tijdens de uitreiking van de Zilveren Reissmicrofoon. Van Deelen is ’s middags op de zender te horen. Het leek de heren een goed idee om tijdens het Europees kampioenschap voetbal hun shows samen te voegen en vanuit Duitsland uit te zenden. Ze rijden met een camper achter Oranje aan en daar stoppen ze pas mee als het Nederlands elftal is uitgeschakeld. We horen journalisten, voetballers, oud-voetballers, supporters en wie ze nog meer tegenkomen. Ze doen de Reeperbahn in Hamburg aan, ze zijn te gast in Wolfsburg bij de officiële Nederlandse delegatie, ze staan naast het stadion in Berlijn waar het Nederlands elftal speelt. Overal waar Oranje is, zijn Barend en Wijnand.

Vincent Bijlo


Lees ook

Op zoek naar iets anders? Kijk hier voor alle cultuurtips